Благомир Коцев: Сърцето на Варна тъне в разруха от години

0
158
Сърцето на Варна тъне в разруха от години. Около 400 недвижими културни ценности изчезват необратимо всяка година и процесът се ускорява.
Причина за това е, че няма национална стратегия за опазването на недвижимото културно наследство. Законът е объркан и неприложим и именно заради това културното богатство на страната е в критично състояние. Липсата на правила създава корупционна среда, в която културните обекти са умишлено унищожавани, за да може на тяхно място да се построи нова кооперация или търговски център. В повечето случаи археологическото и архитектурното наследство е съсредоточено в градските центрове, където интересът на инвеститорите е най-голям. Всеки от тези обекти трябва да бъде проучен и едва тогава експертите могат да кажат каква намеса е допустима. А експертите за жалост са прекалено малко. С 14 експерти актуализацията на списъка с 39 120 недвижими културни ценности, които още нямат режими и граници на опазване, ще продължи 180 години по приблизителни сметки на НИНКН.
Пример за такъв занемарен обект със съмнителна цел на неговото закупуване е сградата до галерия „Папийон“ срещу Кукления театър. Има няколко смущаващи факта във връзка с тази сграда, които навеждат на мисълта, че е купена с цел не да бъде поддържана и използвана, а заради парцела. Тази порочна практика – да си купуваш културна ценност на атрактивно място, а след това да я „самосрутваш“ или „самозапалваш“, не бива да се толерира повече. Стара Варна е изгубила достатъчно от автентичната си красива архитектура заради строежа на хотел Черно море, заради оформянето на изкопа на Дупката и др.
Защо позволяваме да се унищожава автентична варненска архитектура? За развитието на целогодишен културен туризъм автентичната стара архитектурна среда е решаваща – Виена, Прага, Барселона, Краков и т.н. едва ли биха били толкова притегателни туристически дестинации без съхраненото си архитектурно наследство в градската среда.
Всичко това се случва заради тоталното безхаберие на Община Варна. Проблемът не се корени само и единствено в занемарения външен вид на сърцето на града. Тук говорим за потенциален проблем, който може да отнеме човешки животи. Но както обикновено се случва, ще оценим нещо, чак когато го нямаме. Защо е редно да пострада някой, за да си дадем ясна представа, че всъщност е можело да направим нещо много по-рано? Защо трябва да чакаме да се случи необратимото, след като можем да се погрижим сградите видимо да бъдат с едно по-добро стопанисване? Редно ли е паметници на културата с такъв външен вид да определят лицето ни пред туристите от цял свят?
Време е да превърнем Варна отново в най-добрия град за живеене. Време е за промяна!
Благомир Коцев

Comments are closed.

You cannot copy content of this page