Connect with us

Политика

ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ избраха Вежди Рашидов за председател на НС

Публикувано преди

на

Вежди Рашидов няма да слиза от председателското място. След 5 процедури и повече и 52-часово първо заседание в парламента се формира ново мнозинство – ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход“. Четирите групи се обединиха около издигането на Рашидов.

Предстои гласуване. От ПП поискаха почивка, но Рашидов им отказа, посъветван от Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че почивката е право на парламентарните групи, които обаче не са формирани преди избирането на председател – т.е. почивка не може да се дава. Вчера обаче почивки се даваха по искане на ДПС. Това бе припомнено от Искрен Митев и Никола Минчев от „Продължаваме промяната“. Бившият председател на 47-НС добави, че и народен представител може да иска почивка. След него на трибуната се качи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който заяви, че депутатите преди минути са се върнали от почивка и такава не е нужна в момента. (Това не е спирало депутатите от движението, чиято честа практика е да искат почивка след почивката – б.а.) 

Десислава Атанасова също излезе на трибуната и поиска почивка да не се дава. След нея Асен Василев отбеляза, че има мнозинство, което няма как да бъде спряно, а даването на почивка е коректно.

Три дни заседаваме, тези 15 минути ли ще се окажат критични. Ако новосформираното се мнозинство се страхува от тази почивка, то как ще тръгне работата на този парламент„, попита той, а Кирил Петков добави, че са изненадани, че именно БСП предлагат Рашидов.

Тази сутрин петата процедура се провали. До балотаж стигнаха Кристиан Вигенин, БСП, и Йордан Цонев, ДПС. Нито един от тях обаче не прескочи бариерата от 121 гласа.

Последва 30-минутна почивка, която продължи два часа. Междувременно се проведе и два председателски съвета, по време на които бе предложено и решението. След това заседанието набързо бе подновено. Корнелия Нинова бе лаконична и преди да влезе в зала заяви: „Ще го бъде“.

И така заседанието бе подновено. Процедурните правила бяха приети за шести път с пълно единодушие. Последваха номинациите. „Възраждане“ издигна Цвета Рангелова, а Корнелия Нинова, която заяви, че е упълномощена от мнозинството в парламента, предложи Вежди Рашидов – най-възрастният депутат. Зад тази идея се обединиха ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход“.

Вчера обаче той самият заяви, че не иска поста и си направи самоотвод.

Нинова защити уговорката с ГЕРБ и ДПС с думите, че парламентът трябвало да заработи.

offnews.bg

Продължи с четенето

Варна

С флашмоб коалиция ГЕРБ – СДС откри предизборната кампания във Варна

Published

on

Снимка: Официална страница на ГЕРБ - Варна

С флашмоб, посветен на Деня на Европа, кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ – СДС откриха предизборната кампания във Варна.

74 сини балона полетяха в небето над морската столица, като символ на годишнината от историческата декларация на френския външен министър Робер Шуман, с която на 9 май 1950 година той предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана.

С този жест бе почетена първата стъпка към изграждането на Европейския съюз и надеждата на всички българи за „Стабилна България в сигурна Европа“!, написаха в официалната си страница във Фейсбук ГЕРБ-Варна.

Продължи с четенето

Варна

Коалиция ПП-ДБ официално стартира във Варна предизборната си кампания

Published

on

Снимка: Официална страница на "Продължаваме Промяната" - Варна

Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ официално стартира във Варна предизборната си кампания за изборите 2 в 1 на 9 юни. Представянето на варненската листа направи нейният водач – Даниел Лорер, който обяви, че в нея няма изненади, а приемственост.

Сред акцентите в бъдещото управление са започнатите реформи в съдебната система и всички промени, необходими за икономическото развитие в нашата страна – за едни по-нормални доходи за европейска държава, каквато е България. „Откакто ГЕРБ царува се движим като влака на Брежнев – мислим, че отиваме в Европа, но всъщност стоим на едно място.“- допълни Лорер. „Откакто ПП Продължаваме Промяната се появи на хоризонта на България, и ГЕРБ и ДПС разбраха, че не могат да управляват по старому.

