Connect with us

Политика

Възраждане при президента: Имаме готов състав на кабинет

Публикувано преди

на

От „Възраждане“ имат готов състав на кабинет. Това заяви по време на консултациите при президента лидерът на партията Костадин Костадинов.

„Можем да водим разговори и ги водим, друг е въпросът какъв е резултатът от тях. В парламента има диалог между глухи. Всички повтарят това, което искат да чуят избирателите им, и това е нормално. Работата, която трябва да свърши това Народно събрание, е важна. За нас задачата за съставяне на кабинет е може би най-важната, която в момента Народното събрание трябва да изпълни“, смята той.

„След като бъде връчен първият мандат, можем да водим разговори. Ще настояваме на позициите, които сме имали и преди това. „Възраждане“ е предвидима политическа формация. Правим това, което сме казали, и го защитаваме непрекъснато“, подчерта Костадинов.

Той обясни и как смята за възможно провеждането на легитимен референдум за еврото. „Въпросът е консултиран с едни от най-добрите юристи в страната, включително със специалисти по конституционно право. Предложихме законопроект в предишния парламент, който предвиждаше промяна в Закона за референдумите и да се премахне тази ограничителна клауза. Тя е като един вид ограничителна клауза за провеждането на такива референдуми. Този закон изобщо не беше разглеждан. Ще го внесем отново, но едва ли ще се стигне до разглеждане пак. Какво ни дава като възможност сегашната ситуация за запазване на българския лев до постигане на европейски нива на доходи? Можем да направим това съвсем спокойно, защото тук не поставяме под въпрос влизането в Еврозоната засега. Поставяме под въпрос за времето. В самия договор е записано ясно и категорично, че трябва да се влезе в Еврозоната що-годе, когато всички икономики постигнат определено ниво на съвместимост. В момента не сме силна икономика“, посочи лидерът на „Възраждане“.

Въпросът, който от „Възраждане“ ще предложат, е: „съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигането на 90% от средноевропейските доходи?“.

„Ясно е, че имаме приет последователно от няколко правителства Национален план за въвеждане на еврото. По-скоро очаквам българският парламент и вие като част от него да следите как се изпълнява този план за постигането на т.нар. Маастрихтски критерии. Важно е да се стремим към покриването на тези критерии: те са добри и за българската икономика, и за българските граждани“, каза от своя страна държавният глава.

novini.bg

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев (ВИДЕО)

Published

on


Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев и няма да коментирам, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Отговорността за министрите и работата е на Министерски съвет.

Отново напомням колко много партийни кадри на БСП бяха назначавани в служебните кабинети на Радев. Цели партии се създаваха след това.

Днес в пленарна зала се гледа предложението на ГЕРБ за увеличение на заплатите на военните. Кадрите в армията не трябва да изтичат, трябва да бъдат добре възнаградени.

Преди 3 години покривахме всички критерии за Еврозоната и можеше да сме там заедно с Хърватия. Причината да не сме се корени отпреди 3 години, сега чуваме само негативни вести, но всички ние си го заслужихме.

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика (ВИДЕО)

Published

on

През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика чрез Мария Габриел и чрез мен като председател на външната комисия, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Искаме тази линия и доктрината, за която сме се борили, да продължи.

Още от първия ден на това служебно правителство ясно заявих, че не съм съгласен с външния министър и с много от назначенията, но така е преценил Главчев. Половината министри в този кабинет са от ПП/ДБ.

Политическата отговорност за това правителство се носи от парламента. Призовавам колегите от ПП/ДБ и ДПС, с които заедно гласувахме промените в Конституцията, да бъдем на висотата на сътвореното.

Продължи с четенето

България

Кирил Петков: Бих подкрепил вотът на недоверие, но той не е конституционно обоснован (ВИДЕО)

Published

on

Ето какво каза Кирил Петков по повод вотът на недоверия към служебното правителство и по актуални политически теми от страната:

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page