Connect with us

Новини

Върховният съд позволи на Гергов да овладее напълно Пловдивския панаир

Публикувано преди

на

С изключително спорно решение Върховният административен съд (ВАС) позволи на кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ) и пловдивския бизнесмен Георги Гергов да завършат сделката за Пловдивския панаир. ВАС обезсили решение на варненския съд, което досега се явяваше единствената пречка за продажбата на акциите в панаира на фирмата на Гергов – „Пълдин туринвест“.

Сделката е важна за Гергов, защото така той би придобил пълен контрол върху атрактивния имот в широкия център на Пловдив, който евентуално може да се застрои. За част от терена община Пловдив направи вече градоустройствени промени.

В момента Георги Гергов държи 50.3% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Останалите акционери са държавата чрез Министерството на икономиката и Община Варна.

Ако сделката с община Варна бъде финализирана, Гергов вече ще притежава 79.3% от акциите на панаира и еднолично ще може да взима решения. Сега за това са необходими три четвърти от капитала и държавата все още може да го блокира.

Как се стигна дотук?

Сагата с акциите на община Варна в Пловдивския панаир, които тя получи безвъзмездно от държавата, се точи от пролетта на 2017 година. Тогава Варненският общински съвет взе решение за безвъзмездно прехвърляне на своя дял от 29% в Пловдивския панаир обратно на държавата. Кметът Иван Портних (ГЕРБ) обаче не изпълни това решение на градския парламент, въпреки че то влезе в сила.

Изненадващо, четири години по-късно, на 10 декември 2021 година Общинският съвет на Варна отмени решението си за връщане на акциите на панаира на държавата. Това решение позволяваше на кмета да прехвърли акции на Георги Гергов. Решението бе взето с гласовете на ГЕРБ, БЗНС- Александър Стамболийски, ВМРО, ДПС и двама независимите съветници.

Областният управител атакува веднага това решение в съда. Първоинстанционният съд посочи, че общинските съветници не могат да отменят влязлото в сила решение за връщане на акциите на държавата, което кметът просто е отказал да изпълни.

Решението на Върховния съд

Според съдебния състав на ВАС обаче общинарите могат да си правят каквото си поискат с имотите на града, нямат никаква отговорност пред обществото, могат да не си изпълняват влезли в сила решения и никой не може да се жали от това в съда.

„Решенията на Общинския съвет-Варна, оспорени от областния управител, не представляват индивидуални административни актове, тъй като не са издадени при осъществяването на управленска дейност, с прилагането на властнически правомощия, характерни за публичноправните отношения. При отсъствието на тези белези, решенията на общинския съвет не могат да бъдат подлагани на контрол за законосъобразност по реда, по който се оспорват административните актове“, се казва в решението.

Според ВАС въпросното волеизявление има гражданскоправен характер, поради което административният съд не е бил компетентен изобщо да се произнася и да блокира сделката. Това означава, че за ВАС общинският съвет не е обвързан със задължението да изпълнява своите собствени решения и да ги променя, въпреки закона.

Докладчикът по делото е изразил несъгласието си с тезата на другите двама съдии. Решението на ВАС е окончателно.

Сага с 15-годишна история

Сагата с „Международен панаир Пловдив“ АД се точи от времето на тройната коалиция – 2007 г., след като контролираното от Георги Гергов дружество „Пълдин туринвест“ успя да придобие чрез скрита приватизация почти без пари 50.36% от капитала на панаира.

Десетина години по-късно – през 2017 г., вторият кабинет на Бойко Борисов даде на общините Варна и Пловдив останалите акции на държавата в Пловдивския панаир. Община Варна получи 29%, а Пловдив – 20.63%.

Това беше определено от депутата от ГЕРБ и поддръжник на Бойко Борисов Спас Гърневски като „обира на века“ за Пловдив. Премиерът размисли и нареди двете общини да върнат акциите. Община Пловдив го направи, но община Варна забрави, въпреки взетото решение на Общинския съвет от май 2017 г.

Странното решение на второто правителство на Борисов най-вероятно беше свързано със сделката за т.нар. варненска „Дупка“, която по-късно общината изкупи от Гергов. Официално Портних се аргументира, че ще прави на мястото ѝ изнесена панаирна палата и във Варна.

През лятото на 2021 г. Георги Гергов прави предложение на общинарите – община Варна да апортира акциите си в „Международен панаир Пловдив“ в „Пълдинт туринвест“, в което той държи контролния пакет. Кметът Иван Портних внася искане за апортиране на акциите срещу 16 милиона лева, но то е оттеглено по искане на икономическия министър.

На 10 декември 2021 г. за втори път внася искането си и то вече е одобрено от 28 съветници в 51-местния Общински съвет с аргумента, че е по-добре общината да вземе 16 милиона лева.

След това решение варненският граждански активист и бивш депутат от ДБ Стела Николова сезира прокуратурата с искане за проверка дали не е проявена безстопанственост по отношение на собствеността в Пловдивския панаир. Няма официална информация от държавното обвинение какво е направило по подадения сигнал.

