Connect with us

България

Големите градове масово губят население

Публикувано преди

на

Всеки един от 10-те най-големи градa в България губи население през последните 10 години. Това е видимо от окончателните данни от преброяване на населението през 2021 година. Досега се знаеше, че населението се свива с над 800 хил. души, но липсваше разбивката по населени места. Последната дава възможност да погледнем към развитието на големите градове, които концентрират огромна част от икономическата и социална енергия в страната – както и близо 40% от населението. В случая оставаме настрана погледа към областите и общините и гледаме конкретно данните за градовете. За пръв път в историята на преброяванията всички големи градове губят население – в периода 2011-2021 г. 10-те най-големи града в страната са изгубили над 6% от своето население.

Класацията на 10-те най-големи града в България може условно да се раздели на четири групи. Това са 1) столицата София, като отчетливо най-голям град в страната и единственият с население над 1 млн. души – границата е премината още от 80-те години на 20 век; 2) Пловдив и Варна, които вървят заедно и поддържат население над 300 хил. души – също още от 80-те години на миналия век; 3) Бургас, Русе и Стара Загора, които продължават да са категорично над 100 хил. души; и 4) Плевен, Сливен, Добрич и Перник, които са под 100 хил. души и допълват десетката. Нека погледнем към всяка една от тези групи.

Населението на София остава около 1,2 млн. души

Първенецът е ясен, като преброяването от 2021 г. отчита население в София от близо 1,2 млн. души. В данните за София обаче безспорно имаме изненада, като населението на столицата не се повишава и дори леко спада (с около 20 хил. души). Това развитие е провокирано от поне три фактора. Първият е, че застаряването на населението в България вече натиска населението и в най-големите градове надолу – дори и да привличаш млади и активни хора, както е случаят със София, естествените процеси при възрастното население започват да тежат в повече. Вторият фактор е свързан с това, че мащабите на механичен прираст в столицата вече са по-обрани, тоест притокът на население не е в мащабите, които се наблюдаваха в началото на века. Третият фактор е пандемията, която не просто влоши естествения прираст – много висока смъртност през 2020 и 2021 г., но обърна и миграционните процеси – големите градове (и София в това число) загубиха население в посока периферията си непосредствено преди преброяването. Това е вярно само за 2020 г., но ще отнемат години на положителна миграция, докато се възстанови ефектът от еднократната корекция в пандемията. Отделно от това, спадът на населението в София не е прецедент – това се е случило и в периода 1992-2001 г., когато преброяванията отново отчитат намаляването на населението в столицата, тогава най-вече следствие на отварянето на границите.

Пловдив запази второто място пред Варна, но и двата града губят население

Един от големите въпроси при това преброяване беше дали Варна може да изпревари Пловдив и да заеме позицията на втория най-голям град. Разликата между двата града през 2011 г. беше изключително малка – едва 3-4 хил. души, и това създаваше очаквания за евентуална промяна в класирането. Интересно е, че до момента Варна беше единствения град, който неизменно увеличава своето население при всяко преброяване, докато Пловдив в няколко поредни преброявания не успяваше да увеличи своето население. Въпреки това преброяването от 2021 г. показа, че и двата града губят население от порядъка на 18-24 хил. души, като Пловдив остава втори – с население от близо 320 хил. души спрямо около 311 хил. души във Варна. Въпреки че и двата града също привличат млади и активни хора през последните 10 години, устойчиво негативните естествени процеси, както и ефектът на пандемията, в т.ч. отлива на хора към периферията през 2020 г., в крайна сметка водят до спад на населението.

Бургас пада под 200 хил. души, а Русе и Стара Загора вече са в рамките на 120-125 хил. души

Шестицата на големите градове у нас традиционно се затваря от Бургас, Русе и Стара Загора  – това са шестте града, които имат население над 100 хил. души в страната. След преброяването от 2021 г. Плевен вече официално е извън тази категория след над 40-годишна история на град с население над 100 хил. души. В своя пик (през 1985 г.) в България и 10-те водещи града са с население от над 100 хил. души – сега вече остават само водещите шест града. От трите града, които затварят шестицата, Бургас има различна тенденция, като до 2011 г. увеличава своето население, достигайки над 200 хил. души. Сега обаче се отчита спад – поради комбинация от вече коментираните фактори, населението и на втория морски град пада до под 190 хил. души. Русе и Стара Загора от своя страна продължават да губят население при това със сериозен темп – съответно с 11% и 17% за 10 години. Към 2021 г. населението на двата града е под 125 хил. души, като в исторически план спадът на населението в Русе след 90-та година е по-значим. Последното е в тон със тежките демографски тенденции във всички крайдунавски градове.

