България е дисквалифицирана от наградите “Оскар“

0
101

България остава без кандидат за награда „Оскар“ за „Най-добър международен филм“ (Best International Feature).

Новината съобщи в своя фейсбук профил режисьорката Зорница София, чийто филм „Майка“ бе избран от жури, водено от номинираната за „Оскар“ актриса Мария Бакалова.

Причината за дисквалификацията на българското предложение е в регламента на Американската филмова академия, който изисква от всеки чуждестранен филм да има по-малко от 50 процента диалог на английски – нещо, което според режисьорката на „Майка“ няма как да се случи, защото е обусловено от историята на героинята, която отива да работи с изоставени деца в Кения.

„Да припомня, че никъде на сайта на Академията не се обяснява „как точно“ се измерва тази реч, и след като им писахме най-учтиво да ни упътят – субтитри ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни отговориха с „времетраене“ и двама души от екипа ми, с по два хронометъра измериха речта във филма с приблизително равен резултат, а именно – единият с 30 секунди а другия колега с 1:35 повече за „non-English speech” тоест български, суахили и масайско наречие. И предадохме „Майка“ по живо по здраво като „международен филм“ с международен и не-американски екип“ – пише Зорница София в своят фейсбук статус, посветен на дисквалификацията на българския филм.

Припомняме, че до избора на „Майка“ се стигна след поредица от скандали. Филмът бе избран след гласуване в конкуренция с филмите „В сърцето на машината“, „Петя на моята Петя“, „Борсови играчи“, „Меко казано“, „Шекспир като улично куче“, „φ 1.618“ и „Рибена кост“. Режисьорът Виктор Божинов обаче оттегли своя филм „Бягство“ заради конфликт на интереси у член на комисията. Стигна се до замяна, но въпреки това Божинов не се върна в конкурса.

Категорията „Най-добър международен филм“ (Best International Feature) на Филмовата академия ОСКАР съществува от 2020 година. Тази категория замени предишната „най-добър чуждоезичен филм“.

На стената на режисьорката Зорница София, чийто филм „Мила от Марс“ вече бе български представител на наградите на Американската филмова академия през 2009 година, режисьорът и аниматор Тео Ушев внася следното уточнение – „Категорията не е за „международен филм“, а за „чуждоезичен“. Затова е това правило. За да може синематографии, актьори и кино, което не е на преобладаващият за индустрията английски, да бъдат забелязани. Например, тази година канадското предложение е на мандарин“.

Все още съществува теоретична възможност да имаме български представител на церемониите догодина. Предложенията за награди се приемат до 4 октомври, като вариантът е да бъде изпратен следващият по събрани точки български филм.

Премиерата на филма „Майка“ в България ще е на 24 септември във Варна. Той ще е част от конкурсната програма на фестивала „Златна роза“. На филма предстоят фестивални участия във Варшава и Котбус.

В София „Майка“ ще има премиера на 17 ноември в НДК, на откриването на „Киномания“.

offnews.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page