В събота Аспарухово отбелязва 119 години от Илинденското-преображенско въстание със събор-концерт и възстановка

0
78

В събота в парка в квартал Аспарухово със спрециална програма ще бъде отбелязана 119 годишнина от Илинденското-преображенско въстание.

Началото ще бъде поставено в 10.00 часа със заупокойна молитва и слова, каза в ефира на Радио Варна председателят на Македонското културно просветно дружество „Гоце Делчев“ Антон Апостолов.

След 10.30 часа започва и възстановката на събитията отпреди 119 години. В нея се включват Патриотичен клуб „Възраждане“ от Търговище, Родолюбив клуб „Крум Страшни“ от Шумен, Национален клуб „Братя по оръжие“, както и самодейци от македонското дружество.

„Надявам се да привлечем повече зрители. Възстановката ще бъде много интересна. Тя не се проведе в последните две години заради пандемията, но сега тази традиция отново се възстановява. В нея ще има автентични носии и оръжия. Ще има различни модели пушки и стрелба. За стрелбата съм длъжен да предупредя, ако има малки деца на събитието“, поясни Апостолов.

След възстановката започва и музикалната програма с участие на Фолклорен ансамбъл „Гоце Делчев“ с ръководител Георги Мановски, Младежка фолклорна група „Кичинка“ с ръководител народната певица Кичка Христова, Хорова формация „Галатея“ при НЧ „Васил Левски“ в квартал Галата, Детска фолклорна група „Неранза“ при НЧ „Елин Пелин“-Варна и Танцов клуб „Черноморци“-Варна.

„Целта ни е колкото се може повече млади хора да разберат за Илинденското-преображенско въстание, което е един от върховите моменти на българското единение, защото освен хора от Македония и Одринско, във въстанието участват и българи от свободното отечество“, каза още Антон Апостолов.

БНР

Comments are closed.

You cannot copy content of this page