Германия обявява извънредна ситуация заради газа

0
120

Германското правителство ще обяви на 8 юли т.нар. извънредна ситуация заради напрегнатата ситуация с доставките на природен газ. Това съобщи вестник „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, позовавайки се на свои източници.

Германия вече обяви първа степен на готовност като част от спешен план за гарантиране на енергийната сигурност. Наред с другото, той задължава Федералната агенция за мрежите да докладва ежедневно за състоянието на доставките на газ и да следи непрекъснато ситуацията. Втората степен означава, че правителството ще призове компаниите към икономия на газ. При тези обстоятелства ситуацията все още може да се регулира на пазарно ниво, но вече е вероятно допълнително повишаване на цените.

Германия е във фаза 1 от своя план за извънредни ситуации от края на март.

Преминаването към следващата фаза е заради намаляванети на потоците през газопровода „Северен поток 1“ до едва 40% от капацитета от руският доставчик „Газпром“. Той обвини за проблема забавеното поради санкции връщане от ремонт в Канада на оборудване за компресорна станция.

Във втория етап пазарът все още е в състояние да абсорбира липсващия обем без нужда от държавна намеса, която би се задействала в последния авариен етап.

Няколко европейски държави очертаха поредица от мерки, за да устоят на кризата с доставките, за да се справят с притесненията относно недостига на енергия през зимата и скока на инфлацията, който може да постави на изпитание решимостта на Европа да запази санкциите срещу Русия.

Това също така накара германците да обмислят стъпки като болезнени съкращения на производството си и да прибягват до замърсяващи форми на енергия, които преди се смятаха за немислими, за да се приспособят към перспективата напълно да спре руският газ.

Холандските фючърси за газови доставки в след един месец (европейският показател за цена на газа), се повишиха с 4% до 131.50 евро за мегават/час (MWh) в ранната сутрешна търговия.

Европейският съюз в сряда обвини Русия, че „действа с измама“ за намаляването на газа и даде знак, че временно ще се обърне към ТЕЦ-ове на въглища, за да запълни недостига на енергия. Русия отрече спирането на доставките на газ да е било предумишлено.

offnews.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page