Connect with us

Интересно

България отвисоко през погледа на National Geographic (видео)

Публикувано преди

на

National Geographic отново се отправя на пътешествие в небесата, за да покаже още по-зрелищни въздушни гледки от Стария континент в четвърти сезон на документалната поредица „Европа отвисоко“. Предаването стартира на 18 септември, неделя, от 22:00 ч. ексклузивно по National Geographic с епизод, посветен на България и богатата ѝ култура, спираща дъха природна красота и съвременни инженерни постижения.

Благодарение на изключително модерна дрон технология и уменията на професионални пилоти, страната ще бъде показана така, както не е виждана досега – през 4-те сезона и чрез историите на различни хора. Броени дни преди премиерата на документалната поредица се срещаме с един от главните герои във „Европа отвисоко“ – археологът Николай Овчаров, който ни повече представянето на България и забележителния скален град Перперикон.

Древният археологически комплекс „Перперикон“ е част от ключовите обекти, които представят България в предаването на National Geographic „Eвропа отвисоко“. Разкаже ни малко повече, как се свързаха с вас?

Няма никакво съмнение, че скалният град Перперикон е една от най-големите сензации в българската и световната археология за всички времена. Всъщност той е главният представител на една цяла древна култура, която образно нарекох „цивилизация на скалните хора”. Тя започва още в праисторически времена, но в една или друга форма преминава през цялата бронзова, желязна, антична и средновековна епоха – т. е. няколко хиляди години.

Така че не е случайно, че от Перперикон се интересуват хора от цяла свят и то вече десетилетия наред. National Geographic под една или друга форма на два пъти е отразявал случващото се там. А преди няколко години скалният град попадна в голямата класация на големия британски пътешественик и изследовател Филип Кар-Гом на 50-те най-свети места на Земята редом с Мачу Пикчу и Сантяго де Компостела.

По този начин включването на Перперикон в епизода за България, част от поредицата „Eвропа отвисоко“ като единствен археологически обект от нашата страна не ме изненада. И смятам, че той ще ни представи достойно. Така че свързването на хората от National Geographic с мен бе закономерно.

Как и кога протекоха снимките?

Снимките бяха направени през миналото лято, т. е. година преди излъчването на епизода. Това показва професионализма на хората от National Geographic, те не „претупват” работата си, а изпипват всеки детайл. Особено важно бе заснемането да стане по време на разкопки, когато на обекта работят десетки хора и се откриват нови и интересни неща. Именно тези артефакти, така да се каже „съвсем топли”, са представени в епизода. Но работата по епизода въобще не свърши със заснемането на място. От Лондон през следващите месеци ми се обаждаха още десетки пъти да изпратя информация и мои снимки. Досега не е имало продукция, по която да съм работил толкова дълго време.

С какво ще запомните участието си в този мащабен проект?

Беше ми интересно да работя с професионалния екип на National Geographic. Няма да крия, че аз имам много журналистически изяви – ежегодно давам стотици интервюта, имам десетки участия във филми и телевизионни предавания. Рядко обаче съм вижда толкова професионална и отговорна работа. И тя дава резултат – получава се един прекрасна продукция, представяща не само Перперикон, но и цялата ни страна.

Върху какво избрахте да акцентирате при представянето на този значим за страната ни исторически обект?

Отговорът се налага от спецификата на нашата работа – операторите заснеха етапната ни работа в Южното подградие на скалния град, където се копае вече 7 години. А за радост 2021 г. бе много богата на открития. Тогава бяха разкрити 8 ротонди-мавзолеи от късноримския период, които имат аналогии само на Виа Апиа във Вечния град. Става дума за култово-погребални съоръжения на видни граждани от тази епоха.

Тук трябва да кажа, че през 2022 г.,само със средствата на Община Кърджали ние успяхме да внесем нов щрих в блестящата история на скалния град. Отново в Южното подградие бе разкрит уникално запазен до 3 м височина езически храм от ІІІ-ІV в.

