Connect with us

Варна

Варненци бяха актьори в радиобалета „Нонумент 2.0“ на Паметника на българо-съветската дружба

Публикувано преди

на

Десетки варненци участваха в радио-балета „Нонумент 2.0“, който се проведе в Парк-паметника на българо-съветската дружба в града в събота вечер. Те бяха действащите лица в едночасов пърформанс, посветен на приятелството, в който изкачиха стъпалата до монумента, изпълнявайки различни задачи, получавани в слушалки, раздадени от организаторите.

Чрез текста бяха зададени много въпроси за истинската дружба между хората и народите и за смисъла тя да бъде превъплътена в огромен бетонов монумент. От текста, който слушаха, участниците научиха, че двадесетте хиляди дървета в подножието на паметника са засадени след построяването му и всяко символизира убит войник, което означава, че посетителят се разхожда сред гробище. Всъщност хълмът е бил гробище преди, а след решението да стане място за монумент, останките са преместени в Пантеона на загиналите борци против фашизма във Варна. Оказа се, че в храстите е имало високоговорители, от които е звучала симфония от Шостакович, за да допринесе за повече възвишеност у посетителите при изкачването. Докато стояха над мястото на загасналия отдавна вечен огън, посетителите узнаха, че там е горял газ, подаван от голям резервоар под паметника.

Чрез лягане на стъпалата, хората бяха призовани да осмислят колко лесно е да навредиш на човек, който ти се доверява като приятел. При изкачването към паметника, пред гледката към Черно море, бе припомнено и за започналата тази година война в Украйна, в която двама приятели станаха врагове. В пърформанса участваха много украинци и руснаци, живеещи във Варна.

„Всеки паметник прекъсва континуума на времето, иска да бетонира ситуацията, каквато е била, за да замрази исторически момент, но времето не спира“, бяха думите на създателите на пърформанса. Приятелството е нещо бавно, а в случая с двете страни на този паметник, изобразените на тях съветски войници и посрещащите ги български жени май няма никога да се срещнат, е тезата им.

На финала участниците достигнаха до монумента, докоснаха крилата, сякаш ги подпират, за да усетят колко тежко е да се грижиш да поддържаш приятелство. В две редици опитаха да се срещнат, да се хванат за ръце, да се погледнат в очи и да станат близки. Сякаш подарък за всички в този момент, бе дъгата, която се изви над морето, докато слънцето даваше последните си лъчи.

Провокацията на създателите на радиобалета „Нонумент 2.0“ бе аплодирана от участниците. Режисьорът Стефан А. Щерев, който присъства на събитието, съобщи за БТА, че се предвижда през май или юни догодина пърформансът във Варна да бъде повторен, а третата част на проекта да бъде посветена на Паметника на съветската армия в София. Автори на текста и концепцията на „Нонумент 2.0“ са Оле Фрам, Торстен Микаелсен и Михаел Хюнерс от немския колектив „Ligna”. Думите четат актьорите от Драматично-куклен театър – Шумен Пламен Иванов, Радина Алексиева и Стефани Лечева. Музиката е на Емилиян Гацов – Елби, а търсенето в архивите е провела Маргарита Доровска.

До 20 октомври може да се види и съпътстваща изложба „Големият паметник на малкото минало“, която е подредена в алтернативно пространство на ул. „Софроний Врачански“ 24 в квартал „Таляна“ във Варна.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Възпитаници на варненското студио „Балет“ завоюваха първи места на международен танцов фестивал в Сърбия

Published

on

By

Възпитаници на студио „Балет“ при Общинския детски комплекс (ОДК) във Варна се завърнаха с четири първи и едно второ място от Международния танцов фестивал в Нови Сад, Сърбия, съобщават от образователната институция. Конкурсът е един от най-силните в Европа и събра множество талантливи деца от различни държави, отбелязват от ОДК-Варна.

Варненските балерини са класирани на първо място за групово изпълнение при юношите в раздел „Класически балет“ с танца „Приятелките на Жизел“, както и в раздел „Характерен танц“ с техния „Испански танц“.

Най-високо признание получават и соловите изпълнения на Александра Динева и Диана Момчева. Камелия Ташева е с втора награда в категорията.

Според преподавателката на децата Бистра Бъчварова фестивалът в Сърбия е предложил силна конкуренция и затова тя е изключително доволна от представянето на варненските момичета.

Продължи с четенето

Варна

Варненецът Иван Тенчев от Astro Folio влиза в лигата на съдиите на World Wrap Masters

Published

on

By

Варненецът Иван Тенчев от Astro Folio се присъединява към лигата на съдиите на World Wrap Masters през 2023 г. Той има над 13 години опит и е спечелил невероятните 5 титли от World Wrap Masters Eurasia и два пъти шампион на World Wrap Masters – 2018 и 2022 г. Иван също се състезава и печели Hexis Battle World, WrapScon и други състезания по фолиране, където заема забележително място.

„Да бъда част от съдийския екип на World Wrap Masters означава толкова много за мен. Не само означава, че мога да споделя знанията си с общността, но мога също така да се уча от състезателите, които внасят огромно количество талант във всяко събитие. Плюс това , обичам да пътувам и да се срещам с други опаковчици и да бъда съдия ще бъде добър начин да комбинирам страстите си.“-казва Иван Тенчев.

WrapFest 2023 е съвсем ново събитие, посветено на опаковането с фолио на превозни средства, графиките и детайлите. Стартиращото събитие – организирано от FESPA – ще бъде дом на над 50 ключови глобални марки и ще бъде пълно с множество допълнителни функции за ценно практическо обучение.

Провеждайки се на 26-27 април 2023 г. на пистата Силвърстоун в Обединеното кралство (домакин на Голямата награда на Великобритания), събитието предлага платформа за професионалисти в опаковането с фолио на превозни средства, детайлите на автомобилите, защитата на боята, тониращите услуги и автомобилните професионалисти търси да изследва най-новите продуктови иновации, както и шанс да се свърже с колеги и да намери нови начини за увеличаване на приходите на бизнеса. Той също така предлага на печатниците и производителите на знаци възможност да започнат да навлизат в индустрията.

Източник: AutoZona.bg

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page