Connect with us

България

Вековните дървета не вредят на планетата, както смята служебният кабинет

Публикувано преди

на

Служебната власт реши да оправдае и с „експертно“ мнение намерението си да отмени съществуващото ограничение за сечта във вековните гори на България. Твърдението е, че старите дървета не само не съхраняват въглероден двуокис, но дори го отделят и така нанасят щети на климата на планетата. Това смайващо откритие бе споделено от министъра на икономиката Никола Стоянов, но с изричната уговорка, че това му е разказано след среща с експерти от министерствата на земеделието и на екологията и на фирми от горския бранш. Държавата в момента се готви да отмени заповед, която забранява в 30% от площите, заети с вековни гори, да се сече.

Казаха ми, че започват да отделят въглероден двуокис

„Беше ми обяснено следното нещо. Гората има много функции. Една от тях – докато растат дърветата, поемат много от въглеродния двуокис. След като те достигнат този жизнен цикъл, при който спират да растат повече и това са тези стари гори, чийто дърводив е ограничен, те започват обратно да отдават въглероден двуокис, а не повече да поемат. Оттам нататък те не растат повече, не допринасят за прираста на гората и единственото, което се случва е накрая да паднат, когато изгният. От друга страна, ако те се добиват навреме, те са основна суровина, например за мебелния сектор, където се търсят по-големи дървета и когато се добият навреме, способстват стартирането на новите насаждения“, разказа преди дни министър Никола Стоянов в отговор на въпрос на Mediapool дали държавата опря до сечта на вековни гори, за да компенсира недостига на дърва за граждани и фирми.

Министър Никола Стоянов, снимка БГНЕС

Учени: Колкото по старо е дървото, толкова повече въглероден двуокис съхранява

Mediapool потърси отговора на щекотливия въпрос – действително ли старите дървета вредат на планета, като вместо да консервират, започват да отделят въглероден двуокис. За целта разгледахме резултати от научни изследвания, направени от международен екип от учени, а също и от университет в Германия.

„Колкото по-старо е дадено дърво, толкова повече въглероден диоксид съхранява“, твърди европейско изследване, реализирано от Университета в Хамбург. Разработката изследва тропически гори в Суринам, на североизточното атлантическо крайбрежие на Южна Америка, като са проследени три вида различни дървета, чиято възраст варира от 84 до 255 години.

Учените отбелязват, че това не са най-старите дървета на планеата, но данните са показателни. Изследователите установяват, че колкото по-старо е дадено дърво, по-добре абсорбира въглероден диоксид от атмосферата. Почти 70% от целия въглерод, съхраняван от дърветата през живота им, е поет през последната половина от техния живот.

Защо старите дървета съхраняват повече въглероден двуокис от младите?

Изследователите нямат еднозначен отговор на какво точно се дължи тази закономерност, но предполагат, че старите дървета съхраняват повече въглероден диоксид, защото те са по-високи и образуват по-високо своите корони. Заради своята височина те имат постоянен достъп до слънцето. При фотосинтеза дърветата поемат енергия от слънцето, както и въглероден двуокис от атмосферата и го превръщат във въглеродни захари, за да подхранват тъканите си.

Установено е още, че по-младите дървета са по-чувствителни към променящите се условия на валежите и слънчевата светлина, отколкото по-старите дървета. Изследването на трите вида дървета показва, че дърветата са събрали повече от 40% от въглеродния диоксид, който са абсорбирали, през последната четвърт от живота си.

Изследването установява обаче друг сериозен проблем – традиционната битка срещу сечта на горите – чрез залесяване с нови дървета – води до създаването на нови гори, които обаче поемат по-малко въглероден диоксид в сравнение с тези, създадени от природата. Изводът се базира върху изследвани гори на една и съща възраст, едните засадени от лесовъди, а другите възникнали по естествен начин. Причината  – възможно е това да се дължи на естествения подбор и явно природата създава най-добрите видове, абсорбиращи въглероден диоксид. Така се оформя изводът, че  вековните дървета в една биосфера не могат да се заменят с култивирани и да се очакват същите резултати, които природата е развила.

Учените настояват да се признае ключовата роля на вековните гори. Сн. WWF

Най-добрата опция, според авторите на изследването, е да се признае ключовата роля на старите гори по отношение на техния капацитет за съхранение на въглероден диоксид и важна част в битката срещу климатичните промени.

