Бизнесът търси млади инженери на кариерен форум в Техническия университет във Варна

0
84

Над 60 български и международни компании се включиха днес в кариерния форум „Технология на успеха“, в Техническия университет във Варна, който ще продължи три дни. Освен свободни работни места, фирмите представят и възможности за стажове.

В IT-сектора има сериозен недостиг на кадри, търсят се софтуерни и хардуерни инженери, програмисти, каза за БТА проф. Валентина Маркова. Тя е заместник-ректор на университета и ръководител на кариерния център, който в партньорство със студентския съвет, е организатор на форума. Според нея това е причината две трети от компаниите, участващи във форума, да са от този бранш.

Маркова допълни, че инженери се търсят и в индустрията, електрониката, машиностроенето, като заплащането не е по-лошо от това в сферата на новите технологии. Проблемът е, че младите хора нямат толкова голям интерес към тези специалности, защото работата е по-тежка, допълни експертът.

За да се реализират нашите кадри успешно, им помагаме да развиват и допълнителни умения, допълни Маркова. По думите й това е причината в университета, в рамките на октомври, да се проведат серия лекции как се пишат биографии и мотивационни писма, какво трябва да е представянето при явяване на интервю за работа.

„От разговорите ни с работодатели установяваме, че част от младите хора не знаят как да представят по най-добрия начин своите знания и умения, да се рекламират“, каза Маркова. Нейният личен съвет към студентите е, когато търсят работа, да не се страхуват, а да покажат какво знаят и какво не знаят, като изразят готовност да се усъвършенстват и квалифицират.

Бизнесът вече е с нагласата да си дообучава кадрите, допълни Маркова. Тя уточни, че университетът се старае да адаптира учебните планове според съвременните изисквания на работодателите. Освен това, осигурява допълнителни обучения и лекции, които се провеждат от предприемачи от различни сфери.

Ректорът на университета проф. Венцислав Вълчев каза, че през последните три години учебното заведение е изградило много сериозен имидж сред бизнеса в региона. По думите му работодателите вече имат възможност за пряк контакт с младите хора, както и да презентират възможностите на компаниите си пред тях. Университетът има сериозен прогрес и в научната дейност, привлича средства по европейски програми, което също го прави популярен, каза още Вълчев.

По думите му, освен техническите специалности, е много популярна и агрономията. Той припомни, че ТУ е един от четирите университета в страната, които предлагат обучение по тази специалност. По думите му държавата поръчка е за 32-а студенти редовно обучение и 16 – задочно. Тези места бяха едни от първите запълнени през тази учебна година, дори има записани младежи на собствена издръжка, посочи Вълчев. Според него агрономството е популярна специалност, тъй като университетът обвързва обучението с новите технологии, необходими за практикуване на модерно земеделие.

БТА

Comments are closed.

You cannot copy content of this page