Бизнесът у нас ще получи около 30 млн. евро за дигитализация от Плана за възстановяване

0
90

Дигитализацията и електронното правителство беше една от основните теми на Софийския икономически форум III, който се провежда в „София Хотел Балкан“.

Заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев съобщи, че 26% от средствата в Плана за възстановяване и устойчивост на България са насочени към дигитализацията. „Проектите са в сферата на уменията, в сферата на подпомагането на бизнеса и в сферата на услугите“, обясни той. Ивайло Яйджиев уточни, че една от целите на проектите в сферата на уменията е да се изградят механизми в образованието, така че учениците да развият уменията си в ранна възраст. В същото време е предвидено да има и проекти за възрасти, които трябва да надградят своите умения. В Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени средства за финансиране на малкия и среден бизнес. „Предприятията ще получат около 30 милиона евро подкрепа за базовата дигитализация“, каза заместник-министърът.

Биляна Золкова, началник отдел в Министерството на транспорта и съобщенията, каза, че България е на 26-то място по отношение на високоскоростната свързаност Европа. Селските региони са покрити едва на 2% с висоскоростен Интернет. „Цифровата инфраструктура е доста скъпа за изграждане и за поддържане, защото остарява бързо и трябва да бъде модернизирана“, отбеляза тя.

Каталин Крето, генерален мениджър за Румъния Хърватия, България и Словения на VISA, коментира по време на форума, че дигитализацията на плащанията е един от ключовите показатели за измерване на това колко едно общество е дигитализирано. Според него нивото на дигитализацията е в отрицателно съотношение към сивия сектор на икономиката, защото осигурява проследимост.

economy.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page