Connect with us

България

Вековните дървета не вредят на планетата, както смята служебният кабинет

Публикувано преди

на

Служебната власт реши да оправдае и с „експертно“ мнение намерението си да отмени съществуващото ограничение за сечта във вековните гори на България. Твърдението е, че старите дървета не само не съхраняват въглероден двуокис, но дори го отделят и така нанасят щети на климата на планетата. Това смайващо откритие бе споделено от министъра на икономиката Никола Стоянов, но с изричната уговорка, че това му е разказано след среща с експерти от министерствата на земеделието и на екологията и на фирми от горския бранш. Държавата в момента се готви да отмени заповед, която забранява в 30% от площите, заети с вековни гори, да се сече.

Казаха ми, че започват да отделят въглероден двуокис

„Беше ми обяснено следното нещо. Гората има много функции. Една от тях – докато растат дърветата, поемат много от въглеродния двуокис. След като те достигнат този жизнен цикъл, при който спират да растат повече и това са тези стари гори, чийто дърводив е ограничен, те започват обратно да отдават въглероден двуокис, а не повече да поемат. Оттам нататък те не растат повече, не допринасят за прираста на гората и единственото, което се случва е накрая да паднат, когато изгният. От друга страна, ако те се добиват навреме, те са основна суровина, например за мебелния сектор, където се търсят по-големи дървета и когато се добият навреме, способстват стартирането на новите насаждения“, разказа преди дни министър Никола Стоянов в отговор на въпрос на Mediapool дали държавата опря до сечта на вековни гори, за да компенсира недостига на дърва за граждани и фирми.

Министър Никола Стоянов, снимка БГНЕС

Учени: Колкото по старо е дървото, толкова повече въглероден двуокис съхранява

Mediapool потърси отговора на щекотливия въпрос – действително ли старите дървета вредат на планета, като вместо да консервират, започват да отделят въглероден двуокис. За целта разгледахме резултати от научни изследвания, направени от международен екип от учени, а също и от университет в Германия.

„Колкото по-старо е дадено дърво, толкова повече въглероден диоксид съхранява“, твърди европейско изследване, реализирано от Университета в Хамбург. Разработката изследва тропически гори в Суринам, на североизточното атлантическо крайбрежие на Южна Америка, като са проследени три вида различни дървета, чиято възраст варира от 84 до 255 години.

Учените отбелязват, че това не са най-старите дървета на планеата, но данните са показателни. Изследователите установяват, че колкото по-старо е дадено дърво, по-добре абсорбира въглероден диоксид от атмосферата. Почти 70% от целия въглерод, съхраняван от дърветата през живота им, е поет през последната половина от техния живот.

Защо старите дървета съхраняват повече въглероден двуокис от младите?

Изследователите нямат еднозначен отговор на какво точно се дължи тази закономерност, но предполагат, че старите дървета съхраняват повече въглероден диоксид, защото те са по-високи и образуват по-високо своите корони. Заради своята височина те имат постоянен достъп до слънцето. При фотосинтеза дърветата поемат енергия от слънцето, както и въглероден двуокис от атмосферата и го превръщат във въглеродни захари, за да подхранват тъканите си.

Установено е още, че по-младите дървета са по-чувствителни към променящите се условия на валежите и слънчевата светлина, отколкото по-старите дървета. Изследването на трите вида дървета показва, че дърветата са събрали повече от 40% от въглеродния диоксид, който са абсорбирали, през последната четвърт от живота си.

Изследването установява обаче друг сериозен проблем – традиционната битка срещу сечта на горите – чрез залесяване с нови дървета – води до създаването на нови гори, които обаче поемат по-малко въглероден диоксид в сравнение с тези, създадени от природата. Изводът се базира върху изследвани гори на една и съща възраст, едните засадени от лесовъди, а другите възникнали по естествен начин. Причината  – възможно е това да се дължи на естествения подбор и явно природата създава най-добрите видове, абсорбиращи въглероден диоксид. Така се оформя изводът, че  вековните дървета в една биосфера не могат да се заменят с култивирани и да се очакват същите резултати, които природата е развила.

Учените настояват да се признае ключовата роля на вековните гори. Сн. WWF

Най-добрата опция, според авторите на изследването, е да се признае ключовата роля на старите гори по отношение на техния капацитет за съхранение на въглероден диоксид и важна част в битката срещу климатичните промени.

Старите дървета имат повече листа и поемат повече въглероден диоксид

Обширно проучване на горите по света, направено през 2014 г. също установява, че колкото по-старо е дървото, толкова по-голям е потенциалът му да съхранява въглерод и да благоприятства на борбата с климатичните промени. Учените посочват, че старите дървета имат много повече листа в сравнение с младите и именно затова поемат повече двуокис при фотосинтезата.

