Connect with us

Варна

БНТ Варна навърши 50 години

Публикувано преди

на

Регионалният телевизионен център „БНТ Варна“ отбелязвa 50 години от своето откриване. По повод юбилея, всяка събота „БНТ 2“ излъчва документалната поредицата „50 филма за 50 години БНТ Варна“, посветена на значими личности, които са родом от Варна и околността, съобщават от медията.

„БНТ Варна“ получи тази година почетен златен знак „Заслуги към Варна“ – за приноса на телевизионния център, популяризиране и документиране на обществено-политическия, спортния и културния живот на Варна, както и във връзка с годишнината на центъра, както и отличието „Награда Варна“ – за предаването „Линия култура“.

ИСТОРИЯТА 

Регионалният център е създаден през септември 1972 г. с премиерно студио и пряко включване от Варна в „По света и у нас“. През същата година на мaлкия екран за първи път се появява и стилизиран фар емблема с надпис „Телевизионно студио Варна“. На 27 декември 1972 г. от студиото е излъчено първото собствено предаване в националния ефир – „Черноморски спектър„. В следващите години това 40-минутно публицистично предаване става емблематично за центъра.

Сградата на РТВЦ-Варна е първата в страната, обособена за телевизионно производство. Оборудвани са две студия – емисионно и постановъчно. В летните месеци от 1976 до 1985 г. година са реализирани специaлизирани програми за чуждестранните туристи по Черноморието на четири езика – чешки, полски, немски и руски. Първото излъчване е на 28 юни 1976 г. чрез предавател „Слънчев бряг“.

В предаването „С камера на село“ от 1990 до 2000 г. се продуцира рубриката за автентичен фолклор „Въртяжка„, чрез която се издирват и съхраняват автентични етнографски обичаи и песенен фолклор в района на Варненско, Странджа и Добруджа. Рубриката „Отвъд морето, полето“ продължава тази тема и представя фолклорни изпълнители. От 2 май 1993 г. РТВЦ Варна започва излъчването на регионални програми за българското Черноморие.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов

Published

on

By

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов  – бивш министър – председател и депутат в 49-то Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства по смисъла на чл. 219 НПК за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител пране на пари/.

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, съобщиха от държавното обвинение.

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Варна

ВИДЕО: Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна

Published

on

By

Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна. Днес в дъжда дупката не се забелязваше и десетки коли не успяха да я заобиколят и се нанизаха в нея. Дупката се е образувала преди няколко седмици и се намира в изключително натоварения участък между бензиностанциите Ромпетрол и Лукойл. В последните дни обаче тя е станала много по-голяма и вече е опасна на преминаващите автомобили. Да се надяваме Община Варна да намери начин да оправи дупката с част от половинмилиардния си годишен бюджет.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page