Така се оказа, че целият този сектор е с култово-религиозна окраска в дългата история на Перперикон. Тук се намират и антични езически светилища и огромни раннохристиянски базилики. И това не е случайно. Именно в Южното подградие и в северозападната част на огромния монументален Дворец-светилище от нас бе открит древния олтар на Дионис. Там, според античните автори, са идвали хора като Александър Велики и бащата на първия римски император Октавиан Август – Гай Октавий. Той в голяма степен предопределя „сакралното” бъдеще на Перперикон.

Ще видим ли Перперикон в нова светлина?

Интересното на Перперикон е, че той винаги, всяка година, ни изненадва с нещо ново. При този археологически обект непрекъснато се случва нещо ново, различно от това, което сме мислили предварително. Вероятно заради тези непрекъснати „сюрпризи” хората не посещават Перперикон само по веднъж. Има хора, идващи тук всяка година. И те ни казват: „Идваме, защото всеки път откриваме неща, непознати преди вашите последни разкопки!”

Перперикон отвисоко изгледа още по-внушително и мистично. Връщайки лентата назад, разкажете ни как започна всичко. Кога започнаха първи разкопки, какви бяха първите ви открития? А последните?

Когато ме питате по този въпрос, няма как да не се върна 23 години назад, когато в горещото лято на 2000 г. с шепа ентусиасти започнахме да разчистваме гъстата растителност, с която бяха обрасли високо стърчащите останки на Двореца-светилище. Помня как тогава една моя студентка, качила се на една от високите скали, възкликна: „Боже, та това е загубеният в джунглата град на Киплинг!”

И това наистина се оказа така. Лято след лято, сезон след сезон, пред нас изникваха останките от сгради на различни епохи. Полека-лека започнахме да разбираме напълно неясната в началото логика на градоустройството на скалния град, на разположението на улици, площади, обществени сгради, храмове.

Разбира се, както казах вече, на Перперикон винаги излиза нещо ново и изненадващо. Но точно в това е чарът на работата там. А откакто се появиха дроновете, заснемането от въздуха стана задължително. И могъществото на скалния град стана още по-очевидно! Разбира се, професионалното заснемане на National Geographic дава един съвсем нов поглед върху древните паметници.

В първия епизод на „Европа отвисоко“ освен древния град Перперикон, зрителите ще видят още Велико Търново – градът, който привлича туристи от цял свят с шоуто „Звук и светлина“. Дроновете на „Европа отвисоко“ ще ни покажат как този емблематичен спектакъл изглежда, погледнат от небето. Зрителите ще имат и уникалния шанс да получат една по-различна гледна точка към катедралата „Свето Успение Богородично“ във Варна и да станат свидетели на ремонта на храма и на процеса по позлатяването на куполите му.

Въздушното пътешествие над България ще предложи също зашеметяващи гледки от планините и морското крайбрежие.

Ще се присъединим към метеоролога Захари Недялков по време на 7-часовия му снежен преход към метеорологичната станция на връх Мусала и ще видим отвисоко мистичния танц на последователите на учителя Петър Дънов по време на ритуала паневритмия, изпълняван всяко лято на Седемте рилски езера.

Друг интересен обект, включен в епизода, е рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, изградено изцяло от отпадъци и рециклирани материали. Ще научим повече за усилията на местните хора да почистват черноморските плажове от пластмаса.

„Европа отвисоко“ ще покаже различните лица на България. Модерното развитие на страната ще бъде представено чрез удивителна въздушна обиколка над първия български небостъргач Sky Fort – сграда, висока 202 м, с 49 етажа, чиято форма символизира отворена арка, която посреща гостите на София, пристигащи от югоизточния вход на града.

В контраст на това, в епизода ще видим и необикновената история на Паметника на Бузлуджа и ще разберем повече за усилията за спасяването на сградата, която мнозина оприличават на огромно НЛО от бетон.

Новият сезон от 6 части на „Европа отвисоко“ ще предложи и впечатляващи гледки към най-атрактивните културни и географски забележителности в Сърбия, Румъния, Шотландия, Дания и Белгия. С помощта на модерна дрон технология зрителите ще бъдат поканени на зашеметяващо визуално преживяване във всяка от тези страни.