38 изследователи от 15 страни установява, че 97% от дърветата от изследвани над 400 вида растат по-бързо с напредване на възрастта като по този начин абсорбират повече въглероден диоксид. Изследователите посочват, че макар с остаряването си дърветата да забавят леко абсорбирането на въглероден двуокис, те имат имат повече листа, които абсорбират въглерода, обяснява Нейт Стефънсон, водещ автор в изследването. Листата са от критична важност за фотосинтезата, процесът, при който растенията се захранват с енергия и абсорбират въглероден диоксид и отдават кислород.

„Въпреки че на база отделно листо тяхната производителност може да намалява леко, старите дървета просто имат толкова много повече листа, че нетният ефект е, че те са в състояние да абсорбират повече въглерод като цяло, отколкото едно младо дърво,“ казва Стефансон, учен от Западния екологичен изследователски център на Геоложката служба на САЩ в Три Ривърс, Калифорния.

Ако диаметърът на едно младо дърво стане 10 пъти по-голям, то ще претърпи стократно увеличение на листната маса и петдесеткратно до стократно увеличение на общата площ на листата, установява проучването.

Изводите – старите дървета не само съхраняват въглерод и не му позволяват да избяга в атмосферата, но активно скриват CO2 във въздуха в своите стволове, клони и листа – представляват важен случай за запазване на старите гори в държавата.

 

mediapool.bg

Продължи с четенето

България

Цветница е

Published

on

By

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници – Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Иисус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град.

Множеството го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още Връбница или Цветница и е с най-много именици у нас – над 346 хиляди души.

Евангелските текстове разказват как при последното си идване в Йерусалим, Христос бил посрещнат царствено и с почести, предсказани от старозаветните пророци. Мнозина искали да видят този, който възкресил Лазар предишния ден.

С възторжени възгласи и палмови клонки, деца и възрастни приветствали Спасителя. В злоба и завист негодували първосвещениците, които се сговорили да убият него и Лазар.

„Господ влиза на осле в Ерусалим. Надявам се ние да го посрещнем в сърцата си, а не да кажем „разпни го“ и да сме винаги с него.“

Като спомен за тържественото събитие в свещения град е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Те се отнасят по домовете за благословение.

Продължи с четенето

България

По-скъпа почивка за празниците

Published

on

By

Две седмици до началото на коледните и новогодишните празници пакетите за настаняване в хотели и къщи за гости у нас са изчерпани.

Въпреки кризата и поскъпването на услугите в туризма с около 15%, в сравнение с миналата година, резервациите за празниците сега са значително повече.

През последните месеци у нас са направени над 560 000 записвания за пътувания по празниците. 60 хиляди от тях са в чужбина, останалите в страната, информира БНТ. От планинските ни курорти съобщават, че и ранните записвания са значително повече, в сравнение с миналата година. Експерти обясняват по-големия интерес и с инфлацията. Много семейства влагат парите си в пътувания, вместо те да бъдат стопени.

„На хората им дойде до гуша от различни видове мерки, свързани с Ковид, сега и войната. Хората просто нямат търпение да отидат по планините, да се качат на ските, да прекарат добре и да бъдат по-здрави. И още едно обяснение за това да има повече резервации у нас е това, че в чужбина ръстът на цените за туристическите услуги и най-вече на ски услугите надхвърля 40-50%„, обяснява Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово „АД.

istock
Тази година като цяло за страната повишението на туристическите услуги е между 10 и 20%. Оказва се, че най – предпочитани за предстоящите празници са краткосрочните ваканции. Най-много се търсят ваучери за кратка почивка от 2,3 нощувки. При такава почивка семейство с две деца например, настанено в три звезден хотел, ще трябва да плати между 450 и 490 лв. за пакет.

Но времето на късните резервации е идеално за измамниците и за обяви фантоми. Особено голям е рискът при къщите за гости. Те вече са пълни и са особено търсени сега.

„Обикновено по празниците се появяват фирми фантоми. Те продават ваучери на гари и автогари и на места, където има струпване на хора. Това е изключително опасно да се вземе ваучер за почивка или резервация за нова година от лице, за което не сте сигурни, че може да си вземете парите обратно“, каза проф. Румен Драганов, директор на Институт за оценки и анализи в туризма.

