Connect with us

Политика

Властите в Скопие разпоредиха претърсване на Културния център „Иван Михайлов“

Публикувано преди

на

Комисията за превенция и защита от дискриминация на Македония ще претърси българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, предаде репортер на БГНЕС.

Официално писмо за това беше връчено днес на председателя на сдружението Люпчо Георгиевски. В писмото на Комисията за защита от дискриминация за предстоящия обиск се посочва, че на 4 август ще бъде извършена проверка в сградата на Културния център и се предупреждава, че трябва да се осигури достъп на длъжностните лица.

В писмото се уточнява, че съгласно Закона за превенция и защита от дискриминация Комисията може да извършва преглед на документацията и помещенията, както и да изисква и събира копия от документи, свързани с конкретен случай и дискриминационни практики, при спазване правото на личен живот.

БГНЕС припомня, че откриването на българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля през април предизвика вълна от възмущение „сред македонския политически елит“, който обвини България в провокация заради неподходящия избор на името на клуба. Редица политици и общественици дори призоваха за спиране на Договора за добросъседство и сътрудничество. При това БГНЕС цитира премиера Димитър Ковачевски, който на 21 април заяви, че до няколко дни ще бъдат предприети стъпки по регистрацията на гражданското сдружение „Иван Михайлов“ и откриването на културния център с това име в Битоля.

Няколко месеца по-късно, на 4 юни, певецът Ламбе Алабаковски подпали входната врата на българския клуб и беше арестуван, след като се предаде в полицията в града, но бързо бе освободен.

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев (ВИДЕО)

Published

on


Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев и няма да коментирам, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Отговорността за министрите и работата е на Министерски съвет.

Отново напомням колко много партийни кадри на БСП бяха назначавани в служебните кабинети на Радев. Цели партии се създаваха след това.

Днес в пленарна зала се гледа предложението на ГЕРБ за увеличение на заплатите на военните. Кадрите в армията не трябва да изтичат, трябва да бъдат добре възнаградени.

Преди 3 години покривахме всички критерии за Еврозоната и можеше да сме там заедно с Хърватия. Причината да не сме се корени отпреди 3 години, сега чуваме само негативни вести, но всички ние си го заслужихме.

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика (ВИДЕО)

Published

on

През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика чрез Мария Габриел и чрез мен като председател на външната комисия, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Искаме тази линия и доктрината, за която сме се борили, да продължи.

Още от първия ден на това служебно правителство ясно заявих, че не съм съгласен с външния министър и с много от назначенията, но така е преценил Главчев. Половината министри в този кабинет са от ПП/ДБ.

Политическата отговорност за това правителство се носи от парламента. Призовавам колегите от ПП/ДБ и ДПС, с които заедно гласувахме промените в Конституцията, да бъдем на висотата на сътвореното.

Продължи с четенето

България

Кирил Петков: Бих подкрепил вотът на недоверие, но той не е конституционно обоснован (ВИДЕО)

Published

on

Ето какво каза Кирил Петков по повод вотът на недоверия към служебното правителство и по актуални политически теми от страната:

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page