Connect with us

Политика

ВСС отложи отстраняването на Гешев за пореден път

Публикувано преди

на

Висшият съдебен съвет отложи разглеждането на искането от бившия правосъден министър Янаки Стоилов и настоящия – Надежда Йорданова, за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.
Около час магистратите не обсъждаха по същество предложенията, а това дали да отложат заседанието.
Сред казусите, които Съветът трябваше да прецени, са действия и бездействия на обвинител номер едно, свързани с полицейското насилие на протестите през 2020 г, казусите „Осемте джуджета“, „Емилиян Гебрев“ и случайното разпределение на делата.
Янаки Стоилов през юли 2020 г. поиска отстраняването на Гешев заради избирателно разгласяване на данни от досъдебни производства, публични изказвания, с които е показал предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност, и използването на Бюрото за защита на свидетели отвъд законовите му правомощия. От основанията на настоящия правосъден министър Надежда Йорданова отпаднаха свързаните с периода на Гешев, преди да оглави прокуратурата.
Още в началото на заседанието Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, поиска да се отложи процедурата. Той припомни, че предишното решение на ВСС е било обжалвано пред ВАС, като съдът е отменил решението на Съвета да остави без разглеждане искането на Стоилов.
По думите му заседанието трябва да се отложи до влизането на сила на решението на ВАС.
След предложението за забавяне с „малко – една седмица или 10 дни“ на разглеждането, всички членове на Съвета го подкрепиха. На подложеното на гласуване от министъра на правосъдието 17 от членовете гласуваха „за“, като главният прокурор не участваше във вота.
Обвинител №1 Иван Гешев каза обаче, че държи да се разгледа по същество искането за отстраняването му. „Нямам търпение чрез БНТ българските гражданите да видят, че исканията са неоснователни и смешни. Нямам търпение да разговаряме пред камерите с г-жа Йорданова (Надежда Йорданова, министърът на правосъдието – бел. ред.). Това е политическа поръчка за овладяване на съдебната система“, добави Гешев.
Главният прокурор каза, че е готов и иска да се обсъдят и разказите на Йордан Йовков, дори и „Под игото“ на Иван Вазов.
Гешев обясни, че преценката е на ВСС, но трябва да е ясно, че целта на обжалването е да се бави процедурата, а „представители на политическата класа ще обикалят телевизиите да обясняват, че ВСС не си върши работата. Той нанася сериозни щети на ВСС, отговорността е на тези, които уронват престижа на съдебната власт и засягат основни европейски ценности. Трябва да е ясно какво ще последва, ако се отложи заседанието“.
Атанаска Дишева подкрепи предложението на Магдалинчев, защото чакането на решение не е забавяне, а спазване на закона.
Гешев направи реплика, с която подкрепи Дишева, като, по думите му, като се обсъжда искането за отстраняването му, ще стане ясно, че „мотивите са смешни“.
„Имам ясни спомени от дипломирането ми през 1994 т., имам спомени и от детската градина, но не са толкова ясни. За цитирания период в искането нямам никакъв проблем да обясня, но за периода от 1970 до 1977 г. ще ми трябват свидетели“, коментира още той, като отново повтори, че това е натиск върху прокуратурата и самия него, дори и психологически.
Боян Новански каза, че няма как да се разглежда сега, тъй като ще се върнат в право трети курс – „всички сме юристи все пак и не е нужно тепърва да си обясняваме какво е търговски регистър направим“.
Георги Чолаков призовава за спазване на добрия тон. „Има правен проблем и аз ще подкрепя предложението на Магдалинчев“, каза той.
Гешев отново взе думата, за са каже, че подкрепя Чолаков за добрия тон: „Никой не го е нарушил, ние сме магистрати и нашата работа не е да обикаляме телевизиите и да говорим неверни неща, не можем да насмогнем за всички български политици. Нормално е да дадем отговори на тези неистини. Обществото трябва да ги чуе, това е обидно за прокурорите и съдиите“.
Олга Керелска от своя страна предложи да се започне с разглеждането на предложението на бившия правосъден министър Янаки Стоилов, тъй като по него няма неясноти. „Ясно е, че обединихме две предложения – да започнем с обсъждане на първото предложение“, обясни тя.
Калина Чапкънова коментира, че каквото и да реши ВСС, медиите, които са негативно настроени към ВСС, ще отразят решението негативно и е невъзможно е да разделя решението, след като вече е обединено.
Предложилият отлагане на разглеждането Магналинчев обясни, че забавянето няма да е с повече от две седмици.

