Connect with us

Икономика

Възход и падение: Как сделката за Twitter вдъхна нов живот на доуджкойн

Публикувано преди

на

Не е шега. Придобиването на Twitter от Илон Мъск отново изпълни със силен вятър в платната на доуджкойн – мемекойна, който милиардерът катапултира към звездния небосклон на криптовалутите. Цената на монетата се удвои, след като директорът на Tesla финализира сделката за 44 милиарда долара, чрез която стана собственик на социалната мрежа.

Доуджкойн се търгуваше за около 0.07 долара на 27 октомври, малко преди Мъск да напише в Twitter „птицата е освободена“, за да обяви официално новото си притежание. Пет дни по-късно курсът на валутата вече бе 0.16 долара, макар че след това отново пое надолу и към днешна дата се движи около 0.10 долара.

Тази цена може да не звучи много, но даде на изключително волатилната криптовалута пазарна стойност от 21 милиарда долара, по данни на платформата CoinGecko. Не е зле за монета, създадена на „шега“, за да осмее необузданите спекулации на криптопазара и кръстена на популярно в интернет меме на куче от породата Шиба ину.

Търговията с доуджкойн около туитовете на Мъск се превърна в доходоносна форма на спекулации“, каза Матю Диб, главен оперативен директор на базирания в Сингапур крипто инвестиционен Stack Funds.

Мъск наистина изигра голяма роля за възхода на криптовалутата след безгрижното й пускане на пазара от двама софтуерни инженери през 2013 г. Неговите туитове в подкрепа на монетата, включително един, в който я нарече „народната криптовалута“, тласнаха цената й с около 4000% през 2021 г.

Наблюдателите на криптопазара казаха, че последният скок на цената след сделката с Twitter е подхранен от инвеститорски залози, че Мъск ще направи доуджкойн част от платежната система на платформата.

Има много спекулации, че Twitter ще предостави тестово поле за приемане на доуджкойн и експериментиране за различни цели“, добави Диб.

Въпреки че оттогава доуджкойн загуби част от спечеленото, се нарежда като осмата най-голяма криптовалута с пазарна капитализация от около 16 милиарда долара, според CoinGecko.

Мемекойнът достигна връх от 0.63 долара през май миналата година, но последвалите мрачни макроикономически настроения и апатията на инвеститорите към рисковите пазари я смазаха, наред с други известни криптоактиви като биткойн и етер. Дори след последното рали, цената на доуджкойн остава с 57% по-ниска на годишна база.

Въпреки това поскъпването ѝ перз последните седмици направи доуджкойн една от най-добре представителите се криптовалути сред 150 дигитални актива в пазарния индекс на CoinDesk през октомври. Делът на криптомонетата в глобалната капитализация на криптопазара от 1 трилион долара през октомври бе 1%, което е незначително в сравнение с 39% за биткойн, според CoinMarketCap. Сега е 1.58%.

Поппулярността на доуджкойн обаче вдъхна живот и на други мемекойни, особено на Shiba Inu, в която е заложен същият мотив на японската кучешка порода и която е проектирана да бъде съвместима с блокчейна Ethereum. Шиба ину, която се търгува само за 0.00001 долара, скочи с една трета в дните, след като Мъск приключи сделката за Twitter.

За разлика от биткойн – както доуджкойн, така и шиба ину се предлагат в неограничен обем, което означава, че ще е необходимо повече от просто спекулативно натрупване, за да се повишат цените им.

На милостта на Мъск?

Залозите, че Мъск може да разреши криптоплащания с доуджкойн бяха вдигнати с неговия туит миналата седмица на снимка на куче Шиба ину, носещо тениска на Twitter. И все пак ранното рали е в застой, като много инвеститори в крипто  все още се чудят колко сериозен е Мъск наистина за доуджкойн.

Най-богатият човек в света например нарече криптовалутата „суетня“ в токшоу през май миналата година, което доведе до срив на цената. След това през януари тази година Tesla започна да приема доуджкойн като разплащателно средство за своите стоки, като например катарамите за колани „Giga Texas“ и мини моделите на електрически превозни средства. Новият парфюм на Мъск „Burnt Hair“ също може да бъде закупен с доуджкойн.

economic.bg

Продължи с четенето

България

Европейската комисия представи четири препоръки за българската икономика

Published

on

Европейската комисия представи днес препоръки за икономическото развитие на страните от ЕС, предаде БТА. За България Комисията издаде четири препоръки.

За следващата година ЕК очаква нашата страна да ограничи общия бюджетен дефицит под три процента от БВП и да запази равнището на държавния дълг в разумни граници в средносрочен план. Препоръчва се значително ускоряване на изпълнението на програмите на политиката на сближаване и по плана за възстановяване и устойчивост и за енергиен преход, включително с подобряване работата на администрацията и повишаване качеството на процедурите за обществените поръчки, както и укрепване на дейността на регулаторите.

