Connect with us

Позиция

ГЕРБ на власт и цените падат? Как ни лъжат с ентусиазъм и талант

Публикувано преди

на

Почти обидно е да се обяснява, но цената на енергоносителите не се определя нито от Бойко, нито от Кирил или Асен. Плашенето на хората е стар трик. „Счупиха държавата“ тръбят спасители и обещават да я залепят с тиксо.

Лъжата и демагогията в демокрацията са един от страничните ефекти на свободата: в нецензурирания пазар на идеи винаги ще се появят и търговци-шарлатани, които ще се стремят да пробутат вкисналата си стока по един или друг начин. Понякога те успяват, а понякога не.

През 1754 г. торите във Великобритания водили предизборната си кампания с лозунга “Върнете ни нашите 11 дни!”. Идеята била, че хората са загубили 11 дни при прехода на кралството от Юлианския към по-точния Григориански календар през 1752 г. Някои хора даже били убедени, че животът им се е скъсил с 11 дни. Чудо на чудесата, обаче, торите загубили изборите въпреки доста атрактивната и добре-измислена предизборна лъжа. В съвременната масова демокрация щяха да имат далеч по-големи шансове, съдейки по популярността на антиваксърските идеи, кемтрейлс и т.н. В крайна сметка торите успяха да направят Брекзит, използвайки голяма доза демагогия, което може да им се брои като голям реванш за загубата от 1754 г.

И днес се предлага богат набор от лъжи

В настоящата предизборна кампания у нас също шестват напудрени и късоопашати лъжи, които имат потенциала да предопределят крайния резултат. Пудрата, разбира се, е обилна и трябва да се поизтупа, за да се покаже отдолу същността.

Пример 1: При управление на ГЕРБ цените на горивата са ниски, а при другите – високи. Ergo, ако се върне ГЕРБ на власт, цените ще паднат.

За Бойко Борисов това е “най-лесната кампания”, защото според него е достатъчно да се каже, че “при него” цените са били по-ниски от сегашните. И той не спира да го прави от много месеци насам, от различни краища на страната. През април месец от Видин той твърди: “Сега заредих – 3.43 нафтата, 3 лева бензина. Това ли е за хората, бе? По мое време беше 1.20… 1.30 максимум.”

В началото на септември от Плевен Борисов е (според репортерското клише) категоричен: “При Бойко нафтата беше 2 лв., бензинът беше 2,20 лв. – при вас е 3,70 лв.”

Ден-два по-късно той заявява от Разград : „Когато числата говорят и посредниците мълчат. Ето ви цените на природния газ – 837% по-скъп е сега отколкото при нас“…„При лошите ГЕРБ дизелът е бил 2,09 лв., ето как расте, а като си тръгнаха Кирил и Асен малко падна, защото са по-малко комисионните. Няма да споря кой е по-добър. Ето народът да си избере. Цените на бензина виждате ли как растат…“

Списъкът с подобни изказвания сигурно може да бъде продължен и в него едва ли ще има две еднакви цени на бензина и нафтата “по времето на Бойко”. Инфлацията и по това време явно е била значителна – от 1.20 лв. до 2.20 лв. Но да не издребняваме – всъщност манипулацията не е в тези числа, а в по-базисен факт. Че тези числа всъщност имат малко общо с “Бойко” и управлението на ГЕРБ. И това дали Борисов е на власт или не е, не предопределя дали газът ще скочи с 800%.

Някак обидно за всички е да се обяснява, защо това е така. Но все пак може би се налага да се спомене, че енергоносителите са глобална стока и цената им не се определя и дори не се влияе съществено нито от Бойко, нито от Кирил или Асен. В крайна сметка без Борисов да управлявал Обединеното кралство в нито един момент от историята му, сходни нараствания на цените сега се наблюдават и там. А и на никого на острова не е хрумвало да покани Борисов или Тереза Мей за министър-председател с цел сваляне на цените и борбата с инфлацията.

Счупена ли е държавата?

Разбира се, има място за различия в политиките по отношение на газа – и тук ГЕРБ има с какво да се похвалят, но има и за какво да се обясняват. Например, за скоростното построяване за българска сметка на “Турски поток” и десетилетното забавяне на интерконектора с Гърция. Но това е вече друг дебат.

Пример 2: Нещата в България са толкова критични, че само някаква радикална промяна може да ги оправи.

Излизане от НАТО и ЕС предлагат едни („Възраждане“, но вече и „Атака“), президентска република, предлагат други (ИТН), надзорен борд от БАН и православната църква предлагат трети („Български възход“) и направо да забравим за въпроса с корупцията, предлагат четвърти. Извънредна е ситуацията, трябват извънредни мерки, чуваме отвсякъде. Плашенето на хората е стар изборджийски трик и тази предизборна кампания май ще мине под подобни лозунги. “Счупиха държавата” тръбят спасители, които обещават да я залепят с тиксо.

