Connect with us

Икономика

Германски икономист съди ОПЕК, като иска 50 евро компенсация

Публикувано преди

на

Германски икономист е завел дело срещу ОПЕК в съд в Берлин, обвинявайки картела, че е повишил цените на бензина и мазута, които той купува, съобщава колумнистът на Bloomberg Opinion Хавиер Блас – и въпреки нищожната сума делото може да завърши струва на ОПЕК повече, отколкото може да си позволи.

Армин Щайнбах, професор по право и икономика, съди ОПЕК за обезщетение за 50 евро плюс лихвите, като твърди, че ОПЕК е незаконен картел, който работи за повишаване на цените на петрола. Съдът разреши делото, което е рядко съдебно предизвикателство срещу ОПЕК, въпреки десетилетията на еднократни дебати в Съединените щати относно законопроект, който би позволил съдебни дела срещу производители от ОПЕК.

Съдията в регионален съд в Берлин разреши делото да продължи и нареди на ОПЕК и няколко контролирани от държавата петролни фирми да подадат документ, в който посочват своите адвокати по делото.

„Надявам се ОПЕК да реагира скоро на съдебното разпореждане. Пренебрегването на съдебните разпореждания не е умна стратегия за работа с германските съдилища“, написа в Туитър германският ищец Щайнбах в понеделник.

В иска си Щайнбах е написал, че търси обезщетение „поради нарушение на антитръстовото законодателство“.

„Ако делото ми бъде успешно, ще бъде признато за първи път в съда, че ОПЕК е картел“, каза Щайнбах пред германския бизнес всекидневник Handelsblatt миналата седмица. „Тогава всеки германец може да съди ОПЕК за щети“, добави той.

Подобен прецедент би могъл да има правни последици, въпреки че страните, включително САЩ, са предпазливи относно премахването на суверенния имунитет на страните, които да бъдат съдени, поради страх от ответни съдебни дела.

В Съединените щати съдебната комисия на Сената премести миналия месец в Сената законопроекта, който ще позволи на САЩ да съдят ОПЕК за антитръстово поведение и манипулиране на пазара. Така нареченият Закон за картели за забрана на производството и износа на петрол (NOPEC) предлага изменение на Закона на Шърман, за да направи картелите за производство и износ на петрол незаконни. NOPEC е неизменна тема за законодателите и администрациите на САЩ повече от две десетилетия, но никога не е излязла от дискусиите в комисиите в Конгреса. Формите на антитръстовото законодателство, насочено към ОПЕК, бяха обсъждани по различно време при президентите Джордж У. Буш и Барак Обама, но и двамата заплашиха да наложат вето на такова законодателство.

Докато законопроектът за NOPEC може отново да е мъртъв, то делото на частно лице срещу ОПЕК може да създаде прецедент за повече съдебни действия срещу организацията.

Oilprice.com

Продължи с четенето

Варна

Ето какво написа кметът Коцев след срещата с министъра на икономиката

Published

on

By

Малко по рано днес кметът на Варна Благомир Коцев се срещна с министъра на икономиката Богдан Богданов, на която са обсъдени важни за бъдещето на Варна теми. Ето какво сподели градоначалникът на Варна в социалните мрежи:

„С министъра на икономиката Богдан Богданов имаме пълно разбиране за няколко ключови политики.

1️⃣ Да направим инвестиционен паспорт на Варна и да създадем инвестиционно звено в Община Варна, което също така да се занимава със слединвестиционно обслужване на предприемачите. 70% от инвестициите се дължат точно на това обслужване. И вече има добри практики в други градове.

2️⃣ За Пловдивския панаир сме готови да върнем акциите, за да запази държавата контрола си.

3️⃣ Варна вече е на картата на растежа чрез ударно изграждане на индустриални зони и паркове, привличане на инвестиции и подкрепа за местния бизнес. Водим активни преговори с чужди и наши инвеститори, които да ползват огромния неоползотворен ресурс на Варна – летище, зони и индустриални паркове, Тех Парк, пристанище, ферибот и магистралите Хемус и Черно море.

Не на последно място търсим да се възползваме от влизането в Шенген за капитализиране на предимствата на Варна като град на първа линия.“

Продължи с четенето

Икономика

Петролът поскъпна, след като тази нощ САЩ и Великобритания удариха позиции на йеменските хути

Published

on

By

Цените на петрола скочиха в днешната азиатска търговия, след като през нощта САЩ и Великобритания атакуваха цели на йеменските бунтовници хути. Предприемането на въздушни атаки рязко нагнети напрежението в района и е предпоставка за разрастване на военните действия и с евентуални сухоземни операции.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се покачиха днес с близо 3 долара или 2,25 на сто до 79,15 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през януари скочиха с 2,90 долара или 2,4 на сто до 73,75 долара за барел.

Тези удари са ясно послание, че САЩ и неговите съюзници няма да търпят атаки и военни действия да застращават свободното мореплаване по един от най-важните търговски пътища на света„, посочи в специално изявление американският президент Джо Байдън.

 

Атаките срещу йеменските хути не са изолирано действие, защото тази нощ САЩ извършиха и други удари по проирански групировки в Сирия и Ирак. Това е първата атака по хутите, които от края на ноември обстрелват търговски кораби, плаващи през Червено море, а това принуди много големи компании да пренасочат корабите си по други маршрути. В телевизионно изявление лидерът на бунтовниците Абдул Малик ал Хути заяви, че атаките ще получат подобаващ отговор. „Ще отвърнем на американската агресия“, заяви той и се закани, че реакцията ще бъде по-сериозна „от досегашната операция“.

 

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

Икономика

Цените на петрола продължават да вървят нагоре

Published

on

By

За втори пореден ден цените на петрола продължават да вървят нагоре. Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се покачиха с 30 цента, или 0,4 на сто до 77,89 долара за барел, а котировките на американския лек суров петрол отбелязаха ръст от 36 цента или 0,5 на сто до 72,60 долара за барел.

Кое тласка нагоре цените на петрола? Към притесненията за пвсе по-интензивните атаки на йеменските хути срещу кораби в Червено море се прибавиха и най-новите данни, които показват, че петролните запаси на САЩ са намалели с повече от очакваното. Докладът на Американския петролен институт посочва, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 5,2 милиона барела през седмицата, приключила на 5 януари. Остават и опасения свързани с доставките след съобщения за ограничаване на добивите в Либия и продължаващата война между Израел и Хамас.

Какви са прогнозите? В началото на седмицата рязкото намаление на цените от страна на най-големия износител Саудитска Арабия доведе до сваляне на цените с 3 на сто, но ефекта от това бе кратковременен, защото факторите влияещи върху увеличението на цената на няколко, а е много малка вероятността да настъпят промени при тях в средносрочен план. Очаква се поне до края на седмицата цената на петрола да продължи да се покачва, но с по-плавни темпове.

инж.Пламен Дочев

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page