Connect with us

Варна

Варненска НПО осъди Здравната каса за отказ да каже колко украинци имат личен лекар

Публикувано преди

на

Неправителствената Асоциация „Хипофиза“ осъди Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за отказ на информация колко украински бежанци имат личен лекар. Искането е подадено в средата на юли, уточнява председателят на асоциацията Ваня Добрева.

То е по Закона за достъп до обществена информация и в него се търсят данни и за броя на направените имунизации на децата бежанци от Украйна, както и колко от медиците, сключили договор със Здравната каса, не са достигнали лимита си и биха могли да запишат нови пациенти.

Решението в полза на Асоциация „Хипофиза“ е на Варненския административен съд. Производството е едноинстанционно и по казуса няма обжалване.

Според съдебното решение, всички заявления за записване при личен лекар се подават до НЗОК, затова отказът ѝ е незаконосъобразен. От здравната институция са били длъжни да информират и кои общопрактикуващи лекари не са достигнали лимита на пациентската си листа. Незаконен е и отказът да се предостави информация за направените имунизации.

Едва петима лични лекари обслужват понастоящем украинските бежанци в района на Варна и околните курортни комплекси, казва Добрева. Някои от медиците, които доскоро работеха с бежанци се отказаха, други са извън страната.

Най-голямото предизвикателство е здравното обслужване на бебетата и малките деца. По данни на правителствения портал, около 51 хил. от общо 55 хил. от пребиваващите към момента украински граждани, които са влезли в България след 24 февруари, са на възраст под 18 години.

По-тежко от Варна е положението с личните лекари за украинците в градовете Стара Загора, Пловдив, София и Бургас.

Срокът, в който от НЗОК трябва да предоставят исканата от Асоциация „Хипофиза“ информация е 14–дневен след връчването на съдебното решение.

offnews.bg

Продължи с четенето

Варна

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов

Published

on

By

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов  – бивш министър – председател и депутат в 49-то Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства по смисъла на чл. 219 НПК за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител пране на пари/.

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, съобщиха от държавното обвинение.

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Варна

ВИДЕО: Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна

Published

on

By

Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна. Днес в дъжда дупката не се забелязваше и десетки коли не успяха да я заобиколят и се нанизаха в нея. Дупката се е образувала преди няколко седмици и се намира в изключително натоварения участък между бензиностанциите Ромпетрол и Лукойл. В последните дни обаче тя е станала много по-голяма и вече е опасна на преминаващите автомобили. Да се надяваме Община Варна да намери начин да оправи дупката с част от половинмилиардния си годишен бюджет.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page