Connect with us

Политика

В Неохим няма уволнени – И ГИТ хвана Бойко Борисов в лъжа

Публикувано преди

на

Съботните изявления на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов как „Промяната“ съсипвала торовите заводи и как заради вече бившите управляващи сега се налагали масови уволнения и спиране на торовия завод „Неохим“-Димитровград, се оказаха лъжа.

През уикенда бившият трижди премиер излъчи традиционния си лайв стрийм си по позавехналия тв канал Севда ТВ от това предприятие, което е собственост на негов кандидат депутат и активист в Хасковска област.

Оказва се, че Главна инспекция по труда веднага се е самосезирала по повод думите на Борисов за масовите уволнения и инспекторите ѝ веднага са отишли на проверка в предприятието, притеснени за трудовите права на работниците.

Инспектори по труда от дирекция „Инспекция по труда“ – Хасково решили да видят дали заводът спазване на трудовото законодателство при прекратяването на трудовите правоотношения и дали са налични обстоятелства за масови уволнения съгласно Кодекса на труда.

Какво са установили инспекторите?

На кратко – „Неохим“ не уволнява работници!

„При проверката се установи, че част от прекратените трудови договори са на основание придобито и упражнено право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Друга част от работниците с прекратени трудови правоотношения са работили на срочни договори с условие за завършване на определена работа. Има само два случая на прекратени трудови договори въз основа на взаимно съгласие, изразено писмено между страните. Нито едно от основанията не е свързано с процедурата за масови уволнения“, заявяват от ГИТ.

Контролните органи на Главна инспекция по труда са установили, че са изплатени всички трудови възнаграждения на работниците и служителите до м. юни включително. Предстои изплащането на заплатите за м. юли, като срокът за това е 25 август 2022 г.

Оказва се и, че също толкова невярно е и твърдението на Бойко Борисов, че Неохим затваря не заради „Промяанта“, а заради предварително обявен годишен планов ремонт, какъвто се прави традиционно през лятото.

Лидерът на Зелено движение, част от „Демократична България“, Владислав Панев пък извади финансовите резултати на „оплакваното“ от Борисов предприятие на съпартиеца си. От тях се вижда, че дружеството само за половин година е реализирало 75 000 000 лева печалба!

„Ето какво пише в отчета на Неохим, публикуван на 25 юли (преди 3 седмици). „Характерно за производствения процес на фирмата е неговата непрекъснатост в рамките на 6-9 месеца. През останалото време инсталациите подлежат на текущ ремонт“.

Тоест, всеки е наясно, че дружеството затваря през лятото за ремонт и това никога не е било новина. Само този път предизборно, от устата на Бойко Борисов „аз никога не лъжа“. За да се снима със собственика на завода, кандидат за депутат на ГЕРБ. И да оплаква съдбата му при 75 млн. лева печалба за шестмесечието на тази година.

Да, проблем с природния газ има, но конкурента Агрополихим показа, че с навременни инвестиции може да продължи да печели и в тази конюнктура. През терминала за амоняк той си осигури независимост от прищявките на монополиста Газпром. А ролята на държавата трябва да бъде да създаде достатъчно възможности, така че да осигури доставките, независимо от този или онзи. Работа на частните дружества пък е да бъдат конкурентни на пазарните условия. Понякога конюнктурата е срещу тях, случва се. Но то затова са печалбите от 75 млн. лева. Бели пари за черни дни“, написа Панев във фейсбук профила си.

На изявленията на Бойко Борисов реагира и шефът на Агрополихим Филип Ромбаут, който обвини бившия премиер в тежък популизъм.

Ето какво написа известният бизнесмен във фейсбук профила си:

Начинът, по който някои мениджъри на определени „утвърдени компании“ и високопоставени политици имат селективна памет, за да се поберат в техния разказ, в началото е много комичен за хората, които разбират опита за манипулация… Но идва момент, в който границата на благоприличието се преминава. Сега е един от тези моменти:

„Неохим“, другата фирма за торове в България, направи 75 млн. лв. през първите 6 месеца главно защото „Булгаргаз“ реши да субсидира цялата българска индустрия, като им позволи да купуват газ на регулирани от „Булгаргаз“ цени, вместо да запазят много евтиния азерски газ за зимата, така че хората да не бъдат изправени пред високи сметки. Сега всички ще плащат за големите печалби на някои компании, които няма да отидат при служителите…

Потребяващата газ индустрия в България все още лицемерно викаше за помощ през първите 7 месеца на годината, въпреки че газът в България беше много по-евтин от този в ЕС и въпреки че години наред различните асоциации на работодателите настояваха за свободен пазар, пазарни цени и т.н. Нищо добро не можеше да излезе нито от „Булгаргаз“, нито от „Булгартрансгаз“. Цяла Европа е купувала газ на пазарни цени, но не и България.

