Във Варна започна 18-ото издание на Международния куклен фестивал „Златният делфин“

0
66

Във Варна бе даден старт на 18-ия Международен куклен фестивал „Златният делфин“. През 2022-а се навършват 50 години от първото издание на форума, който се провежда на три години, и това бе припомнено по атрактивен начин на церемонията по откриването от актьорите от Държавен куклен театър – Варна, който е организатор на събитието.

Театърът отбелязва 70 години от създаването си, но за тази възраст изглеждаме много добре, каза на сцената директорът Вера Стойкова. Още много по 70 години пожела на трупата бившият директор Злати Златев, който присъства на тържеството.

„Всеки фестивал е духовен празник, но кукленият е може би най-красивият, цветният и духовният, защото е обърнат към детските очи, сърца и души“, заяви на откриването Антония Йовчева от Община Варна. По време на фестивала, творческият екип на Варненския театър е облечен в нови цветни костюми, чийто дизайнер е художничката Адриана Добрева.

Фестивалът „Златният делфин“ тази година има гости от Италия, Тайван, Южна Корея, Турция, Казахстан и ЮАР. Освен шестте представления от тези държави, в конкурсната програма участват и осем постановки на български театри. Селекционер е театроведът Богдана Костуркова, която също бе гост на откриването. Спектаклите ще бъдат оценявани от жури с председател Сава Драгунчев и членове Оя Кермàни от Турция; проф. Саймън Уонг от Хонконг; Майя Петрова и Нелко Коларов от България.

„Златният делфин“ предлага на 18-ото си издание само дигитален каталог с екологична цел, припомни директорката на театъра. Форумът продължава до 7 октомври.

БТА

Comments are closed.

You cannot copy content of this page