Истината обаче е различна поне в две измерения. Първо, новината за смъртта или фаталната травма на родната държава е малко преувеличена, по думите на Марк Твен. Все още имаме рекорден индустриален ръст, износ и 4% икономически растеж на БВП на годишна база. Докато се тюхкат и вайкат за газа на Газпром, мнозина пропуснаха да забележат, че цените на енергоносителите падат, колкото повече ЕС успява да се еманципира от руски доставки. Ще има и нови европейски мерки, една от които е вероятно да има компания на ЕС, която да закупува количества газ за всички. Ако това стане, то този “посредник” може да обърка и предизборните аргументи на много партии у нас, които громят “посредниците” по принцип.

Второ, каквито и проблеми да има България, президентска република, полу-президентска република или президентска полу-република не са тяхното решение. Още по-малко пък е решение излизането от ЕС и НАТО: всъщност тези “мерки” драматично ще влошат нещата. Същото важи и за “забравянето” на проблема с корупцията поради наличието на уж по-спешни задачи.

А българите като цяло са наясно с истинските си приоритети: например, според последния Евробарометър 64% подкрепят обща европейска отбрана, 55% са за обща енергийна политика, а 56% са за обща външна политика.

Политиците не послъгват, само защото някои от тях имат патологичен проблем с казването на истината. Всъщност повечето лъжи са добронамерени с оглед спечелването на гласове. А и психологията на хората като цяло помага на политиците в това отношение. През 1916 г. по североизточното крайбрежие на САЩ се случват безпрецедентен брой атаки на акули с множество жертви.

Удроу Уилсон – тогавашният президент – едва успява да спечели втори мандат, защото всички североизточни крайбрежни щати гласуват срещу него – включително неговият собствен, Ню Джърси. Логиката е проста – хората търсят изкупителна жертва за колективно нещастие. Затова и много политици имат интерес да послъгват или за размерите на колективното нещастие, или за вината за него, или за спасителните си способности. Някои от нашите не само, че не са изключение, но направо с ентусиазъм и талант се впускат в подобни демагогските игри.

 

Даниел Смилов, Дойче Веле

Продължи с четенето

Позиция

Изборът е искаме ли да сме в това блато или не *

Published

on

By

Добро утро,
реакцията на решението на Нидерландия ( и не само ) за Шенген показа много ясно за пореден път едни от най-основните проблеми на нашето общество.
Първо, ние понеже сме тарикати никога не сме виновни,виновни са другите,които са лоши хора, завиждат ни и ни спират.
Второ, тарикатлъка се е превърнала в основна форма на нашето общество.
Ние искаме да сме в ЕС,да пътуваме без проблеми, да усвояване по български еврофондове( парите са на балъците от ЕС),същевременно да преработваме нефт от Русия, да не изразяваме ясна позиция и да бъдем в един съюз с другите,когато имаме ползи от тях, но не когато трябва да дадем нещо ние.
Трето,показа че наистина не сме готови за Шенген, защото политиката на двойните стандарти по Ганъовски там не върви.
У нас ,когато имаш необходимите връзки(по партийна или приятелско-роднинска линия) или си платиш на когото трябва, всичко може да стане и да се случи, независимо какво казва закона.
У нас институциите ще те изперат и ще станеш чист като момина сълза, всяко забранено нещо ще стане законно разрешено, защото тези които прилагат закона и казват кое е правилно и кое не или не го прилагат,или го прилагат по начин,който съществено се различава от неговата цел.
Има и трета възможност, който трябва ще си затвори очите ,естествено срещу нещо насреща.
По това сме много добри, бих казал едни от най-добрите в света.
Четвърто, безхаберието и некадърността у нас са достигнали космически размери.
Липсва елементарна емпатия спрямо ближния, на почит е формата, под която много често липсва каквото и да е съдържание.
Да, ама тези правила по български(по-скоро липсата им), на които ние сме свикнали и тук минават(за велико съжаление) преобладаващо минават до Калотина, от там насетне има други правила, с които ние се сблъскахме.
И всъщност ни казаха,че не спазваме правилата, че законът не е еднакъв за всички, че с тарикатлъци сме до Калотина, докато всички останали се развиват(Румъния и Хърватия). Изборът искаме ли да сме в това блато или не е наш, ние решаваме ще направим ли нещо, за да излезем от него?
* Заглавието е на varnalive.bg

