Connect with us

Политика

ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ избраха Вежди Рашидов за председател на НС

Публикувано преди

на

Вежди Рашидов няма да слиза от председателското място. След 5 процедури и повече и 52-часово първо заседание в парламента се формира ново мнозинство – ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход“. Четирите групи се обединиха около издигането на Рашидов.

Предстои гласуване. От ПП поискаха почивка, но Рашидов им отказа, посъветван от Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че почивката е право на парламентарните групи, които обаче не са формирани преди избирането на председател – т.е. почивка не може да се дава. Вчера обаче почивки се даваха по искане на ДПС. Това бе припомнено от Искрен Митев и Никола Минчев от „Продължаваме промяната“. Бившият председател на 47-НС добави, че и народен представител може да иска почивка. След него на трибуната се качи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който заяви, че депутатите преди минути са се върнали от почивка и такава не е нужна в момента. (Това не е спирало депутатите от движението, чиято честа практика е да искат почивка след почивката – б.а.) 

Десислава Атанасова също излезе на трибуната и поиска почивка да не се дава. След нея Асен Василев отбеляза, че има мнозинство, което няма как да бъде спряно, а даването на почивка е коректно.

Три дни заседаваме, тези 15 минути ли ще се окажат критични. Ако новосформираното се мнозинство се страхува от тази почивка, то как ще тръгне работата на този парламент„, попита той, а Кирил Петков добави, че са изненадани, че именно БСП предлагат Рашидов.

Тази сутрин петата процедура се провали. До балотаж стигнаха Кристиан Вигенин, БСП, и Йордан Цонев, ДПС. Нито един от тях обаче не прескочи бариерата от 121 гласа.

Последва 30-минутна почивка, която продължи два часа. Междувременно се проведе и два председателски съвета, по време на които бе предложено и решението. След това заседанието набързо бе подновено. Корнелия Нинова бе лаконична и преди да влезе в зала заяви: „Ще го бъде“.

И така заседанието бе подновено. Процедурните правила бяха приети за шести път с пълно единодушие. Последваха номинациите. „Възраждане“ издигна Цвета Рангелова, а Корнелия Нинова, която заяви, че е упълномощена от мнозинството в парламента, предложи Вежди Рашидов – най-възрастният депутат. Зад тази идея се обединиха ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход“.

Вчера обаче той самият заяви, че не иска поста и си направи самоотвод.

Нинова защити уговорката с ГЕРБ и ДПС с думите, че парламентът трябвало да заработи.

offnews.bg

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page