Connect with us

Варна

Варненската Арт Галерия Папийон представя Атанас Хранов с изложба живопис

Публикувано преди

на

„Изходът всъщност е нещо, което търсиш в себе си. Изложбата е за личните изходи у човека. „Изход” е надникване в моите лични преживявания. При това не е нужно те да са чак толкова сакрални, важни и тотално разтърсващи, за да оставят някакъв белег в теб. Може да е нещо много по-неусетно и мимолетно на пръв поглед, а да остави следа.“ Атанас Хранов

Арт галерия Le Papillon има честта да срещне почитателите на съвременното изобразително изкуство с творбите на талантливия художник Атанас Хранов, чието творчество със сигурност оставя следа в съзнанието на всеки, докоснал се до него.

Пространството на галерията на ул. Драгоман 12 от 16-ти юни до 12-ти юли 2022 г. ще е изпълнено с картини-обекти, реални врати, а всъщност метафорични изходи-входове, обединени от темата „Изход“, естествено продължение на зародилия се през миналата година едноименен цикъл изложби. Тези своеобразни входове към нови надежди, към нови светове от възможности, авторът създава, търсейки своите лични репери в себе си във времена на „безветрие“, трудно пътуване и общуване, доказвайки, че стабилността е център вътре в теб, който никой не може да ти отнеме.

Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец е завладяващо не само с майсторската си, дори магична живопис, не само с триизмерното, дори сюрреално усещане на пространството и обектите, които убедително създава, било то с пластичното им скулптурно вграждане или с изящното им изписване, но и с това, че творбите му са почти реални портали към времето – минало, настояще и бъдеще.

Поставя ни в теоретично фантазно пространство с различни реални врати в сложни живописни тонове, релефни напластявания и линии показващи скрити, важни, кодирани посоки, с автентични брави, носещи белезите на времето и историята, за да ни напомни, че винаги имаме повече от един изход, дори повече от три.

Като че ли Хранов ни телепортира в черна дупка създадена със средствата на илюзорната живопис с осезаеми светли, искрящи портали с изящни, орнаментирани панти на входове, от където ще може да влизаме и излизаме към наши скъпи емоционални моменти и спомени. Сега Хранов е отправил взор вместо в далечния хоризонт на Атлантика или пък на Йонийско море, навътре към себе си, към личните си ценни и мили случки и съпровождащите ги съвършени моменти, към реални хора, с които са го свързали бурите или пък на пръв поглед обикновени събития от живота. Тук може да открием стълбите към небезизвестния бар „Безистен“, описан от бутилки и чаши и цветни ярки хармонии. Тук е вратата за преживявания на яхтата „La Bonne Vie”, зад която виждаме къде нощта и деня се срещат. Тук е сандъкът с морски съкровища и разказите на Капитан Бате Стефко. Това са реални врати-картини-обекти, но всяка със своя личен размер, характер, енергия, някои с лични ангели, а всъщност са Храновата метафора за личните изходи, които всеки може да намери в себе си, за безграничността на човешките възможности, подхранвани не само от въображението, но и от вярата ни в постигането на целите ни.

Атанас Хранов работи в областта на пластичните изкуства и живописта, смесвайки органично жанровете с майсторството на виртуоз. Перфектно владее дървото и го използва както в скулптурните си творби, така и в живописта.

Почеркът му е категорично разпознаваем не само с виталната, свободна и изящна живопис, но и със смелата комбинация на пластични решения, често отлети от бронз, сребро или артистично употреба с друга функция на вещи от бита. В картините си изгражда триизмерно пространство със средствата на илюзорната живопис и вграждането на различни обекти в тях.

Отличителен белег е доминиращото присъствие на орнамента, изведен до чист знак. В творбите му усещането за небе и море силно присъства независимо от абстрактния начин на изобразяването им и комбинацията от отчетливи детайли, създаващи многобройни асоциации. Тоновете са нанесени с мекота и с тънки наслоявания на сложни цветове, избистрени и едновременно внушаващи дълбочина и обем на предметите и пространството. Хранов стимулира асоциативната мисъл у зрителя, убедително създава чувството за лекота и ефирност и вдъхновяващо предава емоциите от своите преживявания, философски търсения с намигването от мъдреца.

Заповядайте на откриването на изложбата на 16 юни 2022 г. в 18.00 часа, когато през Входовете-Изходите в пространството на галерията на ул. Драгоман 12 ще ни превежда присъствието и живописта на харизматичния Атанас Хранов.

Експозицията може да бъде видяна от 16-ти юни до 12-ти юли 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

 

offnews.bg

Варна

От първи декември БЧК – Варна осигурява топъл обяд за 40 деца от социално слаби семейства

Published

on

By

На първи декември, в село Житница, община Провадия, структурата на Българския червен кръст във Варна поставя началото на тазгодишната си програма за осигуряване на топъл обяд за деца в неравностойно положение. Тя е обезпечена с 11 550 лева, събрани чрез националната партньорска мрежа за благотворителност на Червенокръстката организация и магазина на „Метро“ в крайморския град.

