Connect with us

България

България застана на 23-о място в света по икономическа свобода

Публикувано преди

на

България заема водещото 23-о място сред 165 държави в новата класация „Икономическа свобода по света 2022“. Изследването, представено у нас от Института за пазарна икономика, се готви всяка година от Канадския институт „Фрейзър“. Това е ръст с 13 позиции, след като в предишното издание страната ни заемаше 36-а позиция. Скокът изглежда сензационен, но не е. Зад него обаче не стоят някакви усилия и постижения. България не е подобрила оценките по различните критерии, а доста други страни са влошили своите и са паднали надолу в класацията, обясняват експертите от ИПИ.

Тазгодишното издание е базирано на данни от 2020 г. – когато светът се срещна с COVID-19 и започна тежка битка с пандемията (обработването на данните за 165 държави е трудна работа и отнема време, затова резултатите излизат чак сега). Именно заради битката с COVID-19 много правителства по света ограничиха икономическите свободи и засилиха намесата на държавата – от „локдауните“ и различните видове ограничения за бизнеса до голямо увеличаване на зависимостта на фирмите от бюджетни субсидии и помощи. Оказва се, че България стои добре, защото като изключим първата вълна, ограниченията бяха по-леки на фона на драстичните мерки в други страни. А и разходите на хазната не са били така огромни като в други държави.

Начело на класацията са Хонконг, Сингапур и Швейцария, следвани от Нова Зеландия, Дания, Австралия, САЩ, Естония. А в дъното са Венецуела, Судан и Зимбабве.

Къде сме ние?

Това е поредна класация, в която страната ни се представя добре заради познати стари предимства: ниското подоходно облагане (плосък данък), стабилните пари (валутен борд), ниски мита (благодарение на членството в ЕС), лесния достъп до кредити (голям брой банки).

Недостатъците също са добре познати. В традиционно най-слабата за България категория – „Правна система и право на собственост“ – липсва подобрение при показателите „безпристрастност на съдилищата“, „доверие в полицията“ и „защита на собствеността“. Оценките за тях са тревожно ниски – под 5 т., при около 8 т. в другите от ЕС. Резултатът на България е близък до този на държави като Уругвай, Бутан, Монголия, Индия.

„Слабата правна система и защита на право на собственост спъва инвестициите, предприемачеството и дългосрочното развитие на икономиката“, посочват от ИПИ.

Икономическата свобода в Европа?

Проучването е категорично – има сериозно влошаване на икономическата свобода в Европа. При Австрия най-големият минус е прекаленото увеличаване на бюджетните разходи и на субсидиите. Португалия губи позиции заради голямото нарастване на държавния дълг. Испания е понижила оценката си заради печатането на пари и срива на акциите.

Средният резултат на страните по света отбелязва рекорден срив спрямо предната година. „Спадът е над 3 пъти по-голям от отчетения непосредствено след финансовата криза от 2008-2009 г. и изтрива десетилетие развитие и повишаване на икономическата свобода, а COVID пандемията се превръща в най-голямата катастрофа за икономическата свобода в световен мащаб“, коментират авторите на изследването.

Значението на свободата

Проучването показва тясна връзка между икономическата свобода и благосъстоянието на държавите и техните граждани. Като се сравнят най-свободните 42 с най-несвободните 40 страни:

• БВП на човек от населението в групата на най-свободните държави е 7 пъти по-висок;

• Доходът на най-бедните 10% от населението е над 8 пъти по-висок, спрямо несвободните държави;

• Продължителността на живота е с 15 години по-висока;

• Детската смъртност е 10 пъти по-ниска;

• Делът на записаните в училище деца е много по-висок;

• Хората в свободните държави се определят като по-щастливи.

 

expert.bg

Продължи с четенето

България

Авиомедицинска евакуация на пациент от Варна до София е извършена със „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“

Published

on

Снимка: Министерство на отбраната

Авиомедицинска евакуация е извършена със самолет „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“, съобщиха от Министерството на отбраната, предаде БТА.

Самолетът излетя в 09:45 часа от летище София с медицински екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ на борда със задача транспортиране на пациент от МБАЛ „Света Анна“ – Варна до София, се посочва в съобщението.

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена метеорологичната обстановка. Командир на екипажа беше капитан Николай Георгиев, помощник-командир – майор Дарина Христозова, и борден инженер – капитан Митко Гергов, посочват от военното ведомство. В 12:01 ч. самолетът се приземи успешно обратно на Летище София.

На 13 април от пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха, че хеликоптер „AS 532 Cougar“ с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили е изпълнил успешно задача за авиомедицинска евакуация. По искане на Министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната е изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово – Враца – София, за да бъде превозено пострадалото дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ.

Продължи с четенето

България

Гранична полиция получи 40 автомобила с висока проходимост (СНИМКИ)

Published

on

Снимка: МВР

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов връчи вчера на граничните полицаи ключовете на първата пратка от 40 автомобила с висока проходимост. „Със сигурност в МВР имаме прецедент – само за 7-8 месеца да стартира обществена поръчка, която да мине през цялата процедура, да завърши и физически да започне доставката на автомобилите.

Тук е мястото да благодаря на всички служители, основно от ГД „Гранична полиция“, на екипа, който положи огромни усилия днес всичко това да се случи“,  коментира вътрешният министър.