Старите дървета имат повече листа и поемат повече въглероден диоксид

Обширно проучване на горите по света, направено през 2014 г. също установява, че колкото по-старо е дървото, толкова по-голям е потенциалът му да съхранява въглерод и да благоприятства на борбата с климатичните промени. Учените посочват, че старите дървета имат много повече листа в сравнение с младите и именно затова поемат повече двуокис при фотосинтезата.

38 изследователи от 15 страни установява, че 97% от дърветата от изследвани над 400 вида растат по-бързо с напредване на възрастта като по този начин абсорбират повече въглероден диоксид. Изследователите посочват, че макар с остаряването си дърветата да забавят леко абсорбирането на въглероден двуокис, те имат имат повече листа, които абсорбират въглерода, обяснява Нейт Стефънсон, водещ автор в изследването. Листата са от критична важност за фотосинтезата, процесът, при който растенията се захранват с енергия и абсорбират въглероден диоксид и отдават кислород.

„Въпреки че на база отделно листо тяхната производителност може да намалява леко, старите дървета просто имат толкова много повече листа, че нетният ефект е, че те са в състояние да абсорбират повече въглерод като цяло, отколкото едно младо дърво,“ казва Стефансон, учен от Западния екологичен изследователски център на Геоложката служба на САЩ в Три Ривърс, Калифорния.

Ако диаметърът на едно младо дърво стане 10 пъти по-голям, то ще претърпи стократно увеличение на листната маса и петдесеткратно до стократно увеличение на общата площ на листата, установява проучването.

Изводите – старите дървета не само съхраняват въглерод и не му позволяват да избяга в атмосферата, но активно скриват CO2 във въздуха в своите стволове, клони и листа – представляват важен случай за запазване на старите гори в държавата.

 

mediapool.bg

Продължи с четенето

България

Авиомедицинска евакуация на пациент от Варна до София е извършена със „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“

Published

on

Снимка: Министерство на отбраната

Авиомедицинска евакуация е извършена със самолет „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“, съобщиха от Министерството на отбраната, предаде БТА.

Самолетът излетя в 09:45 часа от летище София с медицински екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ на борда със задача транспортиране на пациент от МБАЛ „Света Анна“ – Варна до София, се посочва в съобщението.

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена метеорологичната обстановка. Командир на екипажа беше капитан Николай Георгиев, помощник-командир – майор Дарина Христозова, и борден инженер – капитан Митко Гергов, посочват от военното ведомство. В 12:01 ч. самолетът се приземи успешно обратно на Летище София.

На 13 април от пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха, че хеликоптер „AS 532 Cougar“ с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили е изпълнил успешно задача за авиомедицинска евакуация. По искане на Министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната е изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово – Враца – София, за да бъде превозено пострадалото дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ.

Продължи с четенето

България

Гранична полиция получи 40 автомобила с висока проходимост (СНИМКИ)

Published

on

Снимка: МВР

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов връчи вчера на граничните полицаи ключовете на първата пратка от 40 автомобила с висока проходимост. „Със сигурност в МВР имаме прецедент – само за 7-8 месеца да стартира обществена поръчка, която да мине през цялата процедура, да завърши и физически да започне доставката на автомобилите.

Тук е мястото да благодаря на всички служители, основно от ГД „Гранична полиция“, на екипа, който положи огромни усилия днес всичко това да се случи“,  коментира вътрешният министър.

Той припомни установената изключително тежка ситуация, когато поема  ръководството на ведомството на 6 юни м.г. – незаети около 450 щатни бройки на служители с полицейски правомощия и липса на високопроходима техника.

„Имаше регионални дирекции в страната, със зачислени по щат около 50 автомобила, от които в движение бяха не повече от 7-8. Тогава много бързо се ориентирахме, анализирахме ситуацията и достигнахме до извода, че трябва да направим абсолютно всичко възможно за да доставим необходимите автомобили“.  Днес това е първата, но много стабилна крачка в тази посока, с нескрита радост отбеляза министър Стоянов и подчерта, че когато ръководството изисква резултати от граничните полицаи, то е длъжно да ги обезпечи материално и физически. „Получавайки тези автомобили за охрана на държавната граница ние ставаме още по-сигурен, по-надежден и по-предвидим партньор за охрана на външната граница на ЕС. Когато ние сме силни с техника като тази, няма значение кой е срещу нас“, каза още вътрешният министър.  Той завеща на колегите да  управляват новите автомобили отговорно и безаварийно.

