Connect with us

Новини

В края на годината за пръв път български научно-изследователски кораб ще отплава към Антарктида

Публикувано преди

на

Към края на годината българският военен научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ ще отплава на първата си мисия, каза днес началникът на Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна проф. Боян Медникаров при откриването на изложбата „Науката отплава за Антарктида“. Фотоекспозицията е дело на Българския антарктически институт (БАИ) и Асоциацията на младите полярни изследователи. Домакин е Военноморският музей във Варна, а един от акцентите в експозицията е точно корабът, който ще ползват нашите полярници.

За пръв път български плавателен съд ще тръгне към ледената Антарктида, посочи във видеообръщението си към гостите на експозицията проф.Христо Пимпирев. Той припомни, че в момента в българската база на остров Ливигстън се изгражда модерна научно-изследователска лаборатория. По думите на Пимпирев обаче много по-важно е, че българските учени ще разполагат вече с кораб, който се стопанисва от консорциум.

Освен рационални, отношенията между ВММУ и БАИ са заредени и с много силни положителни емоции, сподели Медникаров. Той изрази възхищение от мащаба на откритията, които правят българските полярници, както и гордостта си, че учените от училището тръгват по пътя на изследователите.

Медникаров допълни, че ремонтите по кораба вече приключват и предстоят изпитанията му и дообрудването му. Той припомни, че българският военноморски флаг бе издигнат на плавателния съд през лятото на миналата година и благодари на Военноморските сили за съдействието, което оказват през цялото време.

Курсът при първото плаване ще бъде от Варна през Истанбул, Картахена, Лас Палмас, Буенос Айрес, Ушуая, протокът Дрейк към остров Ливингстън, разказа капитанът на „Св.св.Кирил и Методий“ Николай Данаилов. По думите му екипажът ще бъде от 21 военнослужещи и един военен лекар. Освен това в плаването ще бъдат включени и курсанти, за които това ще бъде учебна практика.

Български военен изследователски кораб не е преминавал Гибралтар, допълни кап.Данаилов. Той уточни, че плаването ще е между 45 и 50 дни в едната посока, включително товарните и разтоварни дейности. Очаква се при първата си мисия корабът да пренесе близо 50 тона товар към българската база, който ще бъде свален на бряг, където няма пристанище, с лодки и салове.

Въпреки че се очаква отплаването да е към края на годината, подготовката на екипажа тече, каза още Данаилов. Той допълни, че оборудването на кораба ще позволява да се извършва научна дейност през цялото плаване.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Новини

Българската компания Dronamics започва да извършва доставки в Гърция и ОАЕ

Published

on

By

Българската компания Dronamics сключи договор с националната пощенска служба на Гърция и ще започне да извършва първите доставки с дронове от началото на 2024 година, съобщава AutoZona.bg . За доставките ще се използва дрона Black Swan, който се нуждае само от 400 метра писта за кацане и излитане. Именно това му качество прави този дрон идеалното решение за извършване на доставки до отдалечени и слабо обслужвани райони, където няма традиционни летища. Гърция над 300 населени острова, които са идеалното място за приложение- на бизнес моделът на Dronamics. Освен в Гърция Dronamics  ще стъпи и в ОАЕ. Компанията обяви, че е подписала договор с Emirates Post Group, националната пощенска служба в ОАЕ.

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page