Продължи с четенето

Позиция

Нещо неясно? *

Published

on

By

ГЕРБ обещават, че ще влезем в Шенген от 2011-та година. Обешаха го и на последните избори през 2022-ра – 11 години по-късно. Какво обаче е първото нещо, което ГЕРБ направиха когато спечелиха изборите?
Съставиха правителство?
Вкараха ни в Шенген?
Започнаха работа по Плана за възстановяване, за да не изгуби България милиарди?
Не. Почнаха да променят изборния кодекс заедно с ДПС и БСП, за да направят купуването на гласове по-лесно. На следващите избори пак ще обещават за Шенген, където обаче се говори за едни неща като правова държава, борба с корупцията и тн.
С ГЕРБ Шенген няма как да има. Нещо неясно?
* Колажът и заглавието са на varnalive.bg

Продължи с четенето

Позиция

Другите народи встъпиха в 21 век, ние още ни тегли към феодалните времена *

Published

on

By

Писах и предупреждавах, че при тези тенденции във властта у нас, с ГЕРБ и ДПС в епицентъра и, България на практика спира в развитието си и няма никакъв шанс продължи интеграцията си в по-високите етажи на западната цивилизация. Като брежневски застой, блато, тиня. Можем само да деградираме към някакъв евразийски път, който е другото име на обикновения феодализъм на полуграмотни, но затова хитри и властолюбиви люде, които третират българите като крепостни.
Писах, предупреждавах за Шенген, че Нидерландия е само един от изразителите на общото съгласие на Запада за България, като несъвместима с европейските стандарти за демокрация, като политически тенденции. Допуска до Шенген на практика означава Европа да ни повери ключ към входната си врата.
Вместо самокритичност и нетърпимост към собствените ни кривици, българските властимащи, начело с евродепутати, започнаха да търсят решението в по-активнанта работа на дипломацията ни. А дипломацията не може да лъсне и представи като стойностен калпав вътрешен продукт. Примерно представете си как след изнасилването на демокрацията последните два дни и бруталните сцени на погазване на върховенството на правото и закона, вие, като български дипломат, трябва да убеждавате западните си колеги, че у нас всичко е ОК. Лицемерието не може да компенсира липсата на себеуважението.
Пък и кому изобщо му пука за българските дипломати. Видяхте, младите дипломати, как протестират, защото получават най-ниските заплати в българската държавна администрация. Как си представяте, че можете да мотивирате тези хора, в добрите традиции на живковите времена, да представят желаното за действителност през западния свят. Нима Нидерландия няма посолство у нас, и премиерът Рюте чака Румен Радев да му даде информация за „изпълнилата“ всички условия за Шенген България.
Вместо реална работа по съдебната реформа, по изкореняване на корупцията и престъпността, ние се занимаваме с пиарене и пропаганда, като заместител на реалност, която сами не харесваме, но можем да заметем под чергата. Разбира се на фона на премодулиран патриотизъм.
Е, не дами и господа, докато избирате мафията на власт, ще бъдем оградени с тънка и невидима ограда, която ще става все по-висока и продължава да ни държи изолирани от цивилизования свят. Хърватска и Румъния ни задминават, и това е цената на нашето търпения към Борисов, Пеевски, Гешев, Радев и котерията около тях.
Не ни е виновна Нидерлания, за това, че границата ни е пропусклива, но не от бежанци, от корупция, която превръща човешката трагедия на бежанците, контрабандата и трафика на хора и наркотици в доходоносен бизнес.
Мафията искаше точно това – да ни приемат в Шенген, за може може да превърне частната граница на България, в частна граница на Европа. Политическата мафия у нас никак не се стряска нито от убийството на полицаи, нито от убийствата на бежанци.
Ако не сте разбрали, да потретя, докато Борисов и Пеевски ни управляват, нямаме никакъв шанс да влезем в Еврозоната, нито в ОИСР, изобщо България спира развитието си.
И същите тези мутри на властта се готвят да ни управляват в ново правителство. Не зная как по-точно да дефинирам отчаянието и обречеността, която изпитваме всички.
Моля следващият път, когато евродепутати защитават кандидатурата на България за Шенген, да бъдат така добри да зададат въпроса на партиите, които са ги изпратили в Страсбург – какво точно направихте за да бъдем в Шенген? Проблемът не е в Нидерландия, а у нас и само у нас.
А на Рюте паметник трябва да му издигнат за това, че ни показва грозното лице на бългларската политическа действителност и за пореден път ни дават шанс да се поправим. Не случайно Рюте се обади на Кирил Петков, а не на Борисов или Румен Радев.
Каква символика – в деня на изнасилването на българската демокрация чрез премахването на машинното гласуване в Избирателния кодекс, Нидерландия тегли червената линия. Като чели е чакала само чашата на търпението и да прелее.
Проблемът е, че чашата на търпение на българите е пълна с апатия и самодоволство.
Другите народи встъпиха в 21 век, ние още ни тегли към феодалните времена.
*Колажът и заглавието са на varnalive.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.