Connect with us

Варна

Варна остава без уличното си озеленяване!…

Публикувано преди

на

НОРМИТЕ:

Както повелява Конституцията ни, „гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи“ (чл. 55 от Конституцията на Република България)!

Озеленените площи са един от основните елементи на градската среда и осигуряват „благоприятни условия за живеене, труд и отдих на населението“ (чл. 1, ал. 1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ)). Те се обединяват в единна „зелена система, като средство за подобряване на микроклимата и хигиенните условия и за организиране на отдиха на населението“ (чл.62, ал. 1 от ЗУТ). Част от основата на зелената система е и уличното озеленяване (чл.62, ал. 2 от ЗУТ). Често пренебрегваме тази част, а това е средата, с която контактуваме най-често – докато отиваме на работа или училище, докато се връщаме към дома, докато отиваме или се връщаме от пазар и т.н. В същото време, това е най-неглижираната от управниците ни територия на града ни. Дали заради липсата на контрол от страна на ДНСК и МРРБ или примиряването на обществото с незаконосъобразните действия на властта? Между другото, последното е разбираемо, поради пренебрежителното отношение на администрацията към сигналите и жалбите…

Законът е категоричен, че „съществуващи озеленени площи, представляващи публична собственост, се устройват и опазват като защитени територии“ (чл. 62, ал. 3 от ЗУТ). Единствената възможност това да стане е „за изграждане на елементи на техническата инфраструктура“ (чл. 62а, ал. 2 от ЗУТ) от „общинския съвет с решение, прието с мнозинство две трети от общия брой на съветниците“ и то след проведено обществено обсъждане (чл. 62а, ал. 3 от ЗУТ)!

 

ПРОБЛЕМЪТ:

Не само, че в противоречие на закона оставаме без зелените си площи, а дори, когато е отпаднала необходимостта от използването им, те не се възстановяват.

Повод за всички тези обяснения са примерите от публикуваните снимки по-долу.

Местоположение: Варна, бул. Чаталджа.

Местоположение: Варна, бул. Чаталджа.

Местоположение: Варна, бул. Чаталджа.

Благодарение на лошото отношение на управляващите към градската среда, дори при отпаднала необходимост, уличното озеленяване не се възстановява. Защо ли? Да не би да  защото няма материален интерес?…

 

РЕШЕНИЕТО:

За да не се случва това, което показвам в примерите е достатъчно едно, единствено нещо – административните служители, просто да спазват закона и да си вършат задълженията, за което им плащаме!

 

Е, според законите на Република България ли ще живеем или според уличното правосъдие?

 

Инж. Йоан Каратерзиян

Варна

От първи декември БЧК – Варна осигурява топъл обяд за 40 деца от социално слаби семейства

Published

on

By

На първи декември, в село Житница, община Провадия, структурата на Българския червен кръст във Варна поставя началото на тазгодишната си програма за осигуряване на топъл обяд за деца в неравностойно положение. Тя е обезпечена с 11 550 лева, събрани чрез националната партньорска мрежа за благотворителност на Червенокръстката организация и магазина на „Метро“ в крайморския град.

Програмата предвижда топъл обяд да получават 40 деца в продължение на 70 учебни дни. За БТА Искра Петрова, специалист в БЧК-Варна, обясни, че подборът на учениците е извършен от училищна комисия и социални работници от Провадия. Включени са деца кръгли или полусираци, на които единият или двамата родители са безработни или с увреждане, застрашени са от отпадане от образователната система.

По съпътстващи програми на Червенокръстката организация учениците в риск ще разчитат и на допълнителна подкрепа, посочи Петрова. Те ще получат учебни тетрадки и пособия, както и дрехи и обувки, осигурени от дарители. Освен това децата ще имат възможност да се включат в различни здравно-просветни беседи с акцент върху здравословното хранене, оказването на първа долекарска помощ и др.

