Голям скандал във Формула 1

0
113

Голям скандал е на път да се разрази във Формула 1. В петък редица медии в Италия и Германия написаха, че Ред Бул е нарушил едно от основните правила – тавана на бюджета за отборите. „Гадзета дело Спорт“ и „Ауто Мотор унд Шпорт“ съобщават, че два от отборите са хванати в надвишаване на бюджета, който трябваше да е 145 милиона евро през миналата година.

Според „Кориере дело Спорт“ от Ред Бул са похарчили 148.6 милиона, а според други бюджетът е надвишен с 5 милиона. Другият тим, хванат в нарушение от международната федерация по автомобилизъм (ФИА), е Астън Мартин.

Според „Гадзета дело Спорт“ Ферари и Мерцедес вече са поискали наказание за Ред Бул. Шефът на „Скудерията“ Матиа Биното предполага, че има надвишаване на бюджета и през този сезон. Директорът на Мерцедес Тото Волф пък директно призова ФИА за действия.

Ако бъдат доказани нарушения на правилата, наказанията ще следват процеса, написан в правилника. В него пише, че ако отбор е надвишил бюджета с по-малко от 5%, това се счита за по-малко нарушение, но то също може да бъде санкционирано с отнемане на точки, забрана за участие в някои състезания, ограничения на работата по болида, както и допълнително намаляване на бюджета.

Ако обаче нарушението е повече от 5%, което при таван от 145 милиона през 2021 година се равнява на 7.25 милиона долара, наказанията стават доста по-сериозни. Ако от ФИА действително решат да наложат наказание от отнемане на точки може да се стигне до отнемане на световната титла на Макс Ферстапен.

topsport.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page