Connect with us

Варна

Варна остава без уличното си озеленяване!…

Публикувано преди

на

НОРМИТЕ:

Както повелява Конституцията ни, „гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи“ (чл. 55 от Конституцията на Република България)!

Озеленените площи са един от основните елементи на градската среда и осигуряват „благоприятни условия за живеене, труд и отдих на населението“ (чл. 1, ал. 1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ)). Те се обединяват в единна „зелена система, като средство за подобряване на микроклимата и хигиенните условия и за организиране на отдиха на населението“ (чл.62, ал. 1 от ЗУТ). Част от основата на зелената система е и уличното озеленяване (чл.62, ал. 2 от ЗУТ). Често пренебрегваме тази част, а това е средата, с която контактуваме най-често – докато отиваме на работа или училище, докато се връщаме към дома, докато отиваме или се връщаме от пазар и т.н. В същото време, това е най-неглижираната от управниците ни територия на града ни. Дали заради липсата на контрол от страна на ДНСК и МРРБ или примиряването на обществото с незаконосъобразните действия на властта? Между другото, последното е разбираемо, поради пренебрежителното отношение на администрацията към сигналите и жалбите…

Законът е категоричен, че „съществуващи озеленени площи, представляващи публична собственост, се устройват и опазват като защитени територии“ (чл. 62, ал. 3 от ЗУТ). Единствената възможност това да стане е „за изграждане на елементи на техническата инфраструктура“ (чл. 62а, ал. 2 от ЗУТ) от „общинския съвет с решение, прието с мнозинство две трети от общия брой на съветниците“ и то след проведено обществено обсъждане (чл. 62а, ал. 3 от ЗУТ)!

 

ПРОБЛЕМЪТ:

Не само, че в противоречие на закона оставаме без зелените си площи, а дори, когато е отпаднала необходимостта от използването им, те не се възстановяват.

Повод за всички тези обяснения са примерите от публикуваните снимки по-долу.

Местоположение: Варна, бул. Чаталджа.

Местоположение: Варна, бул. Чаталджа.

Местоположение: Варна, бул. Чаталджа.

Благодарение на лошото отношение на управляващите към градската среда, дори при отпаднала необходимост, уличното озеленяване не се възстановява. Защо ли? Да не би да  защото няма материален интерес?…

 

РЕШЕНИЕТО:

За да не се случва това, което показвам в примерите е достатъчно едно, единствено нещо – административните служители, просто да спазват закона и да си вършат задълженията, за което им плащаме!

 

Е, според законите на Република България ли ще живеем или според уличното правосъдие?

 

Инж. Йоан Каратерзиян

Варна

Преживяла наводнението в „Аспарухово“: Природата – срещу нея не можем да се борим

Published

on

Днес се навършват десет години от наводнението във варненския квартал „Аспарухово“.

Само за броени минути, преди 10 години на днешния ден, част от квартала потъна под вода, припомня БНР. Огромни приливни вълни от две дерета заляха и потопиха къщи и улици и предизвикаха бедствие с чудовищен размер.

При трагедията живота си загубиха 13 души, десетки бяха ранени, обявено беше бедствено положение.

Паметта на загиналите в наводнението бе почетена днес пред паметника на доброволеца в район Аспарухово.

83-годишната Маргарита Дойнова си спомня с ужас събитията на 19 юни 2014 г. Тогава е на концерт в Художествената галерия, когато водещият – отишлият си през 2022 г. Кирил Аспарухов, казва на присъстващите да не бързат да си тръгват, защото „навън е потоп“. След няколко часа близки помагат на Дойнова да се прибере. „Живея на осмия етаж, нямаше щети – наводнени бяха само мазите. Но страхът остава за цял един живот“, коментира Маргарита Дойнова.

Тя е една от хората, които приемат в дома си доброволци, включили се в акцията след наводнението. „Без да се замисля, казах, че мога да приема хора в две стаи“, спомня си Дойнова. Приема в дома си 2 момчета и едно момиче – от Перник и от София, и се грижи за тях като за свои деца. Настанява ги, а тогава все още в дома ѝ няма вода, няма и ток. „Тръгнаха и донесоха едни дамаджани с вода… Не можех да им приготвя нищо за ядене, беше трудно“, припомня си Маргарита Дойнова. Всяка година младите хора изпращат картички или поздравяват по празници жената – с благодарност за гостоприемството. „Когато ги изпратих да се прибират вече по родните си места, затворих вратата и започнах да се чудя откъде да започвам работата, която ме чака. Вече беше дошла водата… А те се върнаха с ликьор и бонбони… Това беше много емоционален момент, много хора ми се чудеха, когато приех да приютя тези деца“, с усмивка си спомня Маргарита Дойнова.

Продължи с четенето

Варна

Откриват изложбата „Пасажери между две морета“ на художници от Варна и Дордрехт

Published

on

Съвместната изложба на художници от Нидерландия и България „Пасажери между две морета“ ще бъде открита днес – 19 юни от 18:00 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Организатор на събитието е Община Варна и Фондацията за побратимяване „Дордрехт – Варна“. Нидерландският град е побратимен на морската столица от 2001 година.

По време на изложбата ще бъдат представени произведения на 13 автори от двете страни. Включени са творби в различни направления на визуалните изкуства – от живопис и скулптура до видео арт и инсталация.

Варненските имена в проекта са уважаваните художници Ангел Атанасов, Велина Гребенска, Владимир Иванов, Илия Янков, Милко Божков, Стефка Георгиева и Цветан Кръстев.

Холандската страна ще бъде представена от Аника Хокстенбак, Бабс ван Хюйтен, Герхард Лентинк, Ян Стров, Нико Парлевлийт и Сами Шекел.

Съпътстващо изложбата събитие ще бъде лекцията, която Герхард Лентинк ще изнесе на 21 юни, петък, от 10:00 ч., в галерия „Графит“. Тя ще бъде посветена на Музея на Дордрехт – един от най-старите в Нидерландия.

Изложбата може да бъде видяна до 10 юли 2024 г.

Продължи с четенето

Варна

Община Варна обявява конкурс за директор на дирекция „Екология и опазване на околната среда“

Published

on

Община Варна обявява конкурс за директор на дирекция „Екология и опазване на околната среда“. Минималните изисквания към кандидатите за заемане на длъжността са: степен на завършено образование – магистър, в професионална област природни или стопански науки. Изисква се и четири години професионален опит или придобит ранг ІІІ младши.

Конкурсът за заемане на длъжността ще се проведе чрез защита на концепция за стратегическо управление на тема: „Мениджърски подход при управление на дирекция „Екология и опазване на околната среда“ и интервю.

Документите за участие в конкурса се представят в срок до 17:30 часа на 27.06.2024г. на адрес: гр. Варна, бул. “Осми приморски полк” №43, в отдел “Управление на човешките ресурси и вътрешен административен контрол”, ет.4, стая 405, лично от кандидатите или от техни упълномощени представители. Документите могат да се подават по електронен път на адрес: zvelinova@varna.bg. За целта  заявлението и декларацията следва да бъдат подписани от кандидата с електронен подпис. Телефон за контакт: 052/820 369, лице за контакт – Зорница Велинова.

Списъците на допуснатите и недопуснатите кандидати и всички съобщения във връзка с конкурса се обявяват на интернет страницата и на информационното табло на Община Варна в регламентираните от законодателството срокове.

За повече информация на адрес: https://varna.bg/bg/2495

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page