Connect with us

Новини

Германия пести енергия: това е забранено от септември

Публикувано преди

на

Целта, както я формулира министърът на икономиката Роберт Хабек, са „значителни икономии на газ“, което е постижимо с „общонационално усилие“. В тази връзка германското правителство прие две постановления със съответните мерки. Едното от тях влиза в сила на 1 септември т.г. и ще важи до 28 февруари догодина, а второто – от 1 октомври за срок от две години.

Температурата в жилищата

От септември отпада изискването за поддържане на минимално допустима температура в жилищата под наем. Така наемателите ще могат да отопляват по-малко жилищата, ако искат да пестят енергия. Същевременно обаче те са длъжни да се грижат да не възникват от това щети в помещенията – например да ги проветряват редовно.

Отоплението на частни басейни

Частни басейни, независимо дали открити или закрити, вече няма да могат да ползват газ за затопляне на водата. Изключение правят случаите, когато басейнът се използва за терапевтични процедури. Тази мяка не важи за басейните в хотели, почивни комплекси или рехабилитационни центрове.

Максимална температура в обществените сгради

В обществените сгради помещенията ще се отопляват по-малко – температурата не бива да превишава 19 градуса по Целзий. Досега 20 градуса беше препоръчителната минимална температура в работните помещения на обществените сгради. Освен това коридори, фоайета или по-големи помещения с техника по възможност вече не трябва да се отопляват. Тези ограничения не важат за клиники и социални домове.

Топлата вода в обществените сгради

Друга мярка за икономии засяга топлата вода в обществените сгради, и по-специално умивалниците, които се използват основно за миене на ръце. Ако водата там се затопля от бойлери, включително проточни уреди, те ще се изключват. Ако водата се подгрява централно, тогава температурата ще бъде  намалена. Изключения правят училищата, детските градини, центровете за социални грижи и болниците.

Осветлението на сгради и паметници

Вече няма да се осветяват нощно време сградите и паметниците в Германия, което досега се правеше по чисто естетически съображения или за повече представителност. Изключение се допуска за краткотрайно осветление по време на културни събития или народни увеселения. Мярката не важи за защитното и аварийно осветление на обекти.

Светлинните реклами и витрините на магазини

Светлинните реклами ще се изключват от 22 часа до 6 часа сутринта. Изключение се прави само за тези светлинни надписи и табели, които служат за безопасността на движението, например на подлези или автобусни спирки. Забраната за нощно осветление важи също и за витрините на магазини.

За вратите на магазините

Магазините, които се отопляват, не могат да държат входните си врати постоянно отворени. Ограничението важи от септември до края на февруари. Същото важи и за други врати и портали, през които може да се губи топлина.

Температурата в работните помещения на фирми

Няма изрично предписание за редуциране на температурата в офиси, но самите фирми също ще могат да отопляват по-малко работните помещения. По-скоро тук става въпрос за доброволно поемане на отговорност за реализиране на икономии от отопление.

Наемателите трябва да бъдат своевременно информирани

Доставчиците на газ и собствениците на по-големи жилищни сгради са длъжни своевременно да информират клиентите си, респективно наемателите, за очакваните по-високи цени и възможности за пестене на енергия – най-късно в началото на отоплителния сезон.

Отоплителните инсталации подлежат на ежегоден контрол Отоплителните инсталации подлежат на ежегоден технически контрол

Що се отнася до второто постановление на германското правителство, което ще важи от началото на октомври за срок от две години, там са предвидени например ежегодни технически прегледи на отоплителните инсталации в сгради, които се отопляват с газ, както и подмяна на по-старите и неефикасни топлинни помпи, които потребяват много енергия. Компаниите с годишно потребление на енергия от 10 гигаватчаса или повече се задължават да оптимизират консумацията на енергия.

DW

Продължи с четенето

Варна

Вижте къде няма да има ток днес – 24.4.2024

Published

on

На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – м-ст Траката, м-ст Евксиновград, ул. 15-та, ул. 16-та, ул. 17-та, ул. 20-та, ул. 24-та и ул. 8-ма, електрозахранени от ТП 624 .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в районите на м-ст Траката

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – кв. Виница, ул. Св. Прокопий Варненски, ул. Свети Димитър Солунски, ул. Албена, ул. Св. Атанасий, ул. Константин Павлов и част от ул. Цар Борис III, електрозахранени от ТП 689

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: кв. Виница, ул. Овеч, ул. Обзор и ул. Съби Велков, електрозахранени от ТП 2040

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с. Брестак – клиентите, електрозахранени от ТП 3

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 14:00 ч.

