Временната комисия, проучваща доставката на петрол до „Лукойл Нефтохим“, пита институциите за работата на рафинерията

0
88

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с доставката на суров петрол до производителя на горива „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, изпрати въпроси към институциите във връзка с работата на рафинерията. Това съобщи председателят на комисията Андрей Михайлов от ПГ на „Има такъв народ“ по време на заседанието.

Той уточни, че към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са изпратени въпроси, свързани с производствата, които е образувала във връзка със злоупотреби в сектора, както и за злоупотреби с господстващо положение на „Лукойл Нефтохим Бургас“. Поискано е в пълнота определение на КЗК, както и докладите от производствата на Комисията. Михайлов посочи, че изисква повече информация от тази, която в момента е достъпна. КЗК има данни за доставните цени в „Лукойл Нефтохим Бургас“ и количествата суров петрол, които рафинерията получава, допълни той.

Изпратени са въпроси и до Агенция „Митници“. От Агенцията, наред с обичайните и достъпни материали, са поискани и докладите от извършените проверки на „Лукойл Нефтохим Бургас“. Поискана е и информация за извършените ревизии. Изискана е информация по отношение на материалните отчетности на рафинерията – данни за свободното обръщение на суровини и материали, справка за осъществените износи, информация за бракуваните продукти, както и за броя на танкерите и обемите на суров петрол, който се преработва в рафинерията в Бургас.

Андрей Михайлов препоръча на всички членове на временната комисия да се запознаят със секретния доклад от Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), в който се съдържа информация за доставните цени и количества петрол в „Лукойл Нефтохим Бургас“. Според него, прочитайки този доклад, членовете ще се ориентират какво се случва в рафинерията.

Членът на временната комисия Александър Йорданов от ПГ на „ГЕРБ – СДС“ изтъкна, че има интересни данни в секретния доклад на ДАНС. Той не пожела да коментира детайли от доклада, само отбеляза, че в него се посочват интересни анализи по отношение на реализираната готова продукция.

По този повод временната комисия реши да изслуша председателя на ДАНС на закрито заседание.

Мартин Димитров от ПГ на „Демократична България“ призова във въпросите към институциите да се даде период за отговор, защото те забавят понякога своите отговори. Освен това той предложи веднага след изслушването на председателя на ДАНС да бъде поканен и представителят на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас“ Красимир Първанов. Председателят на временната комисия отговори, че всички въпроси са отправени с изискване да бъдат получени отговорите в 7-дневен срок. Представителят на държавата в рафинерията ще бъде поканен да бъде изслушан на някое от следващите заседания на комисията.

Петър Кънев от ПГ на „БСП за България“ счита, че трябва да се изиска отговор на въпроса какви са правата на „златната акция“ в „Лукойл Нефтохим Бургас“. Председателят на временната комисия Андрей Михайлов отговори, че и за този въпрос ще бъде поискана нужната информация.

БТА

Comments are closed.

You cannot copy content of this page