Програмата предвижда топъл обяд да получават 40 деца в продължение на 70 учебни дни. За БТА Искра Петрова, специалист в БЧК-Варна, обясни, че подборът на учениците е извършен от училищна комисия и социални работници от Провадия. Включени са деца кръгли или полусираци, на които единият или двамата родители са безработни или с увреждане, застрашени са от отпадане от образователната система.

По съпътстващи програми на Червенокръстката организация учениците в риск ще разчитат и на допълнителна подкрепа, посочи Петрова. Те ще получат учебни тетрадки и пособия, както и дрехи и обувки, осигурени от дарители. Освен това децата ще имат възможност да се включат в различни здравно-просветни беседи с акцент върху здравословното хранене, оказването на първа долекарска помощ и др.

Програма „Топъл обяд“ на БЧК-Варна работи вече 13 поредни години. За този период тя е обхванала общо 20 училища, като грижа е положена за 797 ученици.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Общинският съвет във Варна не одобри искания кредит от ДКС

Published

on

By

Тегленето на кредит от Двореца на културата и спорта (ДКС) за реализация на инвестиционната програма на общинското дружество не получи днес подкрепата на общинските съветници във Варна. ДКС планираше да вложи 18 милиона лева в нови съоръжения, с които да модернизира комплекса и да подобри транспортно-комуникационната среда около него. Банковият кредит бе необходим на дружеството, за да финансира строително-монтажните работи, но внесеното предложение не събра необходимия брой гласове.

В инвестиционната програма са включени пет обекта, каза за БТА издъпнителният директор на ДКС Минко Христов. Единият от тях е дълго разработваната идея за подземен паркинг в източната част на комплекса на мястото на сегашната автомивка. В проекта е предвидено паркингът да е на три нива – две подземни и едно наземно. Вторият обект е изграждането на фотоволтаична централа на покривите на зали „Младост“ в ДКС, а причината за това са галопиращите цени на електроенергията, обясни той. Централата неимоверно ще окаже много положително влияние върху издръжката на комплекса и икономиите от електроенергия, смята директорът на ДКС.

Третият проект в програмата включва подмяната на спортното осветление в зала „Конгресна“ и заради провеждането на Европейското първенство по волейбол за мъже през следващата година. Осветлението в нея е металхалогенно, а новите изисквания са за LED осветление за много ефекти, които трябва да съпровождат представянето на отборите, каза Христов. Според него с отхвърляне на предложението общинските съветници застрашават провеждането на спортния форум.

Четвъртият предвиждан обект е многофункционална зала за спорт в блок А на комплекса. Тя ще се изгражда върху неизползваем терен. Петият обект е по протежението на ул. „Найден Геров“ на гърба на зали „Младост“, също върху незастрона част от комплекса. Проектите трябваше да се изграждат поетапно, като всичко щеше да е съобразено с календара на ДКС, обясни Христов.

Разчетите на ДКС сочеха, че при приемане на програмата всички дейности биха могли да се осъществят в рамките на две години.

 

БТА

Продължи с четенето

Варна

Милен Кукошаров гостува с новия си проект „Windharmonuim“ във Варна

Published

on

By

Пианистът Милен Кукошаров гостува със своя нов проект „Windharmonuim“ във Варна. Концертът е днес в 20:00 ч. в студиото на Радио Варна, съобщават организаторите.

В проекта заедно с пианиста на сцената са Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас, и Атанас Попов – ударни. По думите на Кукошаров те внасят нов елемент в изпълненията, тъй като солират повече инструменти и става по-цветно.

Оригиналната им джазова музика е основана на класическата импровизация. „Windharmonium“ е нещо между механично изобретение и музикален инструмент. Той произвежда и възпроизвежда музика по собствено усмотрение и воля. Ще се опитаме да бъдем просто проводник на неговите вълнения, споделя авторът на идеята Милен Кукошаров.

Програмата „Windharmonium“ бе представена премиерно в рамките на „Пловдив джаз фест“ през 2020 г., а две години по-късно музикантът я развива в нова версия с брас. В нея кани джазови музиканти, които за разлика от първия проект са с медни духови инструменти. Пианистът казва, че разчита на уменията на колегите си в тоноизвличането, за да може музиката да звучи по интересен, по-нетипичен за брасовите инструменти начин, както я е замислил. Произведението е аранжирано като камерна музика и трябва специфично отношение, отбелязва авторът.

Милен Кукошаров е композитор и на класическа музика, на театрални и филмови проекти. През годините е работил с много групи и с изпълнители като Лили Иванова, Стефан Вълдобрев, Графа,  Хилда Казасян, Камелия Тодорова, Люси Дяковска, с музикантите Теодосий Спасов, Христо Йоцов, Симеон Щерев, Стоян Янкулов, Михаил Йосифов.

Събитието във Варна е част от национално турне с „Windharmonuim“, което започна на 19 октомври в Плевен и включва още градовете Пловдив и Бургас, където музикантите ще бъдат на 27 ноември, съобщават организаторите.

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.