България е с два златни медала от международна олимпиада по лингвистика

0
85

Два златни, един сребърен и два бронзови медала спечелиха българските ученици на международната олимпиада по лингвистика, която се състоя на британския остров Ман. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Победители станаха единадесетокласниците Александър Димитров и Константин Георгиев от математическите гимназии във Варна и Русе.

Среброто грабна Гергана Петрова, ученичка от XII клас в Профилираната природоматематическа гимназия в Бургас. На трето място се класираха дванадесетокласничката Александра Найденова от Пернишката езикова гимназия и Теодор Малчев, ученик в XI клас на Софийска математическа гимназия (СМГ).

Участниците в олимпиадата по лингвистика трябваше да решават задачи на редки езици от Кавказ, Северна Америка и Южна Азия. Едно от предизвикателствата бе да направят паралел в развитието и промяната на думите в три езика. Златният медалист Константин Георгиев се справи блестящо с тази задача и получи грамота за най-добро решение.

Останалите участници в българския отбор са Атанас Бунтов от Пловдивската математическа гимназия, Магдалена Тонева от СМГ и Стилиян Петров от Математическа гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна. Ръководители на тима са инж. Александър Велинов от СМГ и Любомир Златков от Института по математика и информатика-БАН.

Международната олимпиада по лингвистика се организира от 2003 г., като досега българските участници са донесли на страната ни общо 79 медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови. Това класира държавата ни на второ място след САЩ. Догодина ХХ юбилейна международна олимпиада по лингвистика ще се проведе в България.

 

БТА

Comments are closed.

You cannot copy content of this page