Германия пое контрола над местните подразделения на „Роснефт“

0
63

Германия поставя дейностите на местното подразделение на руската петролна компания „Роснефт“ под попечителството на германски държавен регулатор, съобщиха световните агенции.

Германското подразделение на „Роснефт“ управлява множество рафинерии в страната, включително съоръженията край северногерманския град Швет. Според Берлин целта на решението е да се гарантира националната енергийна сигурност.

Дейностите на „Роснефт“ в Германия, които осигуряват около 12 процента от капацитета за преработка на петрол на най-голямата европейска икономика, са поставени под попечителството на федералната агенция, която управлява енергийните мрежи.

Рафинерията в Швет е четвъртата по големина в Германия и доставя около 90 процента от горивата за столицата Берлин. Тя получава суров петрол от петролопровода „Дружба“ от построяването си през 60-те години на миналия век. Министерството на икономиката посочва също така, че има дългосрочни планове за бъдещето на рафинерията, в която работят около 12 000 души.

Освен нея под държавен контрол се поставят и рафинериите „МиРо“ (MiRo) и „Байернойл“ (Bayernoil), както и подразделението „Ер Ен рифайнинг енд маркетинг“ (RN Refining & Marketing GmbH).

От „Роснефт“ съобщиха, че не възнамеряват да спират вноса на руски петрол, въпреки перспективата за влизане в сила на ембарго от страната ЕС от 1 януари 2023 година.

България получи изключение от ембаргото и остава единственият вход за руски петрол в ЕС по море. През юни от „Демократична България“ поискаха държавата да поеме опертивния контрол над бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“, но това не се случи.

Тази година германските власти поеха контрола и над дружеството „Газпром Германия“, подразделение на руския концерн „Газпром“.

svobodnaevropa.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page