В Швеция разкриха схема с изключване на системите AdBlue на камиони

0
110

Шведският сайт Aktuell Hållbarhets е разкрил „широко разпространена измамна схема“, при която системите AdBlue на камионите се изключват софтуерно, за да се спестят разходи, което вреди на околната среда. Според разследващите журналисти между 2% и 10% от камионите по пътищата на Швеция може да използват манипулирана система на AdBlue. Това означава, че може да има хиляди камиони по пътищата на Швеция, отделящи няколко пъти повече токсични газове от разрешеното.

В публикуваната статия се твърди, че въпросната измамна схема е много трудна за разкриване, защото контролните органи те нямат средствата да проверят емисиите на камион по време на пътните проверки.

След като са научили за въпросната схема, журналистите от Aktuell Hållbarhets се престорили, че са собственици на камиони и без проблем са намерили сервиз, който да им предложи „решение“ на проблема с AdBlue.

В България контролните органи, които проверяват товарните автомобили изобщо не проверяват дали системата AdBlue е манипулирана. Това е така защото първо все още няма въведена такава практика да се проверява тази система и второ, защото нямат необходимите уреди за проверка. Ако в Швеция процентът на манипулираните камиони е между 2% и 10% , то у нас процените със сигурност са в пъти повече.

autozona.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page