Connect with us

Варна

Варна продължава да тъне в боклуци въпреки парите, които плаща

Публикувано преди

на

90 млн. лв. за пет години или по 18 млн. лв. на година. Толкова струва смепочистването и сметоизвозването на Варна без ДДС. От договора, сумата по който е с 30 млн. лв. повече от предишния, остават четири години. Въпреки парите и обещанията обаче, в последните години Варна периодично затъва в боклуци.

Кризата с преливащите контейнери става осезаема и видима с началото на летните сезони, когато освен заобиколените с боклук кофи и кошчета, видими стават и множеството микросметища.

Проблемът е най-сериозен в централния варненски район „Одесос“ (широкият център) и в „Приморски“, в чиито предели са всички местности в източна и северна посока, вкл. курортните комплекси. Иначе казано, почти цяла Варна без кварталите „Аспарухово“ и панелните „Владиславово“ и „Младост“.

В града действа автоматизирана система за обслужване на контейнерите за смет, според която боклукът се извоза два пъти дневно. Проблемът с преливащите кофи се дължи на факта, че много варненци не правят опит да отварят контейнерите – те са с педал, който се натиска, и оставят торбите с боклук пред тях. Така се създава впечатление, че кофите са препълнени, а варненският вятър и клошарите, търсещи суровини за рециклиране, довършват картинката, твърди директорът на общинската дирекция „Екология и опазване на околната среда“ във Варна Тодор Колев.

По думите му има и вандалски прояви, при които се чупят или крадат амортисьорите, които автоматично затварят капаците на контейнерите.

Според жителите на Варна обаче проблемът с преливащите кофи е най-вече в недостатъчния им брой, често несъобразен с количеството на хората, които живеят в близост до тях, както и с неудобното им поставяне по тротоарите.

Снимки: Доротея Николова

В опит да овладеят хаоса, в началото на юли от общинската администрация призоваха собствениците на заведения и гражданите да не изхвърлят кашони от различни продукти до контейнерите, а от сметопочистващата фирма обявиха нова организация, която предвижда по още един служител на камионите за извозване на боклука, който да обира отпадъците около контейнерите.

Видим ефект нямаше, контейнерите продължиха да преливат, и така от началото на август, с два флашмоба пред общината протестираха екоактивисти. Едно от исканията им беше преразглеждане на договора със сметопочистващата фирма и пълното му оповестяване с цел да се разберат предвидени неустойки за влошеното сметопочистване и извозване.

Последвалият втори опит за овладяване на ситуацията доведе до обявен засилен контрол за нереглементираното изхвърляне на отпадъци във Варна, както от жителите, така и от собствениците и наемателите на търговски обекти. В проверяващите екипи са включени инспекторите от екологичния контрол и служители на общинска полиция, при нужда ще се търси съдействие и от областната дирекция на полицията в града, обяви преди дни зам.-кметът Тодор Иванов.

Актовете, които ще се налагат, са по Закона за управление на отпадъците и са в между 300 и 800 лв. за граждани и от 1400 до 6000 лв. за фирми.

Именно подобни актове – на стойност от 300 до 800 лв., получиха шестима протестиращи пред общината активисти на 3 август. За сравнение, глобата за сметопочистващата фирма във Варна беше 6500 лв.

По думите на директора на екологичната дирекция Тодор Колев от началото на 2022 г. дружеството е глобено за общо 116 хил. лв. На фона на парите, които фирмата получава на година – 18 млн. лв., това е по-малко от 0,01% от сумата.

Сметосъбиращата фирма е санкционирана и заради забавянето на доставката на тротоарните кошчета. Сред причините за това е войната в Украйна и нарушените логистични доставки, самите кошчета се доставят от чужбина, посочват от дружеството.

Иначе, сред идеите за решаване на проблема са нови разпоредби в Наредбата за обществения ред на територията на Варна – примерният текст по нея може да се види на сайта на общинския съвет, както и да бъде отправено искане за по-често от два пъти седмично извозване на отпадъците от контейнерите за разделно събиране на отпадъци във Варна (те са различни от тези за общия боклук).

Община Варна обаче не може да налага глоби на фирмата за разделното извозване, защото според договора изпразването и извозването на отпадъците от хартия, стъкло, метал и пластмаса се прави безплатно в замяна на суровината, която се оползотворява.

