Аспаруховият мост във Варна е открит на 8 септември 1976 г.

0
160

Аспаруховият мост свързва кварталите Аспарухово и Галата с централната част на Варна, като е единствената връзка през плавателния канал, който свързва Варненското езеро с Черно море. Той е част от бъдещата магистрала Черно море и Европейски път E87.

Строежът на моста започва в началото на 1973 г. Като цяло Аспаруховият мост обхваща главната мостова конструкция – две естакадни стоманобетонни части и централна стоманена конструкция, и два сложни пътни възела в двата му края. За двете направления на пътя носещите конструкции са самостоятелни, с надлъжна фуга между тях, т.е. създадени са две еднакви независими успоредни носещи конструкции. Издигане на стоманобетонните греди Основната част на моста е изпълнена със стоманобетонна конструкция. За всяко платно (по широчината му) тя е съставена от три предварително напрегнати Т-образни греди с дължина 38.70 м, и маса е 120 тона.

Правителственият срок за пускане на обекта Аспарухов мост е 30 септември 1976 г., но е завършен предсрочно. Открит е от Тодор Живков на 8 септември 1976 г.

Comments are closed.

You cannot copy content of this page