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – кв. Владислав Варненчик, бл. 201, бл. 202, бл. 203, бл. 204, бл. 205, бл. 206, бл. 207, бл. 208, бл. 209, бл. 210, бл. 226, бл. 227, бл. 228, бл. 229, бл. 230, бл. 232, бл. 235, бл. 236, бл. 237, бл. 238, бл. 239, бл. 244, бл. 246, бл. 247, бл. 249, бл. 250, бл. 255, бул. Трети март 25, ул. Димитър Пешев 1, част от м-ст Боклук тарла, ДГ №39 „Приказка“, пазар Кайсиева градина, фирмите: ЕЛИАС-1111 ЕООД, КИНТЕЛ ЕООД, ЛИБРА ГРУП ООД, ХОУМ ТРЕЙД ООД, ЦБА ЕАД, ГИК ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД, АПАРТМЕНТ СТРОЙ-ВАРНА ЕООД, РОЛКО АД, ПИКА ООД, КРИС 23 ЕООД, ДЕНИСЛАВ ТРЕЙД ЕООД, ВИ ЕМ ВИ ТРЕЙДИНГ ЕООД, ХЕР 1 ЕООД, БУЛВЕКС ЕООД, АЗАЛИЯ ФРУТ ООД, ДИАМАНТ 2004 ООД, КЕЙБЪЛ ТЕХ ООД, РЕНТ МЕНИДЖМЪНТ ООД, ИРА-2000 ЕООД, ММ-13 ЕООД, ТРАНС-АТЛАС ЕООД, АС ТРАВЕЛ АД КИД-КОЛОР ООД, САМЪРС СМ ЕООД, ЗК-АУТО КРЕДИТ 34 ЕООД .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:00 ч. до 17:00 ч. в районите на кв. Владислав Варненчик

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Лира, ул. Вярност, ул. Елин Пелин, ул. Сълзица, електрозахранени от ТП 338

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с. Рояк – клиентите, електрозахранени от МТП Музея Рояк и с. Тутраканци – клиентите, електрозахранени от ТП 2 и ТП 3 .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от 15:00 ч. до17:00 ч. в районите на с. Рояк, с. Чайка, с. Бозвелийско, с. Тутраканци и гр. Провадия – ул. Христо Илиев Коев, ул. Теменуга, електрозахаранени от МТП 41

Продължи с четенето

България

Жълт и оранжев код за значителни валежи и гръмотевици в почти цялата страна обяви за днес НИМХ

Published

on

Предупредителен код за опасни явления обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код с предупреждение за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, е обявен в областите Благоевград и Смолян.
Оранжевият код предупреждава за възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Възможни са прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. Съществува опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг, посочват от НИМХ на сайта си.

Жълт код за значителни валежи и гръмотевици е обявен за областите Бургас, Варна, Велико Търново, част от област Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, за част от област Монтана, както и за областите Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София град и София област, Търговище, Шумен и Ямбол.

В област Видин жълтият код е в сила за общините: Белоградчик, Брегово, Бойница, Грамада, Кула, Макреш, Чупрене.

В област Монтана жълтият код е в сила за общините: Берковица, Вършец, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци.

Жълтият код предупреждава за възможност от локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. Може да се наложи и прекъсване на дейности на открито.

Според прогнозата за времето на НИМХ следобед на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на места явленията ще са интензивни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът ще е слаб, в Източна България – умерен, от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 13° и 18°, в София – около 12°.

Продължи с четенето

Варна

Мъж е с опасност за живот след пожар във Варна

Published

on

57-годишен мъж е с тежки изгаряния и опасност за живота след пожар във Варна, съобщиха от полицията, предаде novini.bg.

Оттам уточняват, че в събота, около 4.38 часа е получен сигнал за възникнал пожар в сградата на ведомствено общежитие в кв. „Трошево“. Пострадалият мъж – наемател в сградата, е бил изведен от горящата стая от негови съседи, които усетили задимяването. Пожарникарите са евакуирали около 100 души от горните етажи. Станалият жертва на пламъците мъж е настанен в болница с около 60% изгаряния. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page