Meждувременно, в казуса се намеси и местната РИОСВ. В края на миналата седмица от инспекцията поискаха спешни мерки заради кризата с боклука.

В списъка от предписания влизат осигуряване на достатъчен брой контейнери на територията на общината, вкл. курортите и изготвянето на подробни графици, съобразно увеличения брой пребиваващи покрай туристическия сезон, бежанците от Украйна и др.

В срок до 11 август от варненската община следва да представят и програма с ефективни мерки за капацитета на разположените контейнери и честотата на извозването на боклука.

В същото време, на среща в края на миналата седмица (5 август), посветена на кризата с боклука във Варна, общинските съветници поискаха от администрацията и повече отчетност за контролната дейност на екоинспекторите, както и предоставяне на домоуправителите на актуална информация с графиците за извозване на едрогабаритни и други отпадъци.

В допълнение към картинката, според директора на общинската екодирекция Тодор Колев, в последните месеци с една трета е скочило и количеството на боклука във Варна, а от община Аксаково, на чиято територия се намира регионалното депо за отпадъци – в с. Въглен, са наложили квота от 50 т боклук за депониране на ден, което предполага и връщането на вече натоварени сметопочистващи камиони.

 

offnews.bg

Продължи с четенето

Варна

Възпитаници на варненското студио „Балет“ завоюваха първи места на международен танцов фестивал в Сърбия

Published

on

By

Възпитаници на студио „Балет“ при Общинския детски комплекс (ОДК) във Варна се завърнаха с четири първи и едно второ място от Международния танцов фестивал в Нови Сад, Сърбия, съобщават от образователната институция. Конкурсът е един от най-силните в Европа и събра множество талантливи деца от различни държави, отбелязват от ОДК-Варна.

Варненските балерини са класирани на първо място за групово изпълнение при юношите в раздел „Класически балет“ с танца „Приятелките на Жизел“, както и в раздел „Характерен танц“ с техния „Испански танц“.

Най-високо признание получават и соловите изпълнения на Александра Динева и Диана Момчева. Камелия Ташева е с втора награда в категорията.

Според преподавателката на децата Бистра Бъчварова фестивалът в Сърбия е предложил силна конкуренция и затова тя е изключително доволна от представянето на варненските момичета.

Продължи с четенето

Варна

Варненецът Иван Тенчев от Astro Folio влиза в лигата на съдиите на World Wrap Masters

Published

on

By

Варненецът Иван Тенчев от Astro Folio се присъединява към лигата на съдиите на World Wrap Masters през 2023 г. Той има над 13 години опит и е спечелил невероятните 5 титли от World Wrap Masters Eurasia и два пъти шампион на World Wrap Masters – 2018 и 2022 г. Иван също се състезава и печели Hexis Battle World, WrapScon и други състезания по фолиране, където заема забележително място.

„Да бъда част от съдийския екип на World Wrap Masters означава толкова много за мен. Не само означава, че мога да споделя знанията си с общността, но мога също така да се уча от състезателите, които внасят огромно количество талант във всяко събитие. Плюс това , обичам да пътувам и да се срещам с други опаковчици и да бъда съдия ще бъде добър начин да комбинирам страстите си.“-казва Иван Тенчев.

WrapFest 2023 е съвсем ново събитие, посветено на опаковането с фолио на превозни средства, графиките и детайлите. Стартиращото събитие – организирано от FESPA – ще бъде дом на над 50 ключови глобални марки и ще бъде пълно с множество допълнителни функции за ценно практическо обучение.

Провеждайки се на 26-27 април 2023 г. на пистата Силвърстоун в Обединеното кралство (домакин на Голямата награда на Великобритания), събитието предлага платформа за професионалисти в опаковането с фолио на превозни средства, детайлите на автомобилите, защитата на боята, тониращите услуги и автомобилните професионалисти търси да изследва най-новите продуктови иновации, както и шанс да се свърже с колеги и да намери нови начини за увеличаване на приходите на бизнеса. Той също така предлага на печатниците и производителите на знаци възможност да започнат да навлизат в индустрията.

Източник: AutoZona.bg

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page