Програма „Топъл обяд“ на БЧК-Варна работи вече 13 поредни години. За този период тя е обхванала общо 20 училища, като грижа е положена за 797 ученици.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Общинският съвет във Варна не одобри искания кредит от ДКС

Published

on

By

Тегленето на кредит от Двореца на културата и спорта (ДКС) за реализация на инвестиционната програма на общинското дружество не получи днес подкрепата на общинските съветници във Варна. ДКС планираше да вложи 18 милиона лева в нови съоръжения, с които да модернизира комплекса и да подобри транспортно-комуникационната среда около него. Банковият кредит бе необходим на дружеството, за да финансира строително-монтажните работи, но внесеното предложение не събра необходимия брой гласове.

В инвестиционната програма са включени пет обекта, каза за БТА издъпнителният директор на ДКС Минко Христов. Единият от тях е дълго разработваната идея за подземен паркинг в източната част на комплекса на мястото на сегашната автомивка. В проекта е предвидено паркингът да е на три нива – две подземни и едно наземно. Вторият обект е изграждането на фотоволтаична централа на покривите на зали „Младост“ в ДКС, а причината за това са галопиращите цени на електроенергията, обясни той. Централата неимоверно ще окаже много положително влияние върху издръжката на комплекса и икономиите от електроенергия, смята директорът на ДКС.

Третият проект в програмата включва подмяната на спортното осветление в зала „Конгресна“ и заради провеждането на Европейското първенство по волейбол за мъже през следващата година. Осветлението в нея е металхалогенно, а новите изисквания са за LED осветление за много ефекти, които трябва да съпровождат представянето на отборите, каза Христов. Според него с отхвърляне на предложението общинските съветници застрашават провеждането на спортния форум.

Четвъртият предвиждан обект е многофункционална зала за спорт в блок А на комплекса. Тя ще се изгражда върху неизползваем терен. Петият обект е по протежението на ул. „Найден Геров“ на гърба на зали „Младост“, също върху незастрона част от комплекса. Проектите трябваше да се изграждат поетапно, като всичко щеше да е съобразено с календара на ДКС, обясни Христов.

Разчетите на ДКС сочеха, че при приемане на програмата всички дейности биха могли да се осъществят в рамките на две години.

 

БТА

Продължи с четенето

Варна

Милен Кукошаров гостува с новия си проект „Windharmonuim“ във Варна

Published

on

By

Пианистът Милен Кукошаров гостува със своя нов проект „Windharmonuim“ във Варна. Концертът е днес в 20:00 ч. в студиото на Радио Варна, съобщават организаторите.

В проекта заедно с пианиста на сцената са Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас, и Атанас Попов – ударни. По думите на Кукошаров те внасят нов елемент в изпълненията, тъй като солират повече инструменти и става по-цветно.

Оригиналната им джазова музика е основана на класическата импровизация. „Windharmonium“ е нещо между механично изобретение и музикален инструмент. Той произвежда и възпроизвежда музика по собствено усмотрение и воля. Ще се опитаме да бъдем просто проводник на неговите вълнения, споделя авторът на идеята Милен Кукошаров.

Програмата „Windharmonium“ бе представена премиерно в рамките на „Пловдив джаз фест“ през 2020 г., а две години по-късно музикантът я развива в нова версия с брас. В нея кани джазови музиканти, които за разлика от първия проект са с медни духови инструменти. Пианистът казва, че разчита на уменията на колегите си в тоноизвличането, за да може музиката да звучи по интересен, по-нетипичен за брасовите инструменти начин, както я е замислил. Произведението е аранжирано като камерна музика и трябва специфично отношение, отбелязва авторът.

Милен Кукошаров е композитор и на класическа музика, на театрални и филмови проекти. През годините е работил с много групи и с изпълнители като Лили Иванова, Стефан Вълдобрев, Графа,  Хилда Казасян, Камелия Тодорова, Люси Дяковска, с музикантите Теодосий Спасов, Христо Йоцов, Симеон Щерев, Стоян Янкулов, Михаил Йосифов.

Събитието във Варна е част от национално турне с „Windharmonuim“, което започна на 19 октомври в Плевен и включва още градовете Пловдив и Бургас, където музикантите ще бъдат на 27 ноември, съобщават организаторите.

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.