Connect with us

Новини

Върховният съд позволи на Гергов да овладее напълно Пловдивския панаир

Публикувано преди

на

С изключително спорно решение Върховният административен съд (ВАС) позволи на кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ) и пловдивския бизнесмен Георги Гергов да завършат сделката за Пловдивския панаир. ВАС обезсили решение на варненския съд, което досега се явяваше единствената пречка за продажбата на акциите в панаира на фирмата на Гергов – „Пълдин туринвест“.

Сделката е важна за Гергов, защото така той би придобил пълен контрол върху атрактивния имот в широкия център на Пловдив, който евентуално може да се застрои. За част от терена община Пловдив направи вече градоустройствени промени.

В момента Георги Гергов държи 50.3% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Останалите акционери са държавата чрез Министерството на икономиката и Община Варна.

Ако сделката с община Варна бъде финализирана, Гергов вече ще притежава 79.3% от акциите на панаира и еднолично ще може да взима решения. Сега за това са необходими три четвърти от капитала и държавата все още може да го блокира.

Как се стигна дотук?

Сагата с акциите на община Варна в Пловдивския панаир, които тя получи безвъзмездно от държавата, се точи от пролетта на 2017 година. Тогава Варненският общински съвет взе решение за безвъзмездно прехвърляне на своя дял от 29% в Пловдивския панаир обратно на държавата. Кметът Иван Портних (ГЕРБ) обаче не изпълни това решение на градския парламент, въпреки че то влезе в сила.

Изненадващо, четири години по-късно, на 10 декември 2021 година Общинският съвет на Варна отмени решението си за връщане на акциите на панаира на държавата. Това решение позволяваше на кмета да прехвърли акции на Георги Гергов. Решението бе взето с гласовете на ГЕРБ, БЗНС- Александър Стамболийски, ВМРО, ДПС и двама независимите съветници.

Областният управител атакува веднага това решение в съда. Първоинстанционният съд посочи, че общинските съветници не могат да отменят влязлото в сила решение за връщане на акциите на държавата, което кметът просто е отказал да изпълни.

Решението на Върховния съд

Според съдебния състав на ВАС обаче общинарите могат да си правят каквото си поискат с имотите на града, нямат никаква отговорност пред обществото, могат да не си изпълняват влезли в сила решения и никой не може да се жали от това в съда.

„Решенията на Общинския съвет-Варна, оспорени от областния управител, не представляват индивидуални административни актове, тъй като не са издадени при осъществяването на управленска дейност, с прилагането на властнически правомощия, характерни за публичноправните отношения. При отсъствието на тези белези, решенията на общинския съвет не могат да бъдат подлагани на контрол за законосъобразност по реда, по който се оспорват административните актове“, се казва в решението.

Според ВАС въпросното волеизявление има гражданскоправен характер, поради което административният съд не е бил компетентен изобщо да се произнася и да блокира сделката. Това означава, че за ВАС общинският съвет не е обвързан със задължението да изпълнява своите собствени решения и да ги променя, въпреки закона.

Докладчикът по делото е изразил несъгласието си с тезата на другите двама съдии. Решението на ВАС е окончателно.

Сага с 15-годишна история

Сагата с „Международен панаир Пловдив“ АД се точи от времето на тройната коалиция – 2007 г., след като контролираното от Георги Гергов дружество „Пълдин туринвест“ успя да придобие чрез скрита приватизация почти без пари 50.36% от капитала на панаира.

Десетина години по-късно – през 2017 г., вторият кабинет на Бойко Борисов даде на общините Варна и Пловдив останалите акции на държавата в Пловдивския панаир. Община Варна получи 29%, а Пловдив – 20.63%.

Това беше определено от депутата от ГЕРБ и поддръжник на Бойко Борисов Спас Гърневски като „обира на века“ за Пловдив. Премиерът размисли и нареди двете общини да върнат акциите. Община Пловдив го направи, но община Варна забрави, въпреки взетото решение на Общинския съвет от май 2017 г.

Странното решение на второто правителство на Борисов най-вероятно беше свързано със сделката за т.нар. варненска „Дупка“, която по-късно общината изкупи от Гергов. Официално Портних се аргументира, че ще прави на мястото ѝ изнесена панаирна палата и във Варна.

През лятото на 2021 г. Георги Гергов прави предложение на общинарите – община Варна да апортира акциите си в „Международен панаир Пловдив“ в „Пълдинт туринвест“, в което той държи контролния пакет. Кметът Иван Портних внася искане за апортиране на акциите срещу 16 милиона лева, но то е оттеглено по искане на икономическия министър.

На 10 декември 2021 г. за втори път внася искането си и то вече е одобрено от 28 съветници в 51-местния Общински съвет с аргумента, че е по-добре общината да вземе 16 милиона лева.

След това решение варненският граждански активист и бивш депутат от ДБ Стела Николова сезира прокуратурата с искане за проверка дали не е проявена безстопанственост по отношение на собствеността в Пловдивския панаир. Няма официална информация от държавното обвинение какво е направило по подадения сигнал.

