Connect with us

Интересно

Владимир Путин получи като подарък за рождения ден … трактор

Публикувано преди

на

Какъв подарък получава човек, който има всичко? Ако този човек се окаже руският президент, който е с отчетено нетно състояние от 70 милиарда долара, то отговорът е … трактор.

Трактор и пъпеши – това бяха само два от подаръците, които руският президент Владимир Путин получи от своите съюзници в петък, когато отпразнува 70-ия си рожден ден. Тракторът беше подарък от беларуския диктатор Александър Лукашенко, а пъпешите бяха от президента на Таджикистан Емомали Рахмон.

Това може да е сцена от филма „Диктаторът“ на Саша Барон Коен, но това е реалният живот. Когато трябва да купите подаръци за някой, който има всичко и парите, за да получи още повече, символичен жест ще свърши добра работа. Тракторът беше точно такъв, тъй като е произведен изцяло в Беларус. Все още няма информация какво могат да означават пъпешите.

При посещението си в Санкт Петербург Лукашенко донесе със себе си подарък сертификат за трактор от Минския тракторен завод, съобщава медията. Путин, подобно на много други абсолютни владетели преди него, обича да поддържа външния вид на един от хората и това означава, че често е виждан около селскостопанска техника, дори да кара трактори, когато може.

Доклади онлайн казват, че Лукашенко е купил на Путин точния модел, който той притежава и използва лично в градините си, очевидно Беларус Трактор 1523.3. Така или иначе, подарявайки му домашен продукт, Лукашенко демонстрира допълнителна вярност към Путин – което в настоящия контекст може да е по-ценно за него, отколкото да му вземе мегаяхта за 600 милиона долара за подарък.

Няма подробности относно реакцията на Путин при получаването на подаръка или плановете му да поиска ваучера за подарък. Но самият подарък повдига въпроса: какво може да тегли? Защото има известна доза ирония в това да се даде на Путин трактор, когато могъщият украински трактор се превърна в невъзпятия герой на съпротивата в първите седмици на войната.

autozona.bg

 

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

Варна

Можеха ли новите павилиони в Морската градина да изглеждат по различен начин?

Published

on

Проектът на британски екип грабна първото място в архитектурния конкурс

Две браншови организации на варненски архитекти изразиха недоволството си от вида и местоположението на новопоставените преместваеми обекти в сърцето на Морската градина. От Регионална колегия на Камарата на архитектите определиха позиционирането на павилионите като недопустимо, а от Съюза на архитектите – Дружество Варна ги окачествиха като „едно голямо недоразумение” и поискаха незабавното им премахване.

От архитектурния бранш припомниха, че през 2016 г. беше проведен открит международен конкурс за идеен проект на малък търговски павилион в Морската градина, организиран от Девня Цимент АД и Варна Дизайн Форум.

В архитектурната надпревара за млади архитекти и студенти се включиха 95 екипа от 34 държави на 5 континента. Проектите бяха оценявани от 5-членно международно жури. Ето как изглеждаха някои от разработките:

Целта на конкурса бе да се обогати градския дизайн на Варна, чрез реализиране на съвременна и вдъхновяваща идея за търговски павилион, изработен с иновативните материали на Девня Цимент.

 

Победителят в конкурса получи парична награда, посещение на изследователския център „i.lab” в Италия и реализация на проекта като прототип в реален мащаб.

Последното можеше да се случи в Морската градина на Варна, но 7 години след конкурса няма такива изгледи.

Снимки: effixpavilion.com
Източник: Darik.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page