„Дори има драстични случаи, при които, след като е направена резервацията, клиентите се свързват с този, който е пуснал обявата и се договарят, че ще ги чака на място, което е близо до къщата, за да ги заведе, защото адресът е трудно достъпен и трудно ще се ориентират. А всъщност, когато стигнат там, където е срещата, никой не ги чака и те не знаят накъде да продължат“, каза Габриела Руменова от онлайн платформа „Ние, потребителите“.

За да не съсипете празника си, специалистите съветват преди да тръгнете, още веднъж да се уверите, че това е мястото, което сте резервирали и за което сте платили. Задължително проверете и в Министерство на туризма. Там има регистър на всички туристически обекти.

pariteni.bg

 

Продължи с четенето

България

От утре влиза в сила нов график за движение на влаковете, съобщиха от БДЖ

Published

on

By

Нов график за движение на влаковете, изготвен от Български държавни железници (БДЖ), влиза в сила от утре, 11 декември, съобщиха от дружеството.

Ще бъде удължен маршрутът на сутрешния влак от Кърджали за Димитровград, който вече ще пътува до Пловдив и следобед обратно от Пловдив за Кърджали. Удължава се маршрутът и на сутрешния влак от Велинград до Септември, който вече ще заминава от гара Аврамово с цел подобряване на обслужването във високопланинския регион.

Ще бъде възстановено движението и на дневния влак по теснолинейката от Септември за Велинград и Аврамово, който ще има удобни връзки от и за София, Пловдив, Пазарджик и други. Нови два регионални влака ще пътуват между Самуил и Исперих, чрез които ще се предостави възможност за удобно вечерно пътуване от направления Русе, Варна и други до общинския център Исперих.

След проявения интерес към сезонните влакове през тази година и през следващия летен сезон е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, както и между Горна Оряховица и Бургас с директни вагони от София, Плевен и Русе с връзка за пътуващите от Видин и Враца за Бургас и в обратното направление.

С новия график е предвидено движението и на 14 международни бързи влака (2 от тях ще се движат само през летния сезон).

Запазва се всекидневното движение на влаковете между България и Турция с нощния влак по маршрут София – Халкали – София, както и директните вагони между Букурещ и Халкали, влаковете между България и Сърбия с пътуване между София и първия граничен град Димитровград на територията на Сърбия, както и влаковете между България и Румъния чрез международната връзка по направлението София – Букурещ със сутрешния влак София – Варна с директни вагони за Русе и следобедният влак Русе – София с връзка в гара Русе за и от Букурещ.

През летния период е предвидено да пътува и директен вагон по направлението Варна – Горна Оряховица – Букурещ – Горна Оряховица – Варна. Другата възможност за международна връзка между България и Румъния е по направлението София – Крайова, която се осъществява в гара Видин със сутрешния влак София – Видин и обедния Видин – София.

При изготвянето на новата транспортна схема, БДЖ всяка година съгласува движението на бързите и пътническите влакове с областните и общинските администрации по места, уточняват от компанията.

Проектът на графика беше публикуван за обществено обсъждане през септември, за да могат клиентите на БДЖ да се запознаят с предложения вариант за разписанието на влаковете през следващата година и да имат достатъчно време да реагират с аргументирани предложения към превозвача и съответните областни и общински власти. Това се прави с цел подобряване на транспортното обслужване на населението, затова и голяма част от направените промени в разписанието на влаковете са съобразени с постъпили предложения от тяхна страна, допълват от БДЖ.

През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги. Превозът на пътници ще се извършва с общо 575 влака, от които: 86 бързи влака (6 от тях ще се движат само през летния сезон), 127 пътнически влака и 362 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат само в определени дни от седмицата или определени периоди от годината.

Подробна информация за новия График за движение на влаковете клиентите на БДЖ могат да получат от служителите на гишетата „Информация” и билетните каси във всички железопътни бюра и гари в страната, на националния информационен телефон 02/931 11 11 или от електронния пътеводител на официалната интернет страница на дружеството: www.bdz.bg.

Преди дни от БДЖ съобщиха, че специален Коледен влак ще пътува на 17 и на 18 декември по маршрута София до Банкя и обратно. Празничната композиция ще бъде съставена от три украсени вагона и ще потегли от Централна гара София в 11:10 часа. В Банкя влакът ще пристигне в 11:38 часа, където пътуващите могат да се пренесат от една коледна атмосфера в друга, като посетят коледното градче в центъра на курортния град. Атракционният влак ще тръгне от гара Банкя обратно към Централна гара София в 14:00 часа, където ще пристигне в 14:28 часа.

Специален коледен влак на БДЖ ще пътува на 17 и 18 декември и по част от маршрута на теснолинейката. Влакът ще се движи и в двете посоки: от Септември до Велинград и от Велинград до Септември.

 

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page