Контактите на Гергов

Георги Гергов бе лидер на БСП – Пловдив до миналата година, когато лидерът на партията Корнелия Нинова успя да го изгони. Той бе една от най-влиятелните фигури в левицата, които работеха за съюз с ГЕРБ. Това не е изненадващо, като се имат предвид отличните бизнес отношения на Гергов с дейци на ГЕРБ като варненския кмет Портних или бившия премиер Бойко Борисов.

Гергов е един от едрите бизнесмени, които при управлението на Борисов успяха да се вредят с изгодни кредити от държавната банка ББР. Ползваше се с доверието на бившия главен прокурор Сотир Цацаров (също пловдивчанин), на когото преди няколко години се опита да „посредничи“ да „уреди“ отношенията си с издателя на в. „Сега“ Сашо Дончев.

 

Гергов, който усърдно работеше за кампанията на Румен Радев още за първия президентски мандат, преди две години бе заснет в компанията на президента на сватбата на сина на вицепрезидентката Илияна Йотова. Президентът и Гергов седят на една маса, като до тях е бившата депутатка от БСП Весела Лечева.

mediapool.bg

Продължи с четенето

Варна

Как Варна отбеляза празника Богоявление?

Published

on

Православната църква отбелязва днес Богоявление, по-известен още като Йордановден. Това е един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Смята се, че това е денят, в който Свети Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

Освен това се отбелязват и 175 години от рождението на Христо Ботев – един от най-великите български революционери.

Програмата в града бе организирана от Варненската и Великопреславска митрополия, Военноморските сили на Република България и Община Варна.

В 8 часа се проведе тържествена литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. На нея присъстваха почетни гости на града, управници и дейни граждани.

В 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе ритуал по благославяне на военните части и бойните знамена.

След това бе извършено празнично общоградско шествие по маршрут пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, площад „Антон Новак, Морска градина.

В 11 часа пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина се положиха цветя и венци по повод годишнината от рождението на революционера. На церемонията присъстваха редица гости, културни дейци, политически представители и граждани на Варна.

По традиция програмата продължава с Велик Богоявленски водосвет и изваждане на кръста от морето.

Екипът на VarnaLive честити именния ден на Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден и Теодосий. Бъдете здрави и усмихнати през цялата година!

Продължи с четенето

Новини

Кен Блок загина след инцидент с моторна шейна

Published

on

By

Американският състезател и каскадьор Кен Блок почина в понеделник, 2 януари. Причината за смъртта е инцидент с моторна шейна. Инцидентът е станал близо до Уудланд, Юта. Според местната полиция Блок е починал около 14 часа местно време. Спортистът загина поради факта, че е бил смазан от моторна шейна. Служителите на реда отбелязаха, че Кен е карал като част от група, но е бил сам по време на инцидента. Смъртта на ездача е констатирана на място.

Блок е един от основателите на DC Shoes, компания за облекло и обувки. Марката се появява през 1994 г. По-късно Кен се интересува от моторния спорт и се състезава в рали и рали крос. Той е най-известен със своята поредица от видеоклипове с каскади на Gymkhana.

 

 

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Новини

Почина папа Бенедикт XVI

Published

on

Бившият папа Бенедикт XVI почина в резиденцията си във Ватикана на 95-годишна възраст, почти десетилетие след като се оттегли от власт поради влошено здраве.

Той ръководи католическата църква по-малко от осем години, докато през 2013 г. не стана първият папа, подал оставка след Григорий XII през 1415 г. Бенедикт прекара последните си години в манастира Mater Ecclesiae, намиращ се на територията на Ватикана.

Ватиканът направи изявление преди няколко часа: „Със скръб ви съобщавам, че почетният папа Бенедикт XVI почина днес в 9:34 ч. в манастира Mater Ecclesiae. Допълнителна информация относно погребението ще бъде предоставена възможно най-скоро.“

В съобщението се споменава още, че тялото на папата ще бъде поставено в базиликата „Свети Петър“ от 2 януари, за да може вярващите да се сбогуват с него.

Главата на Католическата църква в Англия и Уелс, кардинал Винсент Никълс, каза, че папа Бенедикт е „един от великите богослови на 20-ти век“. В изявление той споменава: „Спомням си с особена обич забележителното папско посещение в тези земи през 2010 г. Видяхме неговата учтивост, неговата нежност, проницателността на ума му и откритостта му към всеки, когото срещна.“

Въпреки че папа Бенедикт XVI беше болен от известно време, ватиканските власти едва преди няколко дни съобщиха, че е имало влошаване на състоянието му. В сряда папа Франциск призова последната си аудиенция за годината във Ватикана да се извърши със специална молитва за папа емеритус Бенедикт, за когото каза, че е много болен.

Роден като Йозеф Рацингер в Германия, Бенедикт беше на 78 години, когато през 2005 г. стана един от най-възрастните папи, избирани някога.

През по-голямата част от неговото папство Католическата църква е изправена пред обвинения, правни претенции и официални доклади за десетилетия на малтретиране на деца от свещеници.

Мир на праха му!

Снимка: www.dw.com

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.

You cannot copy content of this page