Connect with us

Политика

ВСС отложи отстраняването на Гешев за пореден път

Публикувано преди

на

Висшият съдебен съвет отложи разглеждането на искането от бившия правосъден министър Янаки Стоилов и настоящия – Надежда Йорданова, за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.
Около час магистратите не обсъждаха по същество предложенията, а това дали да отложат заседанието.
Сред казусите, които Съветът трябваше да прецени, са действия и бездействия на обвинител номер едно, свързани с полицейското насилие на протестите през 2020 г, казусите „Осемте джуджета“, „Емилиян Гебрев“ и случайното разпределение на делата.
Янаки Стоилов през юли 2020 г. поиска отстраняването на Гешев заради избирателно разгласяване на данни от досъдебни производства, публични изказвания, с които е показал предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност, и използването на Бюрото за защита на свидетели отвъд законовите му правомощия. От основанията на настоящия правосъден министър Надежда Йорданова отпаднаха свързаните с периода на Гешев, преди да оглави прокуратурата.
Още в началото на заседанието Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, поиска да се отложи процедурата. Той припомни, че предишното решение на ВСС е било обжалвано пред ВАС, като съдът е отменил решението на Съвета да остави без разглеждане искането на Стоилов.
По думите му заседанието трябва да се отложи до влизането на сила на решението на ВАС.
След предложението за забавяне с „малко – една седмица или 10 дни“ на разглеждането, всички членове на Съвета го подкрепиха. На подложеното на гласуване от министъра на правосъдието 17 от членовете гласуваха „за“, като главният прокурор не участваше във вота.
Обвинител №1 Иван Гешев каза обаче, че държи да се разгледа по същество искането за отстраняването му. „Нямам търпение чрез БНТ българските гражданите да видят, че исканията са неоснователни и смешни. Нямам търпение да разговаряме пред камерите с г-жа Йорданова (Надежда Йорданова, министърът на правосъдието – бел. ред.). Това е политическа поръчка за овладяване на съдебната система“, добави Гешев.
Главният прокурор каза, че е готов и иска да се обсъдят и разказите на Йордан Йовков, дори и „Под игото“ на Иван Вазов.
Гешев обясни, че преценката е на ВСС, но трябва да е ясно, че целта на обжалването е да се бави процедурата, а „представители на политическата класа ще обикалят телевизиите да обясняват, че ВСС не си върши работата. Той нанася сериозни щети на ВСС, отговорността е на тези, които уронват престижа на съдебната власт и засягат основни европейски ценности. Трябва да е ясно какво ще последва, ако се отложи заседанието“.
Атанаска Дишева подкрепи предложението на Магдалинчев, защото чакането на решение не е забавяне, а спазване на закона.
Гешев направи реплика, с която подкрепи Дишева, като, по думите му, като се обсъжда искането за отстраняването му, ще стане ясно, че „мотивите са смешни“.
„Имам ясни спомени от дипломирането ми през 1994 т., имам спомени и от детската градина, но не са толкова ясни. За цитирания период в искането нямам никакъв проблем да обясня, но за периода от 1970 до 1977 г. ще ми трябват свидетели“, коментира още той, като отново повтори, че това е натиск върху прокуратурата и самия него, дори и психологически.
Боян Новански каза, че няма как да се разглежда сега, тъй като ще се върнат в право трети курс – „всички сме юристи все пак и не е нужно тепърва да си обясняваме какво е търговски регистър направим“.
Георги Чолаков призовава за спазване на добрия тон. „Има правен проблем и аз ще подкрепя предложението на Магдалинчев“, каза той.
Гешев отново взе думата, за са каже, че подкрепя Чолаков за добрия тон: „Никой не го е нарушил, ние сме магистрати и нашата работа не е да обикаляме телевизиите и да говорим неверни неща, не можем да насмогнем за всички български политици. Нормално е да дадем отговори на тези неистини. Обществото трябва да ги чуе, това е обидно за прокурорите и съдиите“.
Олга Керелска от своя страна предложи да се започне с разглеждането на предложението на бившия правосъден министър Янаки Стоилов, тъй като по него няма неясноти. „Ясно е, че обединихме две предложения – да започнем с обсъждане на първото предложение“, обясни тя.
Калина Чапкънова коментира, че каквото и да реши ВСС, медиите, които са негативно настроени към ВСС, ще отразят решението негативно и е невъзможно е да разделя решението, след като вече е обединено.
Предложилият отлагане на разглеждането Магналинчев обясни, че забавянето няма да е с повече от две седмици.

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page