Connect with us

Новини

Борисов и Радев са знаели, че по „Турски поток“ няма да тече газ за България, сочат справки на ДАНС

Публикувано преди

на

Бившият премиер Бойко Борисов, експредседателката на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът Румен Радев са знаели още преди 5 години, че по продължението на газопровода „Турски поток“ не е предвидено да бъде доставян природен газ за България. Това показват поверителни справки на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), публикувани от разследващия сайт BIRD в неделя.

Според информацията във въпросните документи още през есента на 2017 г. агенцията е уведомила хората, заемащи трите най-висши държавни поста в страната, че основната цел на този проект всъщност е „евентуално преустановяване на преноса [на газ] през Украйна“.

Свободна Европа изпрати писмени въпроси до прессекретариата на държавния глава и до пресцентъра на ГЕРБ в понеделник сутринта, но до момента оттам не са върнали отговори. Сред въпросите беше дали Радев е изразявал резерви за построяването на газопровода пред третото правителство на Борисов във връзка с тези справки на ДАНС. Както и защо бившият премиер неведнъж твърдеше, че този проект е от „стратегическо значение“ за България и през него страната ще може да получава природен газ от различни източници.

Междувременно главният редактор на BIRD Атанас Чобанов коментира пред Свободна Европа, че с колегите му са рискували да публикуват справките, въпреки че те са с гриф „Поверително“, чиято давност не е изтекла, защото информацията в тях представлява обществен интерес.

„Надделяващ обществен интерес

„Рискуваме, защото става дума за надделяващ обществен интерес и защото имаме опит в защитата на източниците си. Прокуратурата може да окаже натиск да ги разкрием, но това няма как да се случи. Засега няма реакция от нито една институция“, каза Чобанов.

Продължението на „Турски поток“ през България е с дължина 474 км. То беше построено само за около година от третото правителство на Борисов, който го наричаше „Балкански поток“. Тръбата струва над 3 млрд. лева, платени от държавния бюджет, и дава възможност на Русия да доставя природен газ на Сърбия и други страни. Газопроводът носи икономически ползи на Русия, но не и на България.

Проектът обаче има и друга роля – „Турски поток“ и неговото продължение през България са предназначени да заобиколят Украйна. Същата е целта и на „Северен поток“, който от 2011 г. доставя природен газ в Германия. Такава беше и целта на „Северен поток 2“, който сега е замразен заради руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

Какво пише в справките

Публикуваните в BIRD справки на ДАНС потвърждават, че агенцията е предупредило българското държавно ръководство за тези обстоятелства още преди 5 години. Те датират от октомври и декември 2017 г. и са изготвени във връзка с „проект за пренос на газ по съоръжение от „Турски поток“. Цената и трасето на проектът обаче отговарят на реализирания впоследствие „Балкански поток“, пише разследващото издание.

В справката от 11 декември 2017 г. ДАНС предупреждава, че руската газова компания „Газпром“ едностранно е променила параметрите за пренос на газ през България и целият обем през бъдещата тръба ще бъде предназначен за Сърбия, Гърция и Македония. В документа присъства и уточнението, че „количества за вътрешния пазар не са предвидени“.

Информацията, че продължението на „Турски поток“ е имало за цел да заобиколи Украйна и България всъщност няма „стратегически интерес“ от неговото построяване, нееднократно е била коментирана от български и чуждестранни експерти.

На този фон Бойко Борисов винаги е защитавал проекта като възможност за диверсификация на газовите доставки за България, твърдейки, че т.нар. „Балкански поток“ ще осигурява количества от страни като САЩ, Катар и Саудитска Арабия. В същото време третото правителство на ГЕРБ не успя да завърши в рамките на мандата си интерконектора с Гърция, който се очаква да заработи тази есен.

svobodnaevropa.bg

Продължи с четенето

Варна

Как Варна отбеляза празника Богоявление?

