Connect with us

Новини

В края на годината за пръв път български научно-изследователски кораб ще отплава към Антарктида

Публикувано преди

на

Към края на годината българският военен научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ ще отплава на първата си мисия, каза днес началникът на Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна проф. Боян Медникаров при откриването на изложбата „Науката отплава за Антарктида“. Фотоекспозицията е дело на Българския антарктически институт (БАИ) и Асоциацията на младите полярни изследователи. Домакин е Военноморският музей във Варна, а един от акцентите в експозицията е точно корабът, който ще ползват нашите полярници.

За пръв път български плавателен съд ще тръгне към ледената Антарктида, посочи във видеообръщението си към гостите на експозицията проф.Христо Пимпирев. Той припомни, че в момента в българската база на остров Ливигстън се изгражда модерна научно-изследователска лаборатория. По думите на Пимпирев обаче много по-важно е, че българските учени ще разполагат вече с кораб, който се стопанисва от консорциум.

Освен рационални, отношенията между ВММУ и БАИ са заредени и с много силни положителни емоции, сподели Медникаров. Той изрази възхищение от мащаба на откритията, които правят българските полярници, както и гордостта си, че учените от училището тръгват по пътя на изследователите.

Медникаров допълни, че ремонтите по кораба вече приключват и предстоят изпитанията му и дообрудването му. Той припомни, че българският военноморски флаг бе издигнат на плавателния съд през лятото на миналата година и благодари на Военноморските сили за съдействието, което оказват през цялото време.

Курсът при първото плаване ще бъде от Варна през Истанбул, Картахена, Лас Палмас, Буенос Айрес, Ушуая, протокът Дрейк към остров Ливингстън, разказа капитанът на „Св.св.Кирил и Методий“ Николай Данаилов. По думите му екипажът ще бъде от 21 военнослужещи и един военен лекар. Освен това в плаването ще бъдат включени и курсанти, за които това ще бъде учебна практика.

Български военен изследователски кораб не е преминавал Гибралтар, допълни кап.Данаилов. Той уточни, че плаването ще е между 45 и 50 дни в едната посока, включително товарните и разтоварни дейности. Очаква се при първата си мисия корабът да пренесе близо 50 тона товар към българската база, който ще бъде свален на бряг, където няма пристанище, с лодки и салове.

Въпреки че се очаква отплаването да е към края на годината, подготовката на екипажа тече, каза още Данаилов. Той допълни, че оборудването на кораба ще позволява да се извършва научна дейност през цялото плаване.

БТА

Продължи с четенето

Новини

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода

Published

on

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода. Протестът е организиран от СНЦ „Зелен дом – Приселци“ като началния час е 18.00часа, а мястото на протеста е сградата на Народно читалище „Просвета-1927“ в Приселци.

Според житъелите на с. Приселци до протест се стига, след като местната власт от години неглижира проблема с водоподаването. Липсата на диалог с община Аврен също е една от причините на протеста. От СНЦ „Зелен дом – Приселци“ информират, че са уведомили Община Аврен за предстоящия протест и очакват представители на общината да присъстват.

По информация на живущи в селото проблем с водата е имало и досега, но той се е изразявал в по-слабо налягане в летните дни. Последните седмици обаче почти в цялото село няма изобщо вода.

По наша информация в общината има необходимия дебит за водоподаване, но е необходимо изградането на нов водопродов от с. Близаци до с. Приселци. Повече от 12 години обаче това не се случва, като всеки път от община Аврен изтъкват различни причини.

 

Очаквайте директно включване довечера от протеста, където ще направим интервюта с протестиращите и огранизатота.

 

Продължи с четенето

Варна

Товарен влак е дерайлирал край Варна, няма пострадали

Published

on

В 20:45 часа тази вечер оперативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил информация за дерайлирал товарен влак, след спирка Юнак, в посока Дългопол, съобщиха от пресслужбата на областната управа във Варна.

Машинистът не е пострадал, а влакът е бил натоварен с пясък. Заради инцидента е отменен пътническият влак за Дългопол. БДЖ ще осигури автобуси за пътуващите в тази посока.

Променя се и маршрутът на бързия влак Варна – София, през Карлово, който тръгва в 21:40. Той ще премине по обходен маршрут през Шумен и Комунари, уточниха от областна управа.

На сайта си Български държавни железници (БДЖ) съобщават, че временно се преустановява движението на влаковете между гарите Юнак и Величково вследствие на инцидент на железния път. Поради тази причина се изменя маршрутът на движение на влак БВ 8656 Варна-София. Влакът ще се движи през гарите Синдел, Каспичан, Шумен, Комунари и продължава по разписанието си. Влакът няма да минава през гарите Юнак, Величково и Дългопол.

БТА

Продължи с четенето

Новини

За денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотици

Published

on

В рамките на денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотични вещества, съобщиха от ведомството.

Общо 13 души са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 13 са управлявалите с над 1,2 на 1000, петима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи, а петима са отказали да бъдат тествани.

В рамките на специализираната полицейска операция са проверени 13 472 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 15 175 водачи и пътници. Съставени са 3830 фиша и 766 акта за установени административни нарушения.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page