Това е дългоочакван ден от всички нас, заяви директорът на ГДГП гл. комисар Антон Златанов. Той благодари на ръководството на МВР за предприетата последователна политика в осигуряването на необходимия ресурс, с който граничните полицаи да изпълняват основната си задача – опазването на нашата граница. Гл. комисар Златанов посочи, че днешното събитие е първа крачка към целенасоченото техническо оборудване на състава. Той благодари на колегите си, които отговорно  и всекидневно изпълняват  своите задължения, въпреки трупаните с години проблеми с липса на обучени кадри и специализирани моторни превозни средства.

На церемонията присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров, и.д. главен секретар главен комисар Димитър Кангалджиев, директори на дирекции в МВР.

Продължи с четенето

България

До края на годината Военноморските сили ще осъществят три големи учения

Published

on

Снимка: Sky Content

До края на годината Военноморските сили (ВМС) ще осъществят три големи учения, каза днес пред журналисти командирът на флота контраадмирал Кирил Михайлов, предаде БТА.

Той участва в тържествена церемония по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

През тази година домакин на най-голямото учение на ВМС – „Бриз 2024“, ще бъде Бургас, каза Михайлов. По думите му, неговата цел не е само подготовката във военно отношение, а да се даде възможност на флота да работи с всички правителствени и неправителствени организации, имащи отношение към морето. „Бриз“ ще се състои в периода 4 – 14 юли. След това Варна ще бъде домакин на националното водолазно учение с международно участие „Тритон“. През есента, в Бургас, ще се състои „Посейдон“ – българо-румънско учение, отворено за участие и за други държави.

Предстои ВМС да придобият брегови ракетни комплекси, каза още контраадмирал Михайлов. По думите му, в ход е дооборудването на многофункционалните патрулни кораби с апаратура за радиоелектронна война и търсене на подводници. Високопоставеният офицер допълни, че се работи и по много по-малки проекти за флота, включително осигуряване на безпилотни летателни апарати и дистанционно управляеми подводни апарати.

За проблема с плаващите мини в Черно море Михайлов заяви, че българите и гостите на страната ни могат да бъдат напълно спокойни. ВМС непрекъснато наблюдават морското пространство, следят всичко, което се случва в наши териториални води, подчерта контраадмиралът. По думите му, от започването на войната флотът периодично обследва всички фарватери за търговските кораби и реагира на всеки сигнал за забелязан миноподобен обект. До момента са получени над 50 такива сигнала, последният беше преди по-малко от два месеца, когато унищожихме петата поред плаваща мина, посочи Михайлов. Той уточни, че до момента в Черно море са унищожени общо 16 плаващи мини – по пет от България, Румъния и Турция, а една се е взривила край бреговете на Грузия.

По споразумението за създаване на международна морска група за борба с надводните мини в Черно море беше подписан меморандум през януари тази година, припомни Михайлов. По думите му документът вече е в сила, след като е подписан и от турска страна. Непрекъснато се провеждат работни срещи, за да се изготвят необходимите документи за работата на групата. Началото на дейността ѝ ще бъде поставено след среща на командващите на България, Румъния и Турция, обясни Михайлов.

Той допълни, че Военноморският координационен елемент, като съставна част от морския оперативен център на ВМС, играе ключова роля в борбата с минната опасност. Той е входната врата за информацията и от началото на войната работи на 24-часов режим, каза Михайлов. По думите му, се поддържа и непрекъсната комуникация с Морските оперативни центрове на съюзниците от Черно море, и с оперативния център на НАТО.

ВМС намират и изваждат от морето и много останки от военно оборудване, например стартови ускорители, допълни контраадмиралът. По думите му те не са опасни толкова за корабоплаването, но биха били изключително неприятна гледка за хората по брега. Затова се стараем всичко да прибираме и да го махаме от морето, обясни Михайлов.

Той честити днешния празник на всички българи и най-вече на тези от тях, свързали живота си с армията. ВМС посрещат празника със самочувствие, тъй като моряците изпълняват своя дълг всеки ден с достойнство и чест, като пазят родните брегове безопасни, каза контраадмирал Кирил Михайлов.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page