Той припомни установената изключително тежка ситуация, когато поема  ръководството на ведомството на 6 юни м.г. – незаети около 450 щатни бройки на служители с полицейски правомощия и липса на високопроходима техника.

„Имаше регионални дирекции в страната, със зачислени по щат около 50 автомобила, от които в движение бяха не повече от 7-8. Тогава много бързо се ориентирахме, анализирахме ситуацията и достигнахме до извода, че трябва да направим абсолютно всичко възможно за да доставим необходимите автомобили“.  Днес това е първата, но много стабилна крачка в тази посока, с нескрита радост отбеляза министър Стоянов и подчерта, че когато ръководството изисква резултати от граничните полицаи, то е длъжно да ги обезпечи материално и физически. „Получавайки тези автомобили за охрана на държавната граница ние ставаме още по-сигурен, по-надежден и по-предвидим партньор за охрана на външната граница на ЕС. Когато ние сме силни с техника като тази, няма значение кой е срещу нас“, каза още вътрешният министър.  Той завеща на колегите да  управляват новите автомобили отговорно и безаварийно.

Това е дългоочакван ден от всички нас, заяви директорът на ГДГП гл. комисар Антон Златанов. Той благодари на ръководството на МВР за предприетата последователна политика в осигуряването на необходимия ресурс, с който граничните полицаи да изпълняват основната си задача – опазването на нашата граница. Гл. комисар Златанов посочи, че днешното събитие е първа крачка към целенасоченото техническо оборудване на състава. Той благодари на колегите си, които отговорно  и всекидневно изпълняват  своите задължения, въпреки трупаните с години проблеми с липса на обучени кадри и специализирани моторни превозни средства.

На церемонията присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров, и.д. главен секретар главен комисар Димитър Кангалджиев, директори на дирекции в МВР.

Продължи с четенето

България

До края на годината Военноморските сили ще осъществят три големи учения

Published

on

Снимка: Sky Content

До края на годината Военноморските сили (ВМС) ще осъществят три големи учения, каза днес пред журналисти командирът на флота контраадмирал Кирил Михайлов, предаде БТА.

Той участва в тържествена церемония по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

През тази година домакин на най-голямото учение на ВМС – „Бриз 2024“, ще бъде Бургас, каза Михайлов. По думите му, неговата цел не е само подготовката във военно отношение, а да се даде възможност на флота да работи с всички правителствени и неправителствени организации, имащи отношение към морето. „Бриз“ ще се състои в периода 4 – 14 юли. След това Варна ще бъде домакин на националното водолазно учение с международно участие „Тритон“. През есента, в Бургас, ще се състои „Посейдон“ – българо-румънско учение, отворено за участие и за други държави.

Предстои ВМС да придобият брегови ракетни комплекси, каза още контраадмирал Михайлов. По думите му, в ход е дооборудването на многофункционалните патрулни кораби с апаратура за радиоелектронна война и търсене на подводници. Високопоставеният офицер допълни, че се работи и по много по-малки проекти за флота, включително осигуряване на безпилотни летателни апарати и дистанционно управляеми подводни апарати.

За проблема с плаващите мини в Черно море Михайлов заяви, че българите и гостите на страната ни могат да бъдат напълно спокойни. ВМС непрекъснато наблюдават морското пространство, следят всичко, което се случва в наши териториални води, подчерта контраадмиралът. По думите му, от започването на войната флотът периодично обследва всички фарватери за търговските кораби и реагира на всеки сигнал за забелязан миноподобен обект. До момента са получени над 50 такива сигнала, последният беше преди по-малко от два месеца, когато унищожихме петата поред плаваща мина, посочи Михайлов. Той уточни, че до момента в Черно море са унищожени общо 16 плаващи мини – по пет от България, Румъния и Турция, а една се е взривила край бреговете на Грузия.

По споразумението за създаване на международна морска група за борба с надводните мини в Черно море беше подписан меморандум през януари тази година, припомни Михайлов. По думите му документът вече е в сила, след като е подписан и от турска страна. Непрекъснато се провеждат работни срещи, за да се изготвят необходимите документи за работата на групата. Началото на дейността ѝ ще бъде поставено след среща на командващите на България, Румъния и Турция, обясни Михайлов.

Той допълни, че Военноморският координационен елемент, като съставна част от морския оперативен център на ВМС, играе ключова роля в борбата с минната опасност. Той е входната врата за информацията и от началото на войната работи на 24-часов режим, каза Михайлов. По думите му, се поддържа и непрекъсната комуникация с Морските оперативни центрове на съюзниците от Черно море, и с оперативния център на НАТО.

ВМС намират и изваждат от морето и много останки от военно оборудване, например стартови ускорители, допълни контраадмиралът. По думите му те не са опасни толкова за корабоплаването, но биха били изключително неприятна гледка за хората по брега. Затова се стараем всичко да прибираме и да го махаме от морето, обясни Михайлов.

Той честити днешния празник на всички българи и най-вече на тези от тях, свързали живота си с армията. ВМС посрещат празника със самочувствие, тъй като моряците изпълняват своя дълг всеки ден с достойнство и чест, като пазят родните брегове безопасни, каза контраадмирал Кирил Михайлов.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page