България застана на 23-о място в света по икономическа свобода

0
74

България заема водещото 23-о място сред 165 държави в новата класация „Икономическа свобода по света 2022“. Изследването, представено у нас от Института за пазарна икономика, се готви всяка година от Канадския институт „Фрейзър“. Това е ръст с 13 позиции, след като в предишното издание страната ни заемаше 36-а позиция. Скокът изглежда сензационен, но не е. Зад него обаче не стоят някакви усилия и постижения. България не е подобрила оценките по различните критерии, а доста други страни са влошили своите и са паднали надолу в класацията, обясняват експертите от ИПИ.

Тазгодишното издание е базирано на данни от 2020 г. – когато светът се срещна с COVID-19 и започна тежка битка с пандемията (обработването на данните за 165 държави е трудна работа и отнема време, затова резултатите излизат чак сега). Именно заради битката с COVID-19 много правителства по света ограничиха икономическите свободи и засилиха намесата на държавата – от „локдауните“ и различните видове ограничения за бизнеса до голямо увеличаване на зависимостта на фирмите от бюджетни субсидии и помощи. Оказва се, че България стои добре, защото като изключим първата вълна, ограниченията бяха по-леки на фона на драстичните мерки в други страни. А и разходите на хазната не са били така огромни като в други държави.

Начело на класацията са Хонконг, Сингапур и Швейцария, следвани от Нова Зеландия, Дания, Австралия, САЩ, Естония. А в дъното са Венецуела, Судан и Зимбабве.

Къде сме ние?

Това е поредна класация, в която страната ни се представя добре заради познати стари предимства: ниското подоходно облагане (плосък данък), стабилните пари (валутен борд), ниски мита (благодарение на членството в ЕС), лесния достъп до кредити (голям брой банки).

Недостатъците също са добре познати. В традиционно най-слабата за България категория – „Правна система и право на собственост“ – липсва подобрение при показателите „безпристрастност на съдилищата“, „доверие в полицията“ и „защита на собствеността“. Оценките за тях са тревожно ниски – под 5 т., при около 8 т. в другите от ЕС. Резултатът на България е близък до този на държави като Уругвай, Бутан, Монголия, Индия.

„Слабата правна система и защита на право на собственост спъва инвестициите, предприемачеството и дългосрочното развитие на икономиката“, посочват от ИПИ.

Икономическата свобода в Европа?

Проучването е категорично – има сериозно влошаване на икономическата свобода в Европа. При Австрия най-големият минус е прекаленото увеличаване на бюджетните разходи и на субсидиите. Португалия губи позиции заради голямото нарастване на държавния дълг. Испания е понижила оценката си заради печатането на пари и срива на акциите.

Средният резултат на страните по света отбелязва рекорден срив спрямо предната година. „Спадът е над 3 пъти по-голям от отчетения непосредствено след финансовата криза от 2008-2009 г. и изтрива десетилетие развитие и повишаване на икономическата свобода, а COVID пандемията се превръща в най-голямата катастрофа за икономическата свобода в световен мащаб“, коментират авторите на изследването.

Значението на свободата

Проучването показва тясна връзка между икономическата свобода и благосъстоянието на държавите и техните граждани. Като се сравнят най-свободните 42 с най-несвободните 40 страни:

• БВП на човек от населението в групата на най-свободните държави е 7 пъти по-висок;

• Доходът на най-бедните 10% от населението е над 8 пъти по-висок, спрямо несвободните държави;

• Продължителността на живота е с 15 години по-висока;

• Детската смъртност е 10 пъти по-ниска;

• Делът на записаните в училище деца е много по-висок;

• Хората в свободните държави се определят като по-щастливи.

 

expert.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page