Connect with us

Новини

Борисов и Радев са знаели, че по „Турски поток“ няма да тече газ за България, сочат справки на ДАНС

Публикувано преди

на

Бившият премиер Бойко Борисов, експредседателката на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът Румен Радев са знаели още преди 5 години, че по продължението на газопровода „Турски поток“ не е предвидено да бъде доставян природен газ за България. Това показват поверителни справки на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), публикувани от разследващия сайт BIRD в неделя.

Според информацията във въпросните документи още през есента на 2017 г. агенцията е уведомила хората, заемащи трите най-висши държавни поста в страната, че основната цел на този проект всъщност е „евентуално преустановяване на преноса [на газ] през Украйна“.

Свободна Европа изпрати писмени въпроси до прессекретариата на държавния глава и до пресцентъра на ГЕРБ в понеделник сутринта, но до момента оттам не са върнали отговори. Сред въпросите беше дали Радев е изразявал резерви за построяването на газопровода пред третото правителство на Борисов във връзка с тези справки на ДАНС. Както и защо бившият премиер неведнъж твърдеше, че този проект е от „стратегическо значение“ за България и през него страната ще може да получава природен газ от различни източници.

Междувременно главният редактор на BIRD Атанас Чобанов коментира пред Свободна Европа, че с колегите му са рискували да публикуват справките, въпреки че те са с гриф „Поверително“, чиято давност не е изтекла, защото информацията в тях представлява обществен интерес.

„Надделяващ обществен интерес

„Рискуваме, защото става дума за надделяващ обществен интерес и защото имаме опит в защитата на източниците си. Прокуратурата може да окаже натиск да ги разкрием, но това няма как да се случи. Засега няма реакция от нито една институция“, каза Чобанов.

Продължението на „Турски поток“ през България е с дължина 474 км. То беше построено само за около година от третото правителство на Борисов, който го наричаше „Балкански поток“. Тръбата струва над 3 млрд. лева, платени от държавния бюджет, и дава възможност на Русия да доставя природен газ на Сърбия и други страни. Газопроводът носи икономически ползи на Русия, но не и на България.

Проектът обаче има и друга роля – „Турски поток“ и неговото продължение през България са предназначени да заобиколят Украйна. Същата е целта и на „Северен поток“, който от 2011 г. доставя природен газ в Германия. Такава беше и целта на „Северен поток 2“, който сега е замразен заради руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

Какво пише в справките

Публикуваните в BIRD справки на ДАНС потвърждават, че агенцията е предупредило българското държавно ръководство за тези обстоятелства още преди 5 години. Те датират от октомври и декември 2017 г. и са изготвени във връзка с „проект за пренос на газ по съоръжение от „Турски поток“. Цената и трасето на проектът обаче отговарят на реализирания впоследствие „Балкански поток“, пише разследващото издание.

В справката от 11 декември 2017 г. ДАНС предупреждава, че руската газова компания „Газпром“ едностранно е променила параметрите за пренос на газ през България и целият обем през бъдещата тръба ще бъде предназначен за Сърбия, Гърция и Македония. В документа присъства и уточнението, че „количества за вътрешния пазар не са предвидени“.

Информацията, че продължението на „Турски поток“ е имало за цел да заобиколи Украйна и България всъщност няма „стратегически интерес“ от неговото построяване, нееднократно е била коментирана от български и чуждестранни експерти.

На този фон Бойко Борисов винаги е защитавал проекта като възможност за диверсификация на газовите доставки за България, твърдейки, че т.нар. „Балкански поток“ ще осигурява количества от страни като САЩ, Катар и Саудитска Арабия. В същото време третото правителство на ГЕРБ не успя да завърши в рамките на мандата си интерконектора с Гърция, който се очаква да заработи тази есен.

svobodnaevropa.bg

Продължи с четенето

Варна

Вижте къде няма да има ток днес – 24.4.2024

Published

on

На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – м-ст Траката, м-ст Евксиновград, ул. 15-та, ул. 16-та, ул. 17-та, ул. 20-та, ул. 24-та и ул. 8-ма, електрозахранени от ТП 624 .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в районите на м-ст Траката

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – кв. Виница, ул. Св. Прокопий Варненски, ул. Свети Димитър Солунски, ул. Албена, ул. Св. Атанасий, ул. Константин Павлов и част от ул. Цар Борис III, електрозахранени от ТП 689

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: кв. Виница, ул. Овеч, ул. Обзор и ул. Съби Велков, електрозахранени от ТП 2040

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с. Брестак – клиентите, електрозахранени от ТП 3

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 14:00 ч.