Политика

Антониу Гутериш заяви, че е неприемливо Израел да отхвърля решението за две държави

Published

on

By

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че „категоричното и многократно отхвърляне на решението за две държави на най-високо равнище от израелското правителство е неприемливо“, и призова за по-голям достъп на хуманитарната помощ до ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

„Цялото население на ивицата Газа е подложено на трайно унищожение в мащаб и със скорост, които нямат аналог в най-новата история“, каза Гутериш пред Съвета за сигурност на ООН. „Нищо не може да оправдае колективното наказание на палестинския народ.“

Той заяви пред Съвета, че хуманитарната ситуация в палестинския анклав е „ужасяваща“ и че „хората в  Газа не само рискуват да бъдат убити или ранени от безмилостните бомбардировки, те също така има все по-голям шанс да се разболеят от инфекциозни заболявания като хепатит А, дизентерия и холера.“

Междувременно стана известно, че американският пратеник за Близкия изток Брет Макгърк е в Кайро за „активни“ дискусии относно осигуряване на освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“ в Газа и за осигуряване на хуманитарна пауза в сраженията, съобщиха от Белия дом.

Продължи с четенето

Новини

Германският парламент отказа доставка на ракети „Таурус“ на Украйна

Published

on

By

Германският парламент отхвърли внесено от консервативната опозиция предложение за доставка на Украйна на ракети с голям обсег „Таурус“.

В продължение на месеци редица политици от коалиционното правителство призоваваха за доставка на крилати ракети „Таурус“ на Киев – особено от редиците на СвДП и „Зелените“. Въпреки това сега Бундестагът отхвърли с голямо мнозинство съответното предложение за резолюция от ХДС/ХСС, което изрично призоваваше германското правителство „най-накрая и незабавно да предостави на Украйна възможно най-голям брой оперативни крилати ракети „Таурус“.

При поименното гласуване 178 депутати гласуваха в подкрепа на законопроекта, 485 бяха против, а трима се въздържаха.

„Таурус“ е една от най-модерните ракети на военновъздушните сили и може да унищожава цели като бункери, оръжейни складове или линии за снабдяване, дори от голяма височина и разстояние. В началото на октомври германският канцлер Олаф Шолц реши засега да не доставя тези крилати ракети на Украйна.

Причината за това е опасението, че може да бъде поразена и руска територия поради обсега от 500 км.

Източник: БНР

Продължи с четенето

Варна

Протест срещу отварянето на Kрайбрежната алея във Варна

Published

on

Настоящият областен управител Марио Смърков отмени заповедта на бившия си колега Благомир Коцев за спиране на автомобилното движение по крайбрежната алея. Това се случи дни преди освобождаването на поста му на служебен областен управител на Варна. Това решение може да бъде отменено от кмета на община Варна в 14-дневен срок, който вече тече.

Всичко това предизвика вълна от недоволство сред десетки граждани. Така се стигна до организирането на протест пред сградата на Областна администрация в морската столица. Негов организатор бе София Колева, а сред основните лозунги се виждаха „Оставете Алеята за децата!“ и „НЕ на колите по Крайбрежната алея!“.

Основното искане на протестиращите е да остане валидна забраната за движение на автомобили по Алея Първа, въведена по предложение на бившия областен управител на Варна Благомир Коцев. Именно той също беше сред протестиращите и изрази учудване, че становището на РДНСК е противоположно на това от МРРБ, което той е използвал като основание за наложената забрана.

Коцев посочи пред БНР, че у него буди любопитство и какво точно гласи заповедта на Смърков, която отменя неговата. Бившият областен подчерта, че все още текстът не е публикуван в сайта на Областна администрация. По думите на Коцев на преден план излиза и въпросът защо Смърков прехвърля топката на кмета за колите по Крайбрежната алея в последния ден от своето управление.

Няма налично описание.

Коцев изрази убеждението си, че е необходимо да бъде изготвен план за цялостна реконструкция и облагородяване на алеята. Той припомни, че при направени проверки, съвместно с регионалния министър по това време, е установено, че брегоукрепителните съоръжения са компрометирани. Според него автомобилите допълнително ще спомогнат за разрушаване на брегоукрепването.

Докато се намери обаче генерално решение, трябва да бъдат предприет стъпки за обезопасяване на пешеходците и велосипедистите, категоричен е Коцев.

Екипът на Varna Live продължава да наблюдава развитието по случая.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page