Connect with us

България

ГД БОЕЦ: Цветан Василев вече не се издирва от Интерпол

Публикувано преди

на

По информация на БОЕЦ имато на Цветан Василев е свалено от системата на Интерпол за издирване и задържане на лица с червена бюлетина.

В превод на български език, причината е: “Националното централно бюро (в София) или органът, поискал обявяването на лицето за международно издирване, е получил данни, които му позволяват да извърши необходимото действие, но не са предприели никакви стъпки в тази насока и след консултация не са предоставили разумни обяснения за бездействието си” – (Чл. 81, ал. 3, т. 4 от Правилника на Интерпол за обработка на данни).

Проверка на БОЕЦ в сайта на Интерпол потвърждава, че името на Василев липсва. Откриват се имената на Брендо, братя Галеви и други обявени за издирване и задържане с червена бюлетина от българските институции, но името на Василев не се открива.

Припомняме:

На 13.08.2014 г. заместникът на главния прокурор във ВКП е изпратил за изпълнение до ДМОС-МВР предложението на Иван Гешев — тогава наблюдаващ прокурор по досъдебното производство в СГП — за обявяването на Цветан Василев за международно издирване и задържане.

Точно с делото КТБ Гешев заслужи доверието на Пеевски, Борисов и Цацаров и бе назначен от тях за главен прокурор. Припомняме десетките хиляди страници, които Гешев четеше в съда, както и пътешествието му с дизел до луната.

Припомняме и разкритията на БОЕЦ по ГешевКилърГейт, с които доказахме, че Гешев лично е участвал в схемата по фалита на банката, като е набедил своят приятел Красимир Методиев за един от „убийците на Пеевски”. А точно тази акция на прокуратурата бе повода да влязат на обиски в офиси в сградата на КТБ, което провокира паниката сред вложителите и доведе до затваряне и селд това фалита на банката. Преди няколко седмици в предавенето „Честно казано” на Люба Кулезич по Евроком, Цветан Василев разкри, че близкият до Гешев прокурор Бисер Кирилов е ходил в Белград на тайни срещи с него, на които е правил „оферти”.  До момента нито една институция не реагира на това.

Припомняме и че още преди години Василев заяви, че е депозирал при двама нотариуси в европейски държави материали съдържащи данни за криминални престъпления и схеми на Борисов, Пеевски и други лица. Нещо като „застраховка живот”. Изминаха осем години и до сега нищо от тези данни не доби публичност. Възможно обяснение е именно в червената бюлетина, която ограничава неговото придвижване и не може да се яви лично, за да вземе депозираните материали. Сега, след като червената бюлетина е отпаднала да видим какво ще се случи. Или пак всички ще тупат топката.

От мотивите на Интерпол за сваляне на бюлетината за издирване и задържане разбираме, че причината е в бездействието на българските власти. На какво се дължи то? Това бездействие е умишлено и единственото обяснение е, че Гешев и господарите му не желаят разследването и делото за фалита на КТБ да стигнат до край, за да не бъде разкрита тяхната роля в източването и унищожаването на банката.

Това е тежък провал лично за Гешев! Интерпол унижи главния прокурор, като червената бюлетина се превръща в своеобразен „червен картон” за него и делото на живота му.

В четвъртък, 07.07.2022г. ще се проведе поредното заседание на Пленума на ВСС и след окончателното решение на ВАС ще се разглежда по същество и предложенията на Янаки Стоилов и Надежда Йорданова за освобождаването на Гешев. Част от аргументите им са и сигналите на БОЕЦ срещу Гешев, включително и случая „Жоси”. Традиционно БОЕЦ сме пред ВСС по време на тези заседания и поддържаме и продължаваме  битката за отстраняването на Гешев през изминалите години. Точно в 10.00ч. утре ще внесем в деловодството на ВСС искане за изслушване на Гешев във връзка с провала му по делото КТБ, коедто е още един аргумент за неговото отстраняване. 

#БОЕЦ

*Колажът и заглавието са на varnalive.bg

Продължи с четенето

България

Авиомедицинска евакуация на пациент от Варна до София е извършена със „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“

Published

on

Снимка: Министерство на отбраната

Авиомедицинска евакуация е извършена със самолет „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“, съобщиха от Министерството на отбраната, предаде БТА.

Самолетът излетя в 09:45 часа от летище София с медицински екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ на борда със задача транспортиране на пациент от МБАЛ „Света Анна“ – Варна до София, се посочва в съобщението.

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена метеорологичната обстановка. Командир на екипажа беше капитан Николай Георгиев, помощник-командир – майор Дарина Христозова, и борден инженер – капитан Митко Гергов, посочват от военното ведомство. В 12:01 ч. самолетът се приземи успешно обратно на Летище София.

На 13 април от пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха, че хеликоптер „AS 532 Cougar“ с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили е изпълнил успешно задача за авиомедицинска евакуация. По искане на Министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната е изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово – Враца – София, за да бъде превозено пострадалото дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ.

Продължи с четенето

България

Гранична полиция получи 40 автомобила с висока проходимост (СНИМКИ)

Published

on

Снимка: МВР

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов връчи вчера на граничните полицаи ключовете на първата пратка от 40 автомобила с висока проходимост. „Със сигурност в МВР имаме прецедент – само за 7-8 месеца да стартира обществена поръчка, която да мине през цялата процедура, да завърши и физически да започне доставката на автомобилите.