Published

on

Православната църква отбелязва днес Богоявление, по-известен още като Йордановден. Това е един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Смята се, че това е денят, в който Свети Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

Освен това се отбелязват и 175 години от рождението на Христо Ботев – един от най-великите български революционери.

Програмата в града бе организирана от Варненската и Великопреславска митрополия, Военноморските сили на Република България и Община Варна.

В 8 часа се проведе тържествена литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. На нея присъстваха почетни гости на града, управници и дейни граждани.

В 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе ритуал по благославяне на военните части и бойните знамена.

След това бе извършено празнично общоградско шествие по маршрут пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, площад „Антон Новак, Морска градина.

В 11 часа пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина се положиха цветя и венци по повод годишнината от рождението на революционера. На церемонията присъстваха редица гости, културни дейци, политически представители и граждани на Варна.

По традиция програмата продължава с Велик Богоявленски водосвет и изваждане на кръста от морето.

Екипът на VarnaLive честити именния ден на Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден и Теодосий. Бъдете здрави и усмихнати през цялата година!

Продължи с четенето

Новини

Кен Блок загина след инцидент с моторна шейна

Published

on

By

Американският състезател и каскадьор Кен Блок почина в понеделник, 2 януари. Причината за смъртта е инцидент с моторна шейна. Инцидентът е станал близо до Уудланд, Юта. Според местната полиция Блок е починал около 14 часа местно време. Спортистът загина поради факта, че е бил смазан от моторна шейна. Служителите на реда отбелязаха, че Кен е карал като част от група, но е бил сам по време на инцидента. Смъртта на ездача е констатирана на място.

Блок е един от основателите на DC Shoes, компания за облекло и обувки. Марката се появява през 1994 г. По-късно Кен се интересува от моторния спорт и се състезава в рали и рали крос. Той е най-известен със своята поредица от видеоклипове с каскади на Gymkhana.

 

 

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Новини

Почина папа Бенедикт XVI

Published

on

Бившият папа Бенедикт XVI почина в резиденцията си във Ватикана на 95-годишна възраст, почти десетилетие след като се оттегли от власт поради влошено здраве.

Той ръководи католическата църква по-малко от осем години, докато през 2013 г. не стана първият папа, подал оставка след Григорий XII през 1415 г. Бенедикт прекара последните си години в манастира Mater Ecclesiae, намиращ се на територията на Ватикана.

Ватиканът направи изявление преди няколко часа: „Със скръб ви съобщавам, че почетният папа Бенедикт XVI почина днес в 9:34 ч. в манастира Mater Ecclesiae. Допълнителна информация относно погребението ще бъде предоставена възможно най-скоро.“

В съобщението се споменава още, че тялото на папата ще бъде поставено в базиликата „Свети Петър“ от 2 януари, за да може вярващите да се сбогуват с него.

Главата на Католическата църква в Англия и Уелс, кардинал Винсент Никълс, каза, че папа Бенедикт е „един от великите богослови на 20-ти век“. В изявление той споменава: „Спомням си с особена обич забележителното папско посещение в тези земи през 2010 г. Видяхме неговата учтивост, неговата нежност, проницателността на ума му и откритостта му към всеки, когото срещна.“

Въпреки че папа Бенедикт XVI беше болен от известно време, ватиканските власти едва преди няколко дни съобщиха, че е имало влошаване на състоянието му. В сряда папа Франциск призова последната си аудиенция за годината във Ватикана да се извърши със специална молитва за папа емеритус Бенедикт, за когото каза, че е много болен.

Роден като Йозеф Рацингер в Германия, Бенедикт беше на 78 години, когато през 2005 г. стана един от най-възрастните папи, избирани някога.

През по-голямата част от неговото папство Католическата църква е изправена пред обвинения, правни претенции и официални доклади за десетилетия на малтретиране на деца от свещеници.

Мир на праха му!

Снимка: www.dw.com

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.

You cannot copy content of this page