Но сега азерският много евтин газ свърши и цените в България се изравняват с Европа, но все още не са там… и това е предупреждение.

„Неохим“ реши да направи голямо съобщение миналата седмица, че затваря „заради високата цена на газа“. А това спиране беше планирано в края на миналата година, когато подадоха заявките си за потреблението на газ към „Булгаргаз“. Всъщност всяка година те затварят през лятото. И вероятно са „уволнили“ хора от по-нископлатените, на които така или иначе не плащат много.

Бойко Борисов се появи в „Неохим“ през уикенда, за да плаче уауууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу… и това за мен е прекалено.

За 10 години той, Теменужка и сие не успяха да построят 80 км газова връзка с Гърция, но прокараха през цяла България над 400 км тръба за ексклузивни доставки на „Газпром“ за Сърбия и по-нататък и междувременно оставиха 1.4 млрд. долара компенсация от „Газпром“ на масата.

Какво направиха те, за да не се случи гръцкият интерконектор? Когато искаха да получат разрешение да минат през моите полета за 400-километровия тръбопровод (на „Турски поток“ през България – бел ред.), получихме няколко телефонни обаждания „да не възразяваме и да съдействаме“.

Именно защото гръцкият интерконектор не беше завършен навреме, България загуби 1 млрд. куб.м азерски газ, който вероятно беше с около 100 долара по-евтин от текущите цени. Това са много пропилени милиони и заради какво?

Всъщност настоящата газова криза просто показва, че някои индустрии нямат средносрочно или дългосрочно бъдеще по простата причина, че светът се промени по-бързо от тях самите. Ние, в „Агрополихим“, го разбрахме преди 15 години. Някои компании просто няма да оцелеят, ако правят същото както преди 60 години, особено ако се опитват да го направят с почти същото оборудване. Производството на амоняк в по-голямата част от Европа не е икономично и определено не може да се конкурира с производството му там, където има евтин газ.

Г-н Борисов (Бойко Борисов – бел. ред.) казва, че „промяната убива България“. Напротив, липсата на промяна убива. И ако г-н Борисов иска да дойде в „Агрополихим“, ние с удоволствие ще му обясним няколко неща, които трябва да се променят и изобщо не са се променили за последните 25 години, откакто аз съм тук. Но пък за 10-те години на неговия мандат не сме видели нито един министър да ни посети и може би и това е знак.

Големите компании трябва да купуват газ от пазара. Ето как функционира Европа. Беше голяма грешка да се прахосва евтиният азерски газ за големите газови компании. Регулираните цени, т.е. цените от „Булгаргаз“, не са за по-голямата индустрия.

„Агрополихим“ се справя напълно добре. Ние сме почти независими от газа. Имаме последните парчета от пъзела и можем да бъдем напълно освободени от газ до края на тази година, ако само бюрокрацията и ненужните бюрократични процедури бъдат намалени до минимум. Продължаваме да наемаме служители и имаме планове за разширяване на стойност 250 млн. евро. Ние ще удвоим нашия капацитет през следващите пет години. Пет години заради процедурите, а не заради яснотата какво искаме да правим. Да, изглежда много дълго. Ще изградим фабрики, които ще издържат изпитанието на времето и жестоката конкуренция през следващите 20 години.

Нашето мото е: печелете, споделяйте и се забавлявайте. Увеличихме заплатите спрямо миналата година между 20 и 30%. Да! Да се знае! Защо? Защото можем и всички го заслужаваме. Най-нископлатеният служител в „Агрополихим“ получава средната заплата за страната.

Коя компания защитавате, господа политици, и по каква причина?

Освен реакция от страна на ГИТ на думите на лидера на ГЕРБ е напълно логично да последва такава и от страна на Комисията за финансов надзор. Причината е, че „Неохим“ е борсово търгувана компания и изявления за „фалит“ на предприятие в цветущо финансово състояние попадат в хипотезата за пазарна манипулация.

offnews.bg

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page