Connect with us

Интересно

Вечната батерия от ядрени отпадъци изобщо не е научна фантастика

Публикувано преди

на

Батерия, която издържа 28 000 години, решава проблема със зареждането на мобилните телефони, добива на литий и дори този с изхвърлянето на старите устройства? Както и на този с ядрените отпадъци?

Един стартъп от Калифорния на име Nano Diamond Battery (NDB), твърди, че разработва точно такъв продукт.

Нарича се нанодиамантена батерия и представлява изкуствен нанодиамант, чието ядро е направено от радиоактивни елементи, извлечени от ядрен отпадък.

Идеята не е нова и се базира на бета-волтаичното излъчване от изотопите от ядрените отпадъци, което се преобразува в електрическа енергия. Те са „обвити“ в диамант, тъй като той от една страна е добър проводник на ток, а от друга е изключително твърд и се чупи много трудно, т.е. така осигурява защита на батерията и тези, които я ползват.

От компанията твърдят, че елементът, който ползват, може да излъчва радиация 28 000 години и съответно да произвежда електричество през това време, което го прави решение на доста проблеми – от часовници и пейсмейкъри през мобилни телефони и дронове до електрически коли и дори комически апарати.

При това без зареждане.

Технологията се сравнява с тази на соларните панели, но електричеството, което нанодиаматновата батерия произвежда, идва от радиацията от радиоактивни отпадъци, вместо от слънчевата светлина.

Диамантите, които съставят батерията, се правят с т.нар. химическо отлагане на пари, при което при екстремно високи температури въглеродът кристализира. Процесът обаче е много скъп.

Батерията на NDB далеч не е първата – руски учени също работят по устройства, които осигуряват захранване от радиоактивни отпадъци – например на изотопи на никел. Други американски компании също разработват подобни технологии.

Тъй като не се зареждат, подобни батерии биха могли да удължат живота на устройствата – особено тези, които изхвърляме, защото литиевата им батерия вече е изчерпана. Дори биха могли да променят дизайна на телефоните и те да нямат нужда от портове за зареждане, без които биха били още по-водоустойчиви.

Освен това употребата на подобни батерии може поне частично да реши все по-нарастващия проблем с отработеното ядрено гориво по света.

На планетата има над 400 действащи ядрени реактори, а натрупаните във временни хранилища радиоактивни отпадъци са над 370 000 тона. Засега дългосрочно решение за отпадъците няма и от калифорнийската компания смятат, че могат ги да ползват за гориво за батерии.

Въпросителните пред подобни проекти обаче са много. Очевидният е безопасността на батерии, които съдържат радиоактивен отпадък.

От NDB обясняват, че радиацията е „заключена“ в диамантеното си покритие. Изтичането е подсигурено от заключваща система с трансдюсер, правени са и тестове, които показват, че батериите не произвеждат опасна радиация, а заради почти неразрушимите диаманти са вероятно дори по-безопасни от литиево-йонните батерии, при които е имало случаи да експлодират или да се запалят.

Снимка: Getty Images

Не по-сериозен е въпросът за мощността на подобна батерия. От NDB твърдят, че тя може да произвежда няколко микровата енергия, които едва ли могат да осигурят нужното за телефон, да не говорим за задвижване на по-големи обекти като коли, влакове и дори самолети и космически уреди.

Затова засега усилията са насочени към по-малки устройства, с по-малки енергийни нужди и батерии – кохлеарни импланти, пейсмейкъри и часовници.

Защото тук идва и още един основен въпрос – цената. За момента технологията за производство на изкуствени диаманти е прекалено скъпа и големи батерии с повече мощност и съответно с повече диаманти струват неоправдано много.

Например направата на килограм от материала струва 40 000 долара, но с напредването на технологията и масовизирането на производството цените постепенно би трябвало почти да се изравнят с тези на литиево-йонните батерии.

Очаква се диамантената батерия да се появи най-рано догодина – в часовник. Оттам до вечни батерии за телефони, а след това и коли, има доста дълъг път.

webcafe.bg

Продължи с четенето

Интересно

ВИДЕО: Лазарки обиколиха къщите в с. Приселци

Published

on

By

Лазарки oбиколиха село Приселци и с песните си зарадваха всички,като ги дариха с прекрасните си усмивки. Традицията се спазва благодарение на усилията на Народно читалище „Просвета – 1927 г.“ с. Приселци. Освен емоции лазарките събраха и благотворителна сума в размер на 967 лв.

Каква е историята на Лазаруването?

Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – някои от тях пеят по домовете, други пеят по пътищата и нивите, а трети шетат и пеят. От пеещите по къщите първата се нарича “предница”, втората е “средница” (тя събира парите), а крайната – “задница”. От “шеталиците” “танчерица” е тази, която води танца на хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат “другарки”.

На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. Най-напред са наредени поялиците, които пеят по пътищата, след тях шеталиците, които играят, след тях поялиците, пеещи по домовете. Минавайки, поялиците пеят песни зя ливядите, нивите, горите, газят през раззеленилите се жита. Преди да влязат в двора пеят песен, след като са вече в двора пеят друга песен.

Домакинята ги посреща с решето с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Те повдигат скутите си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в джоба на саята, отнасят го вкъщи и го прибират в хамбара с жито.

Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите кланячи. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста.В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача.

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page