Connect with us

Варна

Варненската библиотека предлага едно необикновено пътешествие до Париж през август

Публикувано преди

на

Варненци и гости на града могат да направят едно необикновено пътешествие до Париж през месец август. Предлага го Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ със своята нова изложба „Париж. Литературни маршрути”, посветена на 220 години от рождението на двата колоса на френската литература – Виктор Юго и Александър Дюма. Чрез техните произведения посетителите ще се разходят из познати места, но ще научат малко познати факти.

Изложбата ще бъде отворена и във времето към нея ще се добавят още експонати. Много скоро – за площадите и мостовете на Париж, сподели за БТА главният библиотекар Кристиана Димчева. Акцентите са върху безспорни символи на града като катедралата „Нотр Дам“, Лувъра, Тюйлери, Люксембургските градини. Показани са и фотоси от периода преди модернизирането на облика на Париж, направено от Барон Осман.

На изложените пана, изображенията са придружени с текстове, от които научаваме подробности за връзката на героите на Дюма и Юго със столицата на Франция. Младият Бражелон, който идва от богатата Нормандия, не е впечатлен от Париж, но Монте Кристо го намира за града на знанието, залят от светлина. В „Париж от птичи поглед”, който има публицистичен заряд, ще ни удиви дълбочината, с която 29-годишният Юго прочита пластовете история в развитието на града, казва Димчева и припомня, че авторът е убеден защитник на културното наследство и има огромен принос за съхранението на „Нотр Дам“.

„Парижката Света Богородица“ днес е една от най-разпознаваемите сгради на столицата, но всъщност е спасена от упадък благодарение на едноименния роман на Виктор Юго. Църквата е подложена на разрушения и вандализъм по време на революцията, а през 1790 г. превърната в склад за храна. Властите са обмисляли дори събарянето ѝ. Романът обаче става толкова популярен, че дава началото на 25-годишен проект за реставрация и катедралата придобива познатия облик. Всъщност сградата се възстановява именно по описанията на Юго, базирани на свидетелства и стари разкази. Украсата на храма обаче е нова – от XIX век, сподели библиотекарят Калина Михайлова, която е работила по изложбата.

От текстовете научаваме също, че пред „Нотр Дам“ се намира нулевата точка на френските пътища, от която се измерват разстоянията от Париж до всяка точка във Франция. В три витрини са показани издания на книги на двамата писатели, сред които и оригинални френски на „Парижката Света Богородица“, едното от които с много илюстрации. Могат да се видят също акварел от Тони Игнатов на Париж, както и една от популярните гравюри, които се предлагат в столицата на Франция на всички туристи.

Изложбата в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ бе открита съвсем по френски – с шампанско, кроасани и шоколад, и ще може да бъде разгледана до края на месец август в основната сграда на бул. Сливница №34.

bta.bg

Продължи с четенето

Варна

Възпитаници на варненското студио „Балет“ завоюваха първи места на международен танцов фестивал в Сърбия

Published

on

By

Възпитаници на студио „Балет“ при Общинския детски комплекс (ОДК) във Варна се завърнаха с четири първи и едно второ място от Международния танцов фестивал в Нови Сад, Сърбия, съобщават от образователната институция. Конкурсът е един от най-силните в Европа и събра множество талантливи деца от различни държави, отбелязват от ОДК-Варна.

Варненските балерини са класирани на първо място за групово изпълнение при юношите в раздел „Класически балет“ с танца „Приятелките на Жизел“, както и в раздел „Характерен танц“ с техния „Испански танц“.

Най-високо признание получават и соловите изпълнения на Александра Динева и Диана Момчева. Камелия Ташева е с втора награда в категорията.

Според преподавателката на децата Бистра Бъчварова фестивалът в Сърбия е предложил силна конкуренция и затова тя е изключително доволна от представянето на варненските момичета.

Продължи с четенето

Варна

Варненецът Иван Тенчев от Astro Folio влиза в лигата на съдиите на World Wrap Masters

Published

on

By

Варненецът Иван Тенчев от Astro Folio се присъединява към лигата на съдиите на World Wrap Masters през 2023 г. Той има над 13 години опит и е спечелил невероятните 5 титли от World Wrap Masters Eurasia и два пъти шампион на World Wrap Masters – 2018 и 2022 г. Иван също се състезава и печели Hexis Battle World, WrapScon и други състезания по фолиране, където заема забележително място.

„Да бъда част от съдийския екип на World Wrap Masters означава толкова много за мен. Не само означава, че мога да споделя знанията си с общността, но мога също така да се уча от състезателите, които внасят огромно количество талант във всяко събитие. Плюс това , обичам да пътувам и да се срещам с други опаковчици и да бъда съдия ще бъде добър начин да комбинирам страстите си.“-казва Иван Тенчев.

WrapFest 2023 е съвсем ново събитие, посветено на опаковането с фолио на превозни средства, графиките и детайлите. Стартиращото събитие – организирано от FESPA – ще бъде дом на над 50 ключови глобални марки и ще бъде пълно с множество допълнителни функции за ценно практическо обучение.

Провеждайки се на 26-27 април 2023 г. на пистата Силвърстоун в Обединеното кралство (домакин на Голямата награда на Великобритания), събитието предлага платформа за професионалисти в опаковането с фолио на превозни средства, детайлите на автомобилите, защитата на боята, тониращите услуги и автомобилните професионалисти търси да изследва най-новите продуктови иновации, както и шанс да се свърже с колеги и да намери нови начини за увеличаване на приходите на бизнеса. Той също така предлага на печатниците и производителите на знаци възможност да започнат да навлизат в индустрията.

Източник: AutoZona.bg

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page