Тук е мястото да благодаря на всички служители, основно от ГД „Гранична полиция“, на екипа, който положи огромни усилия днес всичко това да се случи“,  коментира вътрешният министър.

Той припомни установената изключително тежка ситуация, когато поема  ръководството на ведомството на 6 юни м.г. – незаети около 450 щатни бройки на служители с полицейски правомощия и липса на високопроходима техника.

„Имаше регионални дирекции в страната, със зачислени по щат около 50 автомобила, от които в движение бяха не повече от 7-8. Тогава много бързо се ориентирахме, анализирахме ситуацията и достигнахме до извода, че трябва да направим абсолютно всичко възможно за да доставим необходимите автомобили“.  Днес това е първата, но много стабилна крачка в тази посока, с нескрита радост отбеляза министър Стоянов и подчерта, че когато ръководството изисква резултати от граничните полицаи, то е длъжно да ги обезпечи материално и физически. „Получавайки тези автомобили за охрана на държавната граница ние ставаме още по-сигурен, по-надежден и по-предвидим партньор за охрана на външната граница на ЕС. Когато ние сме силни с техника като тази, няма значение кой е срещу нас“, каза още вътрешният министър.  Той завеща на колегите да  управляват новите автомобили отговорно и безаварийно.

Това е дългоочакван ден от всички нас, заяви директорът на ГДГП гл. комисар Антон Златанов. Той благодари на ръководството на МВР за предприетата последователна политика в осигуряването на необходимия ресурс, с който граничните полицаи да изпълняват основната си задача – опазването на нашата граница. Гл. комисар Златанов посочи, че днешното събитие е първа крачка към целенасоченото техническо оборудване на състава. Той благодари на колегите си, които отговорно  и всекидневно изпълняват  своите задължения, въпреки трупаните с години проблеми с липса на обучени кадри и специализирани моторни превозни средства.

На церемонията присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров, и.д. главен секретар главен комисар Димитър Кангалджиев, директори на дирекции в МВР.

Продължи с четенето

България

До края на годината Военноморските сили ще осъществят три големи учения

Published

on

Снимка: Sky Content

До края на годината Военноморските сили (ВМС) ще осъществят три големи учения, каза днес пред журналисти командирът на флота контраадмирал Кирил Михайлов, предаде БТА.

Той участва в тържествена церемония по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

През тази година домакин на най-голямото учение на ВМС – „Бриз 2024“, ще бъде Бургас, каза Михайлов. По думите му, неговата цел не е само подготовката във военно отношение, а да се даде възможност на флота да работи с всички правителствени и неправителствени организации, имащи отношение към морето. „Бриз“ ще се състои в периода 4 – 14 юли. След това Варна ще бъде домакин на националното водолазно учение с международно участие „Тритон“. През есента, в Бургас, ще се състои „Посейдон“ – българо-румънско учение, отворено за участие и за други държави.

Предстои ВМС да придобият брегови ракетни комплекси, каза още контраадмирал Михайлов. По думите му, в ход е дооборудването на многофункционалните патрулни кораби с апаратура за радиоелектронна война и търсене на подводници. Високопоставеният офицер допълни, че се работи и по много по-малки проекти за флота, включително осигуряване на безпилотни летателни апарати и дистанционно управляеми подводни апарати.

За проблема с плаващите мини в Черно море Михайлов заяви, че българите и гостите на страната ни могат да бъдат напълно спокойни. ВМС непрекъснато наблюдават морското пространство, следят всичко, което се случва в наши териториални води, подчерта контраадмиралът. По думите му, от започването на войната флотът периодично обследва всички фарватери за търговските кораби и реагира на всеки сигнал за забелязан миноподобен обект. До момента са получени над 50 такива сигнала, последният беше преди по-малко от два месеца, когато унищожихме петата поред плаваща мина, посочи Михайлов. Той уточни, че до момента в Черно море са унищожени общо 16 плаващи мини – по пет от България, Румъния и Турция, а една се е взривила край бреговете на Грузия.

По споразумението за създаване на международна морска група за борба с надводните мини в Черно море беше подписан меморандум през януари тази година, припомни Михайлов. По думите му документът вече е в сила, след като е подписан и от турска страна. Непрекъснато се провеждат работни срещи, за да се изготвят необходимите документи за работата на групата. Началото на дейността ѝ ще бъде поставено след среща на командващите на България, Румъния и Турция, обясни Михайлов.

Той допълни, че Военноморският координационен елемент, като съставна част от морския оперативен център на ВМС, играе ключова роля в борбата с минната опасност. Той е входната врата за информацията и от началото на войната работи на 24-часов режим, каза Михайлов. По думите му, се поддържа и непрекъсната комуникация с Морските оперативни центрове на съюзниците от Черно море, и с оперативния център на НАТО.

ВМС намират и изваждат от морето и много останки от военно оборудване, например стартови ускорители, допълни контраадмиралът. По думите му те не са опасни толкова за корабоплаването, но биха били изключително неприятна гледка за хората по брега. Затова се стараем всичко да прибираме и да го махаме от морето, обясни Михайлов.

Той честити днешния празник на всички българи и най-вече на тези от тях, свързали живота си с армията. ВМС посрещат празника със самочувствие, тъй като моряците изпълняват своя дълг всеки ден с достойнство и чест, като пазят родните брегове безопасни, каза контраадмирал Кирил Михайлов.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page