Контактите на Гергов

Георги Гергов бе лидер на БСП – Пловдив до миналата година, когато лидерът на партията Корнелия Нинова успя да го изгони. Той бе една от най-влиятелните фигури в левицата, които работеха за съюз с ГЕРБ. Това не е изненадващо, като се имат предвид отличните бизнес отношения на Гергов с дейци на ГЕРБ като варненския кмет Портних или бившия премиер Бойко Борисов.

Гергов е един от едрите бизнесмени, които при управлението на Борисов успяха да се вредят с изгодни кредити от държавната банка ББР. Ползваше се с доверието на бившия главен прокурор Сотир Цацаров (също пловдивчанин), на когото преди няколко години се опита да „посредничи“ да „уреди“ отношенията си с издателя на в. „Сега“ Сашо Дончев.

 

Гергов, който усърдно работеше за кампанията на Румен Радев още за първия президентски мандат, преди две години бе заснет в компанията на президента на сватбата на сина на вицепрезидентката Илияна Йотова. Президентът и Гергов седят на една маса, като до тях е бившата депутатка от БСП Весела Лечева.

mediapool.bg

Продължи с четенето

Новини

Градската елха грейна във Варна навръх Никулден

Published

on

By

Кметът на Варна Благомир Коцев и министърът на туризма Зарица Динкова запалиха тази вечер светлините на Коледната елха и на градската украса на площад „Независимост“.

„Честит Никулден! Варна отново доказа, че има едни от най-талантливите деца. Благодаря Ви че сте тук, въпреки лошото време днес. Благодаря на треньорите, учителите и родителите и на всички граждани, че споделяме заедно празника. Честит да е денят, в който почитаме Св. Николай Чудотворец, покровител на всички рибари и моряци! Честит празник на всички именици! Желая Ви уютни и топли празници!“, каза кметът Благомир Коцев.

Живото коледно дърво в центъра на Варна е отрупано с нови декоративни елементи, отбелязват в съобщение от пресцентъра на общината.

В празничния концертучаствахабалет „Мелъди”, вокално студио „Ейнджъл войсес”, школа по танци „Ели денс“ и балетно студио „Звездна дъга“. Сред участниците бяха още формация „СТАР ДЕНС“, хип-хоп танцова формация „RIO CREW” , вокална формация „Бънджи Сингърс ” и детски танцов състав при СУ „Елин Пелин“.

Концертът завърши с фойерверки и празнична заря.

БНР

Продължи с четенето

Новини

На 2 декември ще се проведе 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”

Published

on

By

Авто Мото Ретро Клуб Варна организира 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”, което ще се проведе на 2 декември във Варна.

П Р О Г Р А М А
25-то класик рали
„ОБИКОЛКА НА ВАРНА”
02 декември 2023
Варна, Катедрален храм „Свето Успение Богородично”
08:30 ч. Пристигане на автомобилите пред Катедрален храм “Свето Успение Богородично”
09:00 ч. – техническа конференция със състезателите в „Юнашки салон”
09:30 ч. – технически преглед на автомобилите и административна проверка
10:00 ч. – Време за медии и публикуване на списъка с допуснатите до старт екипажи
10:30 ч. – официално откриване
10:45 ч. – старт на първи автомобил
16:00 ч. – финал
17:00 ч. – награждаване

Продължи с четенето

Новини

Директори във Варна си имат “лични“ служебни коли и “лични“ служебни шофьори

Published

on

By

Директори във Варна си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Някои от служебните автомобили на общината са дадени за ползване на държавни структури и бивши министри.

Това е установил кметът Благомир Коцев, след като е решил да направи внезапна проверка.  Коцев е отишъл на проверка на строителни обекти от ремонтната програма, за която Община Варна е теглила заеми през 2021 г. и 2022 г., като е пътувал със служебен автомобил без отличителни надписи.

Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25. В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките„, пише в профила си във Фейсбук Коцев.

Кметът обяснява, че от една година всички автомобили са оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури. Той е решил да разговаря с шефа в гаража на Общината.

В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал – дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой. Аз просто трябваше да подпиша документите„, казал служителят на Коцев.

После обяснил, че някои директори си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Шофьори пък се водели на списък, но някои били в пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна.

Дадени са (шофьорите – бел. ред.) заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна„, станало ясно от думите на служителя.

Освен това от година колите на общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез „авансите на домакините“. Коцев допълва, че се е качил на един от автомобилите, който е бил без техническа изправност.

„Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни„, категоричен е кметът на града.

Той обяснява, че служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим. Според него директорите могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин – с личен или градски транспорт, както правел и самият кмет.

Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина. Изискал съм доклад и решение за оптимизиране на автомобилния парк. Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. Докато не получа работещо и ефикасно решение, ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета ми“,добавя варненският кмет.

Offnews.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page