Комисията очаква България да подобри образователния процес и уменията на работниците, както и да намали зависимостта от изкопаемите горива. Според ЕК е необходимо внедряването на възобновяеми енергийни източници при осигуряването на централно отопление, включително от ветрогенератори. Препоръчва се нашата страна да подобри възможностите за съхранение на енергия и на електропреносната мрежа, както и да подпомогне енергийно бедните граждани. Според ЕК е необходимо България да развие допълнително градския транспрот и железниците, включително с изграждането на необходимата инфраструктура.

Продължи с четенето

България

OMV представя нова бранд идентичност за търговската мрежа в Централна и Източна Европа

Published

on

  • Процесът по ребрандиране ще се осъществи в следващите 3 години на 1 000 бензиностанции в общо 7 държави
  • Новата идентичност на марката е в унисон с маркетинговата стратегия на OMV: да бъде предпочитаният партньор за устойчиви мобилни решения и сега, и в бъдеще
  • Forward for Good: Основен фокус на новата корпоративна идентичност на OMV са устойчивостта и кръговата икономика

OMV предприема следваща ключова стъпка към своята трансформация, предаде AutoZona.bg. Компанията представя обновяване на корпоративната си идентичност, което ще се случи в следващите 3 години на територията на 7 държави – Австрия, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, България и Сърбия. Чрез нея се поставя и нов стратегически фокус за създаване на свят, където устойчивата енергия, устойчивата мобилност и устойчивият начин на живот се превръщат в реалност за всички.

 Бранд идентичността и дизайнът ще бъдат напълно обновени навсякъде – както в бизнес към бизнес (B2B) частта, така и в бизнес към потребител (B2C). Новият дизайн ще бъде въведен поетапно на 1 000 бензиностанции, които обслужват повече от 650 000 клиенти всеки ден. Обновената бранд идентичност ще обхване и бързо разрастващата се мрежа от зарядни станции eMotion за електрически превозни средства. Приблизително 1.5 милиона бизнес карти ще бъдат актуализирани в следващите 3 години. Част от процеса е и дигиталната трансформация, която ще започне с уебсайта на OMV Group (new.omv.com), и ще продължи с приложението OMV MyStation, което се използва от повече от 1 милион потребители в Централна и Източна Европа.

OMV_01

„Неизменна част от работата ни в OMV е да бъдем част от мобилността на хората. Затова основната ни цел е да продължаваме да улесняваме и подобряваме обслужването, като надхвърляме очакванията, отговаряме на променящите се потребности на нашите клиенти и им предлагаме широк спектър от иновативни, устойчиви и дигитални решения. Новата ни бранд идентичност и мотото “Forward for Good” отразяват стратегията на компанията, пътя на трансформация и нагласата ни към бъдещето.“, заяви Ангел Тухов, управител и мениджър „Верига бензиностанции“ на OMV България.

Визуалната идентичност от 1995 г. се актуализира посредством цялостна стратегия за бранда. Основният елемент в новия дизайн е символ, който представя посоката на OMV като интегриран бизнес в сферата на химикалите, горивата и енергията, основан на принципа за устойчивост и кръговата икономика. Новият визуален символ олицетворява непрекъснато движение и прогрес, надгражда успешното минало и чертае пътя към утрешния ден. Цветовете на новия дизайн препращат към произхода и историята на бранда. В същото време, адаптирането на основната цветова палитра поставя по-ясни акценти и предлага надеждна, модерна основа за комуникация в дигиталната среда с перспектива за устойчивост в бъдещето.

OMV_BILLBOARD

Продължи с четенето

Икономика

Цените на петрола остават стабилни в азиатската търговия на фона на опасения за предлагането и нарастване на запасите в САЩ

Published

on

Котировките на петрола останаха без съществени промени в днешната азиатска търговия. Инвеститорите съпоставят опасенията относно ескалиращите конфликти в Европа и Близкия изток с тревогите за търсенето на черното злато, след като запасите от суров петрол в САЩ неочаквано нараснаха, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, намаляха с 2 цента до 85,35 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол (WTI) загубиха 6 цента до 81,51 долара за барел.

И двата договора поскъпнаха с над 1 долар в предишната сесия, след като удар на украински дрон доведе до пожар на петролен терминал в голямо руско пристанище, според информация от руски официални лица и източник от украинското разузнаване.

Израелският външен министър Израел Кац предупреди за наближаващо засилване на войната с „Хизбула“, въпреки че САЩ се опитват да избегнат по-широк конфликт между Израел и ливанската шиитска групировка. Ескалиращата война в региона повишава вероятността доставките на суров петрол от ключови производители да бъдат прекъснати.

В същото време запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с 2,264 милиона барела през седмицата, приключила на 14 юни, според пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт (API). Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха запасите от суров петрол в САЩ да намалеят с 2,2 милиона барела.

Запасите от бензин обаче са били с 1,077 милиона барела по-малко, докато запасите на дестилати са се увеличили с 538 000 барела, посочиха източниците, пожелали анонимност.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page