Connect with us

България

БВП по области и региони: Кои са лидерите на Севера и Юга

Публикувано преди

на

Погледът към брутния вътрешен продукт на областите и брутната добавена стойност в различните сектори на икономиката позволява да се откроят разликите между севера и юга, както и да се покаже различната траектория на развитие на областите в България. През 2020 г. брутният вътрешен продукт на София (столица) е малко над 51 млрд. лв., което е 43% от общия за страната. На юг се откроява икономиката на Пловдив (с БВП от 9,8 млрд. лв.), която традиционно формира над половината от брутния продукт на Южен централен район. На югоизток Стара Загора (5,1 млрд. лв.) временно изпреварва Бургас (4,6 млрд. лв.), която понесе най-тежко удара на пандемията. Сумарно икономиките на областите Стара Загора и Бургас на практика се равняват на тази на област Пловдив.

На север безспорен лидер остава област Варна (7,3 млрд. лв.), която отчете спад в сферата на услугите по време на пандемията, но запази силната индустрия в периферията на морската столица. Икономиката на Варна носи малко над ¼ от брутния продукт на цяла Северна България. Велико Търново премина сравнително добре през кризата и почти се изравни с Русе на нива от около 2,7 млрд. лв. Двете области се „надбягват“ по размер на икономиката от десетилетия, като в последните години Русе е с едни гърди напред. По-малкият мащаб на икономическите центрове в Северна България – с изключение на Варна, както и по-слабата свързаност между тях предопределят до голяма степен и разликата между Северна и Южна България.

Графика 1: Брутен вътрешен продукт на областите в България през 2020 г. (млн. лв.)

Източник: НСИ

Брутната добавена стойност на човек от населението[1] по области варира от близо 35 хил. лв. в София (столица) до под 8 хил. лв. в Силистра. Икономиката на София се отличава значително от всички останали и е силно доминирана от услугите, които носят 86% от добавената стойност в столицата. На второ място в страната с 15 хил. лв. на човек от населението остава област София, която обхваща индустрията в непосредствената периферия на столицата, но също и голяма част от минното дело и металургията в Средногорието. Наред с област София, промишлеността играе водеща роля[2] в  Стара Загора и Враца, които също са с висок БВП на човек от населението – около 14-15 хил. лв., благодарение на високата добавена стойност, създавана от компаниите в енергетиката. В челото, освен столицата и индустриалните области, попада и област Варна, в която секторът на услугите е водещ. Селското стопанство носи над 10% от добавената стойност в сравнително по-малки и бедни области, разположени най-вече в северната част на страната.

Графика 2: Брутна добавена стойност на човек от населението по области през 2020 г.

Източник: НСИ, изчисления на ИПИ

„Регионални профили 2022“ ясно показват, че макар отпечатъкът на пандемията и последвалото икономическо възстановяване да е видим на регионалната карта, съществуващите отпреди големи различия между областите се запазват. На фона на продължителната политическа нестабилност и изцяло нови стопански предизвикателства в края на 2022 г., развитието и отключването на потенциала на регионите ще са от огромна важност. Местните власти трябва да бъдат изключително активни и да работят в посока трансформация на своята икономика в стремеж към по-висока производителност и конкурентоспособност, в т.ч. привличане на инвестиции и развитие на индустриалните терени, работа с образователните институции и подкрепа за инвестициите в човешки капитал, отвореност за регионални партньорства и мислене отвъд обичайните административни граници. В тези свои усилия общините имат нужда от подкрепа и най-вече – от реални стъпки за финансова децентрализация и повече собствен ресурс.

Източник: Институт за пазарна икономика

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев (ВИДЕО)

Published

on


Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев и няма да коментирам, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Отговорността за министрите и работата е на Министерски съвет.

Отново напомням колко много партийни кадри на БСП бяха назначавани в служебните кабинети на Радев. Цели партии се създаваха след това.

Днес в пленарна зала се гледа предложението на ГЕРБ за увеличение на заплатите на военните. Кадрите в армията не трябва да изтичат, трябва да бъдат добре възнаградени.

Преди 3 години покривахме всички критерии за Еврозоната и можеше да сме там заедно с Хърватия. Причината да не сме се корени отпреди 3 години, сега чуваме само негативни вести, но всички ние си го заслужихме.

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика (ВИДЕО)

Published

on

През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика чрез Мария Габриел и чрез мен като председател на външната комисия, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Искаме тази линия и доктрината, за която сме се борили, да продължи.

Още от първия ден на това служебно правителство ясно заявих, че не съм съгласен с външния министър и с много от назначенията, но така е преценил Главчев. Половината министри в този кабинет са от ПП/ДБ.

Политическата отговорност за това правителство се носи от парламента. Призовавам колегите от ПП/ДБ и ДПС, с които заедно гласувахме промените в Конституцията, да бъдем на висотата на сътвореното.

Продължи с четенето

България

Седмокласникът Калоян Гешев стана трикратен шампион по скоростно смятане

Published

on

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Той спечели първо място на олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани конкуренцията в лицето на Арян Шукл (233 точки) и Вандал Няти (166 точки) от Индия.

В състезанието се включиха 90 участници от целия свят на различни възрасти.

Това не е първо отличие на Калоян. На провелото се световно първенство по умствена скоростна математика (смятане наум) за деца до дванадесет години в град Билефелд, Германия през 2022 г. печели златния медал и световната титла. През март 2023 г. Калоян Гешев успешно защитава световната си титла.

Той казва, че математиката е неговото призвание, а през 2021 г. ученикът спечели и предаването „България търси талант”.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page