Connect with us

Позиция

Благомир Коцев: Сърцето на Варна тъне в разруха от години

Публикувано преди

на

Сърцето на Варна тъне в разруха от години. Около 400 недвижими културни ценности изчезват необратимо всяка година и процесът се ускорява.
Причина за това е, че няма национална стратегия за опазването на недвижимото културно наследство. Законът е объркан и неприложим и именно заради това културното богатство на страната е в критично състояние. Липсата на правила създава корупционна среда, в която културните обекти са умишлено унищожавани, за да може на тяхно място да се построи нова кооперация или търговски център. В повечето случаи археологическото и архитектурното наследство е съсредоточено в градските центрове, където интересът на инвеститорите е най-голям. Всеки от тези обекти трябва да бъде проучен и едва тогава експертите могат да кажат каква намеса е допустима. А експертите за жалост са прекалено малко. С 14 експерти актуализацията на списъка с 39 120 недвижими културни ценности, които още нямат режими и граници на опазване, ще продължи 180 години по приблизителни сметки на НИНКН.
Пример за такъв занемарен обект със съмнителна цел на неговото закупуване е сградата до галерия „Папийон“ срещу Кукления театър. Има няколко смущаващи факта във връзка с тази сграда, които навеждат на мисълта, че е купена с цел не да бъде поддържана и използвана, а заради парцела. Тази порочна практика – да си купуваш културна ценност на атрактивно място, а след това да я „самосрутваш“ или „самозапалваш“, не бива да се толерира повече. Стара Варна е изгубила достатъчно от автентичната си красива архитектура заради строежа на хотел Черно море, заради оформянето на изкопа на Дупката и др.
Защо позволяваме да се унищожава автентична варненска архитектура? За развитието на целогодишен културен туризъм автентичната стара архитектурна среда е решаваща – Виена, Прага, Барселона, Краков и т.н. едва ли биха били толкова притегателни туристически дестинации без съхраненото си архитектурно наследство в градската среда.
Всичко това се случва заради тоталното безхаберие на Община Варна. Проблемът не се корени само и единствено в занемарения външен вид на сърцето на града. Тук говорим за потенциален проблем, който може да отнеме човешки животи. Но както обикновено се случва, ще оценим нещо, чак когато го нямаме. Защо е редно да пострада някой, за да си дадем ясна представа, че всъщност е можело да направим нещо много по-рано? Защо трябва да чакаме да се случи необратимото, след като можем да се погрижим сградите видимо да бъдат с едно по-добро стопанисване? Редно ли е паметници на културата с такъв външен вид да определят лицето ни пред туристите от цял свят?
Време е да превърнем Варна отново в най-добрия град за живеене. Време е за промяна!
Благомир Коцев

Продължи с четенето

Позиция

Корнелия козината си мени, нрава никога…

Published

on

By

Корнелия козината си мени, нрава никога…
А като се замисля – за някакъв кратък период от време беше успяла да отскубне БСП от клеймото на партия на статуквото.
Сега с 200 обратно в естествения хабитат.
Жалко…
познавам читави млади хора там…докато не ги изгони и тях а партията им не потъне в забвение.

Продължи с четенето

Позиция

Има ли надежда?

Published

on

By

Близо 50 дни след поредните безплодни избори България няма редовно правителство. Ние не просто нямаме правителство, но победителят на изборите дори няма план за действие и излизане от кризите.
50 дни след изборите резултатът от работата на Народното събрание е изборът на главния Мултак на републиката за председател на НС и тотален ремонт и изтърбушване на Изборния кодекс в тъмните доби на нощта. Докато повечето български граждани спят.
Има ли надежда?
ПП и ДБ със 73 депутата предлагат да “сложат главата в торбата” и да опитат да сформират правителство, ако получат втория мандат. Предлагат и конкретни приоритетни национални задачи, за които да работи това правителство – влизане в Шенген и Еврозоната, социален пакет за най-нуждаещите се, пакет за българския бизнес и по-малко административни тежести, пакет за административно обслужване на гражданите.
Поставят и въпрос към мнозинството в Народното събрание: готови ли сте да работим за тези национални задачи? Искате ли наистина да дадем надежда за бъдещето и за утрешния ден на българските граждани?
Четвъртък, 24.11.2022 – Отговорът: не, не сме съгласни да работим за тези задачи. Ще си гласуваме #ремонтНаРемонта на Изборния кодекс преди всичко. Искаме да се върнем към времената, в които 15% от гласовете на българските избиратели бяха умишлено анулирани.
А Данчо Ментата е напуснал своя зелен стол на златен фон и се е покачил на най-високата трибуна. Заседанието тече.
Има ли надежда?
В залата има 73-ма народни представители, които няма да се предадат и ще отстояват правото на българите да дават гласа си за това, в което вярват и за което мечтаят. А не да бъдат ограбени и окрадени.
Мечтата не са в доковете ни да висят икони в златни обкови на позлатена стена, не са за пачки и кюлчета, не е сарай на незаконен кей…
Мечтата е за простички неща: да живееш спокойно и достойно в страната, която наричаш родина; да получаваш нормална заплата, която да позволява да отидеш на хубава семейна почивка два пъти в година, да отидеш на ресторант, да видиш и опиташ нещо ново; детето ти да получи добро образование, за да има добър старт в живота; да развиеш своя бизнес идея, без да ти пречи държавата; да си щастлив.
Малцина вярват, че има бъдеще, в което политиците не крадат от хората; бъдеще, в което има място за мечти. Наричат ги “наивници”.
Хубаво е, че има “наивници”, защото това означава, че има надежда.
Лена Бориславова, Фейсбук

Продължи с четенето

Позиция

Тома Биков срещу „Гутен морген Остерайх“ *

Published

on

By

Малокултурните народи като руския и украинския се бият за територия. Вместо да отворят граници и да си живеят както в ЕС, Русия разрушава градове, иска да вземе част от Украйна и гони хората с бомбардировки. Даже с ЕС не е точен пример, нали тия били братя, един народ, както твърдеше и Путин. Какъв трябва да си да оставиш братята си без ток, отопление и вода? И това варварство го благославят руските попове.
Все едно Австрия да иска да възстанови Австроунгарската империя. Само че Австрия се чувства прекрасно в сегашните си граници и няма никакви претенции да „денацифицира“ Чехия и Унгария, с които на практика няма граница.
Един Орбан избива комплексите на унгарците, като се яви на мач на Световното със запалянковски шал с карта на Велика Унгария.
Бях във Виена няколко дни и някак естествено ми идват такива мисли.
И още – за да станем като Австрия, първо трябва да се променят сутрешните блокове. Вместо всяка сутрин да гукат Тома Биков и т. н. партайгеносе, да пускат сюжети като в „Гутен морген Остерайх“, в които жив политик не видях.
*Колажът и заглавието са на varnalive.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.