Коалицията дава заявка, че няма да направи компромиси с реформите, които иска. По думите му, ротацията не се е случила, защото имало символичен акт за предложение на правителство без съгласие на ПП-ДБ. Той подчерта, че според последни проучвания най-наболял проблем в България е здравеопазването, следван от борбата с корупцията и пропуските в образованието. Затова от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ залагат на трима медици  – д-р Ивайло Митковски, д-р Антон Тонев и д-р Любиша Блажевски.

В областта на образованието от Коалицията предлагат Мариела Иванова, която е трупала опит по специалността в САЩ. Сред другите имена в листата е това на адвокат Стела Николова, която е настоящ народен представител, водила редица битки за върховенство на закона.

В сферата на туризма в списъка с кандидати е шеф Филип Спасов – добре познат и изявен в своята сфера. Сред личностите в листата са също хора, свързани с медиите – Дорет Димитрова и Надежда Илиева. Към разнообразието от професии има инженери, IT-специалисти, финансисти и бизнесмени.  В края на списъка с кандидати за народни представители са общинските съветници от Общински съвет-Варна. Неговият заместник-председател от коалицията Николай Стефанов припомни, че от шест месеца в Община Варна вече има прозрачно управление и това трябва да продължи и на национално ниво.

Коалицията е под номер 14 в интегралната бюлетина.

Списъкът на кандидатите за народни представители е както следва:

1 Даниел Максим Лорер

2 Ивайло Христов Митковски

3 Антон Йорданов Тонев

4 Стела Димитрова Николова

5 Любиша Блажевски

6 Филип Валентинов Спасов

7 Джихан Юсуф Акиф

8 Мариела Пламенова Иванова

9 Дора Костова Димитрова

10 Надежда Вълчева Илиева

11 Дарко Янакиев Георгиев

12 Антон Стаменов Тончев

13 Адриан Светлозаров Кабаев

14 Николай Тодоров Желязков

15 Иван Илиев Дончев

16 Цветан Страхилов Диловски

17 Тодор Николаев Костадинов

18 Мария Иванова Ангелова-Дойчева

19 Даниел Димитров Керемидчиев

20 Богомил Петров Петров

21 Ламбрин Димчев Сотиров

22 Дияна Тодорова Николова

23 Константин Свиленов Праматаров

24 Николай Стефанов Стефанов

25 София Любомирова Колева

26 Николай Денев Николов

27 Мартин Валентинов Димитров

28 Ярослав Тодоров Луков

29 Йордан Юлиянов Кателиев

30 Недко Янакиев Желязков

31 Петко Димитров Попов

Продължи с четенето

Варна

Борислав Гуцанов: За БСП е важно след изборите Зелената сделка да бъде преосмислена

Published

on

Снимка: Официална страница на Борислав Гуцанов във Фейсбук

За БСП е важно Зелената сделка да бъде категорично преосмислена, защото в настоящия ѝ вид държавата ни ще загуби две базови мощности – въглищните централи, а хиляди хора ще останат без работа, каза днес водачът на листата на коалиция „БСП за България“ във Варна Борислав Гуцанов при регистрирането на листата за вота на 9 юни.

Като приоритет за коалицията той посочи реформи в сферата на здравеопазването и образованието, предаде БТА. Гуцанов уточни, че би трябвало да се преустанови практиката частни медицински заведения да вземат ресурс от здравната каса. Според него е наложително да се промени и правилото, че парите следват ученика, което води до занижаване на качеството на образованието у нас.

За предстоящия вот той каза още, че се надява да се повиши избирателната активност. Не смятам, че хората ще са съгласни това, което ни се поднесе по време на управлението на акад. Николай Денков заедно с ПП-ДБ, ГЕРБ и любезното съдействие на ДПС, да продължава по този начин, посочи Гуцанов. За Варна той отбеляза, че е бил направен опит да се прокара закон за ветропаркове в морето, което би унищожило туризма и рибарството. Това безумие бе спряно благодарение на БСП и активната гражданска позиция на рибарите и туристическия бранш, каза Гуцанов.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page