Борис Джонсън подава оставка

0
122

Борис Джонсън ще подаде оставка като лидер на Консервативната партия днес, съобщи Би Би Си, след като тази сутрин бяха подадени още министерски оставки. Но той ще продължи да изпълнява функциите си на министър-председател до есента, за да може да бъде избрано ново ръководство.

Информацията на британската медия засега е неофициална.

Очаква се изявление на британския министър-председател по-късно днес.

Оставката идва на фона на сериозни сътресения в правителството. Новоназначеният финансов министър Надим Захауи заяви тази сутрин на Джонсън, че трябва да „си тръгне сега“.

Новият министър на образованието Мишел Донелан и министърът на Северна Ирландия Брандън Люис подадоха оставки, с което допълнително увеличиха натиска върху Джонсън.

Министрите Хелън Уайтли, Дамян Хиндс, Джордж Фрийман, Гай Опърман, Крис Филп и Джеймс Картлидж също се оттеглиха.

В сряда вечерта Борис Джонсън уволни Майкъл Гоув, след като министърът по въпросите на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление на Обединеното кралство също поиска Джонсън да се оттегли.

Вътрешният министър Прити Пател и министърът на транспорта Грант Шапс също са настояват за оставката на премиера. Той обаче досега се противопоставяше на призивите да се оттегли от поста си, като изтъкваше победата си на изборите през 2019 г.

Главният прокурор Суела Брейвърман заяви, че ще се кандидатира при евентуално предизвикателство за лидерския пост, въпреки че не подава оставка

Comments are closed.

You cannot copy content of this page