Connect with us

Интересно

Батерия от алуминий, сяра и сол – бърза, безопасна и евтина

Публикувано преди

на

Докато светът изгражда все по-големи инсталации от вятърни и слънчеви енергийни системи, необходимостта от икономични, широкомащабни батерии за осигуряване на енергия, когато слънцето е залязло и въздухът е спокоен, нараства бързо. Днешните литиево-йонни батерии все още са твърде скъпи за повечето подобни приложения, а други опции като помпено-акумулаторни водноелектрически централи (като ПАВЕЦ „Чаира“) изискват много капиталовложения и специфична топография, които не винаги са налични.

Сега инженери от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили нов вариант на батерия, използвайки обикновени материали – алуминий, сяра и сол. Батерията е не само евтина, но е устойчива на огън и повреди и може да се зарежда много бързо, което може да я направи полезна за захранване на дома или за зареждане на електромобили.

Литиево-йонните батерии доминират в тази област през последните няколко десетилетия, благодарение на своята надеждност и висока енергийна плътност. Въпреки това литият става все по-рядък и по-скъп, а клетките могат да бъдат опасни, като експлодират или избухват в пламъци при повреда или неправилна употреба. Необходими са по-евтини и по-безопасни алтернативи, особено с преминаването на света към възобновяема енергия и електрически автомобили.

Затова екипът на Масачузетския технологичен институт (MIT) си поставя за цел да разработи нов тип батерия от леснодостъпни и евтини материали. След търсене и някои опити и грешки, те се спират на алуминий за единия електрод и сяра за другия, допълнени с електролит от разтопена хлоро-алуминиева сол. Всички тези съставки не само са евтини и често срещани, но и не са запалими, така че няма опасност от пожар или експлозия.

По време на тестовете екипът демонстрира, че новите акумулаторни клетки могат да издържат на стотици цикли на зареждане и да се зареждат много бързо – при някои експерименти за по-малко от минута. Цената на клетките е само една шеста от цената на литиево-йонна клетка с подобен размер.

Те не само могат да работят при високи температури до 200 °C, но всъщност работят по-добре, когато са по-горещи – при 110 °C  батериите се зареждат 25 пъти по-бързо, отколкото при 25 °C. Важно е да се отбележи, че според изследователите батерията не се нуждае от външна енергия, за да достигне тази повишена температура – обичайният цикъл на зареждане и разреждане е достатъчен, за да я поддържа толкова топла.

Въпреки че видът на солта в електролита е избран, защото има ниска температура на топене, тя по стечение на обстоятелствата има и друго предимство – по естествен начин предотвратява образуването на дендрити. Тези метални налепи, които постепенно нарастват между двата електрода, докато предизвикат късо съединение, са сериозна пречка за батериите, особено за литиево-йонните клетки.

Екипът твърди, че този проект за батерия би бил най-подходящ за мащаби от няколко десетки киловатчаса, като например захранването на индивидуален дом от възобновяеми източници. Те биха могли да бъдат полезни и като зарядни станции за електромобили, благодарение на бързото си зареждане. Други видове батерии, като например скорошен модел, използващ електролит от разтопена сол и алуминиеви и никелови електроди, биха могли да работят по-добре в мрежови мащаби.

Патентите за алуминиево-сернистите батерии са лицензирани за отделна компания, наречена Avanti, съоснована от един от авторите на изследването, описващо разработката. Първата задача е да се създадат батерии в голям мащаб и да се проведат стрес тестове.

Справка: Pang, Q., Meng, J., Gupta, S. et al. Fast-charging aluminium–chalcogen batteries resistant to dendritic shorting. Nature 608, 704–711 (2022). https://doi.org/10.1038/s41586-022-04983-9

Източник: Battery made of aluminum, sulfur and salt proves fast, safe and low-cost
Michael Irving

Продължи с четенето

България

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица

Published

on

Снимката е илюстративна.

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица. Туроператорите отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден, съобщи NOVA.

Курортите са готови да посрещнат стотици хиляди туристи за почивните дни. По-голяма част от почиващите избират Черноморието, макар че все още е хладно за плаж.

От пътуващите българи 850 000 избират да останат у нас, други 150 000 ще посрещнат празниците в чужбина.

„Около 300 000 ще бъдат туристите в страната в различни форми и места за настаняване. Това, което е най-търсено е спа и уелнес. Съответно хотелите, които са отворени по Черноморието, търсят се къщи за гости и вили”, каза Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма .

Хотелиерите по Черноморието правят генерална репетиция преди летния сезон. Над 70% от местата за настаняване ще отворят за Великденските празници. Имат готовност, подготовката върви с пълна пара.

От бранша посочват, че цените на морето започват от 100-120 лева на човек за нощувка. Отчитат леко поскъпване при all inclusive пакетите, защото храната е най-голямото перо от бюджета.

„Очаква се да има едно завишение от порядъка на 10-15% на цените спрямо миналата година”, добавя Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

И хотелиери в Банско се опитват да привличат туристи по празниците тази пролет, макар че снегът се топи.

Но по-евтино ли е българското? Последният доклад за пътувания от Пощенската служба на Великобритания нарежда страната ни на седмо място по достъпност за туристите с дневен бюджет от 143 лв. Сред по-евтините дестинации са Япония, Португалия и Египет.

„По-евтино от България никой не може да намери”, подчертава Драганов.

И към още един регистриран бум в туризма. Все повече чужденци избират страната ни за почивка през първата седмица на май. Като причина изтъкват по-различното празнуване на Великден от източноправославните християни.

Продължи с четенето

България

Цветница е! Какво не знаем за празника?

Published

on

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица – идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Лозан, Лозенка, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Неви, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и много други имена.

Религиозната страна на празника показва, че на този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и с нея осле, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат“. Шествието продължило и от височината на Еленското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцеления на болни и недъгави хора.

За църковния празник, който според църковния календар се пада в 6-та Неделя на Великия пост – Връбница или Цветница – се разрешава риба.

Източик: БНР

Продължи с четенето

Интересно

Нелечима бактерия нападна Международната космическа станция

Published

on

Екипажът на Международната космическа станция е открил „резистентна към лекарства бактерия“ и няма представа как е попаднала на борда, съобщи telegraph.bg.

Изследователи на борда на нискоорбиталната станция потвърдиха находката, която може да доведе до по-нататъшно развитие на по-силни бактерии, които могат да устоят на лечение. Микрогравитацията на борда на станцията се смята за причина за нейното оцеляване.

Но въпросът откъде идва бактерията, озадачава екипа. Различните условия за организмите на МКС означават различен път на растеж в сравнение с тези, които се развиват на Земята.

Ново проучване на Enterobacter Bugandensis изолира 13 щама от вида от МКС и анализира промените в техния растеж в сравнение с щамове, които се развиват на планетата ни.

Бактериите на борда на МКС са свързани с клинични инфекции като сепсис и се оказа, че щамът на борда на космическата станция е много по-устойчив на лекарства и медицинска намеса, отколкото на Земята.

Въпреки че не е ясно как бактериите могат да повлияят на здравето на хората, живеещи на МКС, това е предупредило учените за подготовка в случай, че тези „по-смели“ бактерии се върнат на нашата планета, съобщи Gizmodo.

Към момента не е известно дали бактериите на борда представляват заплаха за хората на Земята. Докато на астронавтите на борда на станцията се препоръчва да избягват контакт с неизвестни микроби и бактерии могат да си проправят път към кораба.

Новината идва на фона на притесненията на НАСА, че корабите, които пращат до Марс и се връщат обратно на Земята, могат да донесат със себе си непознати досега микроби.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page