Connect with us

Анализи

ГЕРБ+ДПС+Български възход = 114 депутати. Ще успее ли Борисов да си напазарува още 7 депутата?

Публикувано преди

на

Ден след изборите стана ясно, че от ПП, ДБ, БСП и Възраждане няма никакво намерение дори да разговарят с ГЕРБ. Ако си държат на думата и спазят тези обещания, то пред ГЕРБ стои почти невъзможна мисия за съставяне на правителство.

По време на предизборната кампания Борисов не смееше да каже, че се иска да управлява с ДПС. През цялото време твърдеше, че ще прави евроатлантическа коалиция, въпреки, че беше наясно, че никой не иска да разговаря с него. Естествено всичко това се прави, за да не се разочароватизбирателите на ГЕРБ, когато разберат, че ще има коалиция с ДПС.  Мисирките също не смееха да зададат въпроса за бъдеща коалиция С ДПС, да не би Борисов да имсе разсърди. Изборите обаче минаха и маските вече могат да паднат. ГЕРБ признаха, че ще търсят коалиция ДПС. Новата формация на Стефан Янев вече заяви готовност да участа в „експертно правителство“, така че Борисов разполага с двама партьори да състави правителство. Простата математика обаче показва, че ГЕРБ+ДПС+Български възход = 114 депутати. За да състави правителсво на Борисов му трябват още 7 депутата. Въпросът е дали Борисов ще успее да си напазарува липсващите му 7 депутата? Ясно е, че става въпрос за много милиони и най-вероятно ще се търсят хора, които за пръв път стават депутати. Само времето ще покаже дали и този път парите ще решат кой да управлява България.

 

 

Продължи с четенето

Анализи

Високите цени на дизела започнаха да се отразяват на търсенето

Published

on

By

Вече има първи признаци, че високите цени на дизела започват да се отразяват на търсенето

Високите крайни цени на дизела през последната година насърчиха по-голямата продукция от рафинериите, които се възпозваха от солидните маржове на рафиниране. През послените няколко седмици обаче се забелязва бавно увеличение на запасите на прозведен дизел, което е признак, че високите цени изглежда са започнали да натежават върху търсенето. Комбинацията на увеличени обеми на рафиниране и започващ спад на търсенето ще окаже силен натиски върху цената на дизела. Задаващата се рецесия в Европа ще удари силно потреблението на дизел и средносрочен план това неминуемо ще доведе до значителен срив в цената.

Тенденцията за намалено търсене обаче засега все още е колеблива, така, че евентуално падане на цената на дизела се очаква най-рано пролетта на 2023 година. В България допълнитен натиск над цените би оказал и евентуално въведения таван за цените на руския петрол и засиления натиск от страна на държавата над Лукойл. Вероятността обаче да видим цени на дизела под лева все още е твърде малка.

 

инж. Пламен Дочев

Продължи с четенето

Анализи

Защо мигрантите стават все по-агресивни и кои от тях извършват тежки престъпления

Published

on

By

„Натиск по външните граници на Европейския съюз, и България конкретно, има от 2014 година, на различни приливи и отливи. Малко хора забелязаха какъв беше натискът на външната ни граница, особено с Турция, когато започна войната в Украйна”, обясни Антоанета Василева, вицепрезидент на експертната група за борба с трафика на хора.

Натискът е по-засилен от три месеца, защото предстои зима.

„Забелязвате,че в Турция ситуацията икономически не е добра. И всъщност Турция се опитва да намали огромния обем от мигранти, като пропуска определено количество към ЕС и естествено къде да отидат- в България”, допълни Антоанета Василева, предаде Нова тв.

Хората, които искат да преминат нелегално границите на България и да стигнат до други европейски страни, са тези, които извършват престъпления заедно с каналджиите, каза още вицепрезидентът на експертната група за борба с трафика на хора.

Росица Валентинова, novini.bg

Продължи с четенето

Анализи

Ще има ли спад в цената на дизела?

Published

on

By

Дизелът е основното гориво за бизнеса и цената му е от изключително значение за всички отрасли на икономиката. В момента близо година цените на дизела са изключително високи поради голямото търсене и ограниченото предлагане заради санкциите срещу Русия. Това води до поскъпване на всички стоки и услуги и до ограничаване на зарежданите горива от обикновените хора, като спада в продажбите вече се усеща от всички вериги. Ще продължава ли дизела да е толкова скъп или се очаква спад в цената?

Според повечето анализатори Европа е на прага на рецесия, която се очаква да настъпи в началото на 2023 година. Рецесията наминуемо ще  доведе до свиване на икономиката, а от там и на значително намаляване на потреблението на горива. В същото време доставките на горива към Европа вече се стабилизират и недостига на дизел скоро ще започва да се преодолява. След Нова година най-вероятно предлагането на дизел ще надвиши потреблението и ако прогнозите за рецесия се окажат верни, то се очаква цената на дизела да спадне най-малко с 15 – 20 ст на литър.  Спадането на цената под 3 лева за литър обаче е малко вероятно.

 

инж. Пламен Дочев

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.