Топ 10 се допълва от Плевен, Сливен, Добрич и Перник

Плевен остава на традиционната седма позиция, но вече извън клуба на стохилядниците – населението на града е 92 хил. души през 2021 година. След Плевен вече се нареждат градове, които са сходни като мащаб и близки до повечето областни центрове – Сливен (80 хил. души), Добрич (74 хил. души) и Перник (68 хил. души). Перник се завръща след около 40-годишно отсъствие в топ 10, като изпреварва Шумен с около 300 души. След тях, съвсем близо до топ 10, е и Хасково. Общото между тези градове е не просто намаляването на населението, а сериозният темп, с който това се случва – те губят по около 10-15% от населението си за десет години. При тях не просто има отчетлив негативен естествен прираст, но и механичен отлив на население. Докато при първите шест града има различни примери, градовете извън топ 6 устойчиво губят млади и активни хора през годините.

Миграцията е лакмусът за развитието на градовете

Данните от преброяването потвърждават наблюдението, че българският град масово губи население, при това в големи размери. Трудно е да говорим за истински социално-икономически подем в регионите, когато дори и най-големите градове в страната губят устойчиво население. И докато естествените процеси са в някаква степен предпоставени – заради влошената възрастова структура, то миграционните процеси са тези, които най-ясно определят доколко един град е привлекателен и дава възможност за развитие – било то в образователен, икономически или по-широк социален план. София, Пловдив и Варна са трите града, които общо взето успяват да привличат хора през последните 10 години, изключвайки ефекта на пандемията към периферните населени места от 2020 година. При другите градове този процес или не е устойчив, или по-скоро въобще го няма.

Източник: Институт за пазарна икономика

Продължи с четенето

България

Испания ще изпрати днес два самолета с вместимост шест тона, за да помогнат в гасенето на пожарите у нас

Published

on

По Механизма за гражданска защита на ЕС получихме отговор от Испания, която има възможност и ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около шест тона, съобщи на брифинг служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, цитиран от пресцентъра на МВР. Той добави, че самолетите ще пристигнат днес и вероятно ще се включат в гасенето още в утрешния ден, предаде БТА.

Във връзка с пожарите в района на ямболските села, министърът каза, че обстановката остава динамична, като обясни, че екипите са започнали да ограничават един от фронтовете, но температурата остава висока, има и силен вятър. Стоянов посочи, че на места все още огънят се развива върхово, което затруднява работата и поради това днес на място има четири хеликоптера – на Министерството на отбраната и изпратените от Чехия. Той потвърди, че към момента e овладяна ситуацията в района на село Голям манастир.

Няма опасност за хората, обезпечени са селата, около тях работим с тежка техника, правим просеки, за да не допуснем огънят да влезе в населените места. По един от фронтовете на пожара, засегнал Крайново, Странджа, Голям Дервент и Воден, работим съвместно с колегите от Турция. Няма опасност за хората, има много техника, информира още министър Стоянов и изрази увереност, че съвместните усилия ще доведат до постепенно овладяване на пожарите.

Днес на двама жители на село Воден, най-тежко пострадали от стихията, ще бъдат предоставени изцяло оборудвани фургони, в които да се подслонят, добави още министърът.

На изнесен брифинг в боляровското село Мамарчево днес служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че екипите работят на три фронта в близост до селата Крайново, Воден и Шарково. Воден и Крайново са сред най-пострадалите, защото огънят влезе в населените места и изгоряха къщи, обясни той. Пострадалите ще получат от държавата еднократна помощ от 1578 лева, както и обезщетение от четири хиляди лева, ако бъдат установени по-големи щети.

Продължи с четенето

България

Президентът ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник – 22 юли

Published

on

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник – 22 юли, на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), съобщиха от прессекратариата на държавния глава, предаде БТА.

Преди дни от ПП-ДБ съобщиха, че нямат подкрепа и добавиха, че не могат да реализират втория мандат. 

В понеделник на среща при президента Румен Радев от ПП-ДБ поискаха отсрочка преди връчването на втория мандат, за да търсят широка обществена подкрепа за предлаганата от тях декларация, съдържаща пакет от законови промени за борба с корупцията. В текста на декларацията се заявява подкрепа за седем законодателни инициативи и решения на Народното събрание, сред които избиране на членове на Комисията за противодействие на корупцията, приемане на нов Закон за съдебната власт, изменения в специалните закони, уреждащи работата на службите за сигурност.

