Connect with us

България

Българската православна църква почита паметта на преподобния Даниил Катунакийски и предпразненството на Рождество Богородично

Публикувано преди

на

На 7 септември Българската православна църква почита паметта на преподобния Даниил Катунакийски и предпразненството на Рождество Богородично.

Преподобният Даниил е един от подвижниците на ХХ век, обявени в последните години за светци. Той е роден в град Смирна, Мала Азия. Отишъл в Света гора съвсем млад и през 1866 г. станал монах в руския манастир „Св. Пантелеймон“.

Животът на монах Даниил минал по скръбния път на гоненията и то от свои по вяра. По онова време в манастира живеели повече гръцки и малко руски монаси, игуменът бил грък. Породили се раздори между монасите на етническа основа и през 1875 г. руските монаси поели ръководството на обителта, а гръцките били принудени да я напуснат.

Монах Даниил се заселил в килия на скита „Малката Света Анна“. Но и там не бил оставен на спокойствие, затова излязъл от Атон и заживял в манастира „Св. Атанасия“ близо до Солун.

Там въвел светогорския устав и спечелил обичта на братята и поклонниците. След няколко години монах Даниил се върнал на Света гора и през 1881 г. заживял като подвижник в килия на скита „Катунакия“, изучавал опита на големите отшелници и се стремял да им подражава.

Поддържал писмовна връзка с големия подвижник Нектарий Егински, който му помагал с духовни съвети. Занимавал се и с иконопис.

Постепенно край Даниил се събрало братството на известните иконописци, наричани по неговото име Даниилеи. Той бил техен старец и наставник в духовния живот. При него се подвизавал и преподобният Йосиф Исихаст, възродил практиката на Иисусовата молитва на Атон. Запазени са много съчинения и писма със съвети на стареца Даниил до духовните му чеда. Упокоил се на 8 септември 1929 г., Рождество Богородично.

На 7 септември се отбелязва и предпразненството на Рождество Богородично. Това е ден на подготовка за утрешния голям празник в чест на света Богородица.

Продължи с четенето

България

Правителството одобри кадрови промени в специалните служби

Published

on

Правителството одобри кадрови промени в специалните служби, предаде БНР.

За заместник-председател на Държавната агенция „Национална сигурност“ е определен Георги Георгиев. Той заема мястото на предсрочно освободения от длъжността на 11 април тази година Петър Петров.

От длъжността заместник-председател на Държавната агенция „Разузнаване“ е освободен Калин Цеков, като правителствената пресслужба съобщава, че това става по негово желание.

Определен е и нов състав на Държавната комисия по сигурността на информацията. Председателския пост поема Петър Грошлев, заместник-председател ще е Ивайло Конакчийски, а членове – Богдан Богданов, Динко Лулев и Атанас Райдовски.

Всички те са бивши служители на МВР, на Министерството на отбрана и на ДАНС.

Продължи с четенето

България

Мъж с украински паспорт е задържан в ТЕЦ „Марица-изток 2“, събирал информация за чужда държава

Published

on

В рамките на вчерашния ден 23-годишен мъж, който се идентифицира с украински документ за самоличност, е задържан от охраната на ТЕЦ „Марица-изток 2“ в самата топлоцентрала, предаде БНР. Това съобщи заместник градският прокурор на София Христо Кръстев пред журналисти.

Мъжът е задържан за 24 часа и предстои искането за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Кръстев обясни, че при извършен обиск у мъжа са открити дронове, мобилни телефони, фотоапарати, множество СИМ карти, както и карти памет. Същият е задържан и привлечен в качеството на обвиняем за това, че е събирал информация, която представлява държавна тайна, с цел да я предостави на чужда държава, добави той.

Заместник градският прокурор обясни още, че към настоящия момент се изготвят експертизи, за да се установи правил ли е мъжът снимки, какви и дали в тях се съдържа информация, която представлява държавна тайна.

Кръстев припомни, че според постановление на Министерски съвет ТЕЦ „Марица-изток 2“ е стратегически обект.

Продължи с четенето

България

Европейската комисия представи четири препоръки за българската икономика

Published

on

Европейската комисия представи днес препоръки за икономическото развитие на страните от ЕС, предаде БТА. За България Комисията издаде четири препоръки.

За следващата година ЕК очаква нашата страна да ограничи общия бюджетен дефицит под три процента от БВП и да запази равнището на държавния дълг в разумни граници в средносрочен план. Препоръчва се значително ускоряване на изпълнението на програмите на политиката на сближаване и по плана за възстановяване и устойчивост и за енергиен преход, включително с подобряване работата на администрацията и повишаване качеството на процедурите за обществените поръчки, както и укрепване на дейността на регулаторите.

Комисията очаква България да подобри образователния процес и уменията на работниците, както и да намали зависимостта от изкопаемите горива. Според ЕК е необходимо внедряването на възобновяеми енергийни източници при осигуряването на централно отопление, включително от ветрогенератори. Препоръчва се нашата страна да подобри възможностите за съхранение на енергия и на електропреносната мрежа, както и да подпомогне енергийно бедните граждани. Според ЕК е необходимо България да развие допълнително градския транспрот и железниците, включително с изграждането на необходимата инфраструктура.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page