Германски икономист съди ОПЕК, като иска 50 евро компенсация

0
92

Германски икономист е завел дело срещу ОПЕК в съд в Берлин, обвинявайки картела, че е повишил цените на бензина и мазута, които той купува, съобщава колумнистът на Bloomberg Opinion Хавиер Блас – и въпреки нищожната сума делото може да завърши струва на ОПЕК повече, отколкото може да си позволи.

Армин Щайнбах, професор по право и икономика, съди ОПЕК за обезщетение за 50 евро плюс лихвите, като твърди, че ОПЕК е незаконен картел, който работи за повишаване на цените на петрола. Съдът разреши делото, което е рядко съдебно предизвикателство срещу ОПЕК, въпреки десетилетията на еднократни дебати в Съединените щати относно законопроект, който би позволил съдебни дела срещу производители от ОПЕК.

Съдията в регионален съд в Берлин разреши делото да продължи и нареди на ОПЕК и няколко контролирани от държавата петролни фирми да подадат документ, в който посочват своите адвокати по делото.

„Надявам се ОПЕК да реагира скоро на съдебното разпореждане. Пренебрегването на съдебните разпореждания не е умна стратегия за работа с германските съдилища“, написа в Туитър германският ищец Щайнбах в понеделник.

В иска си Щайнбах е написал, че търси обезщетение „поради нарушение на антитръстовото законодателство“.

„Ако делото ми бъде успешно, ще бъде признато за първи път в съда, че ОПЕК е картел“, каза Щайнбах пред германския бизнес всекидневник Handelsblatt миналата седмица. „Тогава всеки германец може да съди ОПЕК за щети“, добави той.

Подобен прецедент би могъл да има правни последици, въпреки че страните, включително САЩ, са предпазливи относно премахването на суверенния имунитет на страните, които да бъдат съдени, поради страх от ответни съдебни дела.

В Съединените щати съдебната комисия на Сената премести миналия месец в Сената законопроекта, който ще позволи на САЩ да съдят ОПЕК за антитръстово поведение и манипулиране на пазара. Така нареченият Закон за картели за забрана на производството и износа на петрол (NOPEC) предлага изменение на Закона на Шърман, за да направи картелите за производство и износ на петрол незаконни. NOPEC е неизменна тема за законодателите и администрациите на САЩ повече от две десетилетия, но никога не е излязла от дискусиите в комисиите в Конгреса. Формите на антитръстовото законодателство, насочено към ОПЕК, бяха обсъждани по различно време при президентите Джордж У. Буш и Барак Обама, но и двамата заплашиха да наложат вето на такова законодателство.

Докато законопроектът за NOPEC може отново да е мъртъв, то делото на частно лице срещу ОПЕК може да създаде прецедент за повече съдебни действия срещу организацията.

Oilprice.com

Comments are closed.

You cannot copy content of this page