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – кв. Владислав Варненчик, бл. 201, бл. 202, бл. 203, бл. 204, бл. 205, бл. 206, бл. 207, бл. 208, бл. 209, бл. 210, бл. 226, бл. 227, бл. 228, бл. 229, бл. 230, бл. 232, бл. 235, бл. 236, бл. 237, бл. 238, бл. 239, бл. 244, бл. 246, бл. 247, бл. 249, бл. 250, бл. 255, бул. Трети март 25, ул. Димитър Пешев 1, част от м-ст Боклук тарла, ДГ №39 „Приказка“, пазар Кайсиева градина, фирмите: ЕЛИАС-1111 ЕООД, КИНТЕЛ ЕООД, ЛИБРА ГРУП ООД, ХОУМ ТРЕЙД ООД, ЦБА ЕАД, ГИК ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД, АПАРТМЕНТ СТРОЙ-ВАРНА ЕООД, РОЛКО АД, ПИКА ООД, КРИС 23 ЕООД, ДЕНИСЛАВ ТРЕЙД ЕООД, ВИ ЕМ ВИ ТРЕЙДИНГ ЕООД, ХЕР 1 ЕООД, БУЛВЕКС ЕООД, АЗАЛИЯ ФРУТ ООД, ДИАМАНТ 2004 ООД, КЕЙБЪЛ ТЕХ ООД, РЕНТ МЕНИДЖМЪНТ ООД, ИРА-2000 ЕООД, ММ-13 ЕООД, ТРАНС-АТЛАС ЕООД, АС ТРАВЕЛ АД КИД-КОЛОР ООД, САМЪРС СМ ЕООД, ЗК-АУТО КРЕДИТ 34 ЕООД .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:00 ч. до 17:00 ч. в районите на кв. Владислав Варненчик

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Лира, ул. Вярност, ул. Елин Пелин, ул. Сълзица, електрозахранени от ТП 338

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с. Рояк – клиентите, електрозахранени от МТП Музея Рояк и с. Тутраканци – клиентите, електрозахранени от ТП 2 и ТП 3 .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от 15:00 ч. до17:00 ч. в районите на с. Рояк, с. Чайка, с. Бозвелийско, с. Тутраканци и гр. Провадия – ул. Христо Илиев Коев, ул. Теменуга, електрозахаранени от МТП 41

Продължи с четенето

България

Жълт и оранжев код за значителни валежи и гръмотевици в почти цялата страна обяви за днес НИМХ

Published

on

Предупредителен код за опасни явления обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код с предупреждение за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, е обявен в областите Благоевград и Смолян.
Оранжевият код предупреждава за възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Възможни са прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. Съществува опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг, посочват от НИМХ на сайта си.

Жълт код за значителни валежи и гръмотевици е обявен за областите Бургас, Варна, Велико Търново, част от област Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, за част от област Монтана, както и за областите Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София град и София област, Търговище, Шумен и Ямбол.

В област Видин жълтият код е в сила за общините: Белоградчик, Брегово, Бойница, Грамада, Кула, Макреш, Чупрене.

В област Монтана жълтият код е в сила за общините: Берковица, Вършец, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци.

Жълтият код предупреждава за възможност от локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. Може да се наложи и прекъсване на дейности на открито.

Според прогнозата за времето на НИМХ следобед на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на места явленията ще са интензивни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът ще е слаб, в Източна България – умерен, от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 13° и 18°, в София – около 12°.

Продължи с четенето

Варна

Мъж е с опасност за живот след пожар във Варна

Published

on

57-годишен мъж е с тежки изгаряния и опасност за живота след пожар във Варна, съобщиха от полицията, предаде novini.bg.

Оттам уточняват, че в събота, около 4.38 часа е получен сигнал за възникнал пожар в сградата на ведомствено общежитие в кв. „Трошево“. Пострадалият мъж – наемател в сградата, е бил изведен от горящата стая от негови съседи, които усетили задимяването. Пожарникарите са евакуирали около 100 души от горните етажи. Станалият жертва на пламъците мъж е настанен в болница с около 60% изгаряния. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page