Спиращите дъха въздушни кадри в „Европа отвисоко“ показват по уникален начин как традициите, инженерните постижения и природните чудеса са оформили облика на континента и изграждат една динамична картина на региона и хората, които го поддържат жив. Всеки епизод е фокусиран върху различна европейска страна и така това забележително визуално пътешествие отдава заслуженото както на творенията на природата, така и на човешките истории и инженерния принос, които продължават да са двигател на тези модерни нации.

Поредицата ще отведе зрителите и на удивително приключение из Шотландия. Ще прелети над Сейнт Андрюс, където служители се грижат за световноизвестното голф игрище с особено внимание, преди да достигне Източна Лотия, за да разкрие природата в цялата ѝ прелест, докато медоносните пчели пируват с цъфтящия пирен.

Проследяваме нов амбициозен инженерен проект за инсталиране на морска турбина на Оркнейските острови, която използва силата на океана за генериране на електричество, и проследяваме как екип от археолози в Глен Коу реконструира традиционна къща на шотландски клан, използвайки местни материали.

В новия сезон ще посетим и Дания, където се присъединяваме към любителите на зимните спортове на ски пистата Копенхил в Копенхаген, суха ски писта, построена върху електроцентрала. А в Сърбия ще проследим работата на инженерите, които обновяват речната брегова линия на столицата с нови небостъргачи и други строителни проекти.

Пътувайки из Белгия, ставаме свидетели на Фестивала на светлината в Гент (Ghent Light Festival), където артисти от цял свят се събират всяка година, за да разкрасят улиците на града в един от най-големите фестивали на светлината в Европа.

Акценти от епизодите в новия сезон на „Европа отвисоко“, с излъчване в неделя от 22 часа:

Епизод 1: България – 18.09 от 22 часа

• Подробно описание за локациите в епизода ще откриете по-горе.

Епизод 2: Сърбия – 25.09 от 22 часа
• Парк със скулптури – гигантски резбовани паметници, наречени spomeniks, изпълват огромния мемориален парк Kadinjaca, построен в памет на комунистическите партизански бойци, борили се срещу нацистката окупация по време на Втората световна война.
• Крепостта Голубац – средновековен укрепен град.
• Трансформация на градскoтo речно крайбрежие – В Белград се присъединяваме към екип от инженери, обновяващи градската крайбрежна зона на столицата с нови небостъргачи и други строителни проекти.

Епизод 3: Шотландия – 02.10 от 22 часа
• Сейнт Андрюс – Поддържане на тревните площи на голф игрище и медоносни пчели, които пируват с цъфтящ пирен в Източна Лотия
• Проследяваме как екип от археолози реконструира традиционна къща на шотландски клан в Глен Коу, използвайки местни материали.
• Морска турбина – Проследяваме нов амбициозен инженерен проект за инсталиране на морска турбина на Оркнейските острови, която използва силата на океана за генериране на електричество

Епизод 4: Дания – 09.10 от 22 часа
• Ски писта върху електроцентрала – присъединяваме се към любителите на зимните спортове на ски пистата Копенхил в Копенхаген, суха ски писта, построена върху електроцентрала.
• Леголенд – Работниците в Леголенд в Билунд са построили миниатюрно селище, изпълнено с най-емблематичните забележителности на нацията.
• Стенно изкуство – Художници в град Олборг изрисуват фасади, превръщайки града в жива художествена галерия.

Епизод 5: Белгия – 16.10 от 22 часа
• Атомиум – Проследяваме работата на чистачи на прозорци, които чрез въжен достъп почистват стъклени панели на брюкселския футуристичен Атомиум – музей, построен като емблема за световния панаир от 1958 г.
• Фестивала на светлината в Гент (Ghent Light Festival)

Епизод 6: Румъния – 23.10 от 22 часа
• Реставрация на дървена църква – Реставраторите работят за спасяването на традиционните дървени покриви на църква в подножието на румънските Карпати.
• Катедрала „Спасение на нацията“ (Catedrala Mântuirii Neamului) – Проследяваме работата на екип от инженери, работещи за спасяването на златните куполи на катедралата.

nauka.offnews.bg

Продължи с четенето

България

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица

Published

on

Снимката е илюстративна.