На 17 юли от ПП-ДБ обсъдиха предложената от тях декларация за излизане от политическата криза с парламентарните групи, без тази на ДПС. Ден по-късно от (ПП-ДБ) заявиха, че няма подкрепа за предложения от тях подход и не могат да реализират втория мандат за съставяне на правителство.

Продължи с четенето

България

Пожари бушуват в различни райони на страната, на някои места е обявено частично бедствено положение

Published

on

Пожари бушуват в различни райони на страната, на някои места е обявено частично бедствено положение, съобщава БТА. И днес военнослужещи от състава на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили се включиха в гасенето на пожарите.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив.

Пожарът между селата Гранитово и Мелница в Елховско, който пламна вчера в ранния следобед, беше локализиран, като в района и през нощта ще останат дежурни два противопожарни екипа и горски служители. Огънят обхвана 8000 декара – низова горска растителност и сухи тревни площи. По-рано днес беше ограничен, но заради силния вятър в следобедните часове се разрази отново. В потушаването се включиха десетки огнеборци, военни, гранични и горски служители, доброволци.

Общините Хисаря и Калояново набират доброволци, които да се включат утре -14 юли в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово, съобщи областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева. Сборният пункт за Хисаря за утре е пред фермата, която се намира на пътя между с. Михилци и Хисаря. Пожарникарите ще очакват доброволците в 7:30 ч., за да ги насочат към местата за гасене.

Кметът на община Калояново Младен Кичев в разговор с областния управител проф. Христина Янчева също поиска помощ от доброволци за гасенето на пожара в горския масив между селата Песнопой в община Калояново и Михилци в община Хисар. Огънят беше потушен от страната на с. Иван Вазово, но през последните часове заради високите температури се разгоря отново, обясни проф. Янчева.

По информация от гл. инспектор Димитър Бришимов, началник на Аварийно-спасителния отряд към РДПБЗН-Пловдив, на терен са огнеборци и горски работници с тежка техника, но за утре е крайно необходима повече жива сила. Сборният пункт е пред читалището в с. Иван Вазово. В 7:30 ч. там ще ги очаква представител на общината и ще ги насочи към зоната на пожара.

Разраства се пожарът в Държавното ловно стопанство (ДЛС) „Осогово“. Около 400 са вече опожарените декари, повечето от които са голи площи и ниски борчета, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП).

Огънят е обхванал около 150 декара гора. Пожарът е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.

Овладян е пожарът в сухи треви и храсти в местността под старата телевизионна кула край Русе, съобщи за БТА регионалният говорител на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева.

Ситуацията около свиленградското село Студена и още шест населени места, където гори пожар на голям фронт, остава изключително тежка, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация – Хасково.

Огънят лумна там днес преди обед и заради силния вятър бързо се разрасна към землищата на селата Дервишка могила, Васково, Левка, Равна гора и Мустрак. Заради огнената стихия в ранния следобед днес областният управител на Хасково Мехмед Атаман издаде заповед за частично бедствено положение на територията на община Свиленград. Такова бе обявено още през вчерашния ден заради пожари и за общините Ивайловград и Тополовград. Там остава също тежко положението, но вече под контрола на огнеборците.

За пожара край свиленградското село Студена има установен виновник, съобщи за БТА директорът на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Хасково старши комисар Иван Расоков. Става въпрос за 60-годишен мъж от Свиленград, който е извършвал косене в района на орехова градина с косачка. При обработката на площите се е получила искра, от която е тръгнал и пожарът днес преди обед.

Сухи треви и храсти горяха и в бургаския парк „Росенец“.

Напълно е потушен пожарът, който се разрази вчера над самоковското село Радуил, каза пред БТА кметът на селото Христо Иванов. Той също е бил на място и каза, че вече всичко е наред, но ще продължават да следят, за да не се възпламени отново.

Двайсет и петима души, пострадали от бушуващите пожари около с. Срем, Тополовградска община, са евакуирани и настанени в Устремския манастир “Св. Троица”, съобщиха от Сливенската митрополия. Там им е била оказана помощ и е осигурен подслон.

Продължава пожарът в Република Северна Македония в близост до граница с България, като фронтът му е широк, съобщиха от  Изпълнителната агенция по горите. Пожарът постоянно се наблюдава и има дежурни служители от държавното горско стопанство, пожарната и общината, както и техника, която да се използва при необходимост.

Пожар гори в старозагорското село Остра могила, съобщи за БТА директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението (РДПБЗН) Стара Загора старши комисар Стоян Колев. На място има четири екипа на пожарната, съдействат от военно поделение. Община Стара Загора е осигурила водоноска, а кметският наместник и доброволци помагат за овладяване на огъня.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page