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица. Туроператорите отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден, съобщи NOVA.

Курортите са готови да посрещнат стотици хиляди туристи за почивните дни. По-голяма част от почиващите избират Черноморието, макар че все още е хладно за плаж.

От пътуващите българи 850 000 избират да останат у нас, други 150 000 ще посрещнат празниците в чужбина.

„Около 300 000 ще бъдат туристите в страната в различни форми и места за настаняване. Това, което е най-търсено е спа и уелнес. Съответно хотелите, които са отворени по Черноморието, търсят се къщи за гости и вили”, каза Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма .

Хотелиерите по Черноморието правят генерална репетиция преди летния сезон. Над 70% от местата за настаняване ще отворят за Великденските празници. Имат готовност, подготовката върви с пълна пара.

От бранша посочват, че цените на морето започват от 100-120 лева на човек за нощувка. Отчитат леко поскъпване при all inclusive пакетите, защото храната е най-голямото перо от бюджета.

„Очаква се да има едно завишение от порядъка на 10-15% на цените спрямо миналата година”, добавя Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

И хотелиери в Банско се опитват да привличат туристи по празниците тази пролет, макар че снегът се топи.

Но по-евтино ли е българското? Последният доклад за пътувания от Пощенската служба на Великобритания нарежда страната ни на седмо място по достъпност за туристите с дневен бюджет от 143 лв. Сред по-евтините дестинации са Япония, Португалия и Египет.

„По-евтино от България никой не може да намери”, подчертава Драганов.

И към още един регистриран бум в туризма. Все повече чужденци избират страната ни за почивка през първата седмица на май. Като причина изтъкват по-различното празнуване на Великден от източноправославните християни.

Продължи с четенето

България

Цветница е! Какво не знаем за празника?

Published

on

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица – идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Лозан, Лозенка, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Неви, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и много други имена.

Религиозната страна на празника показва, че на този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и с нея осле, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат“. Шествието продължило и от височината на Еленското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцеления на болни и недъгави хора.

За църковния празник, който според църковния календар се пада в 6-та Неделя на Великия пост – Връбница или Цветница – се разрешава риба.

Източик: БНР

Продължи с четенето

Интересно

Нелечима бактерия нападна Международната космическа станция

Published

on

Екипажът на Международната космическа станция е открил „резистентна към лекарства бактерия“ и няма представа как е попаднала на борда, съобщи telegraph.bg.

Изследователи на борда на нискоорбиталната станция потвърдиха находката, която може да доведе до по-нататъшно развитие на по-силни бактерии, които могат да устоят на лечение. Микрогравитацията на борда на станцията се смята за причина за нейното оцеляване.

Но въпросът откъде идва бактерията, озадачава екипа. Различните условия за организмите на МКС означават различен път на растеж в сравнение с тези, които се развиват на Земята.

Ново проучване на Enterobacter Bugandensis изолира 13 щама от вида от МКС и анализира промените в техния растеж в сравнение с щамове, които се развиват на планетата ни.

Бактериите на борда на МКС са свързани с клинични инфекции като сепсис и се оказа, че щамът на борда на космическата станция е много по-устойчив на лекарства и медицинска намеса, отколкото на Земята.

Въпреки че не е ясно как бактериите могат да повлияят на здравето на хората, живеещи на МКС, това е предупредило учените за подготовка в случай, че тези „по-смели“ бактерии се върнат на нашата планета, съобщи Gizmodo.

Към момента не е известно дали бактериите на борда представляват заплаха за хората на Земята. Докато на астронавтите на борда на станцията се препоръчва да избягват контакт с неизвестни микроби и бактерии могат да си проправят път към кораба.

Новината идва на фона на притесненията на НАСА, че корабите, които пращат до Марс и се връщат обратно на Земята, могат да донесат със себе си непознати досега микроби.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page