Connect with us

Политика

Асен Василев алармира, че служебният кабинет спира увеличението на пенсиите и на помощите

Публикувано преди

на

Служебният кабинет ще намалява разходи, готви се да спре увеличението на пенсии и помощи, заяви бившият финансов министър Асен Василев във видеообръщение във фейсбук.

Думите му са по повод изказване на служебния министър на финансите Росица Велкова, която преди седмица заяви, че не трябва да забравяме научените тежки уроци от миналото и с лека ръка да пропиляваме трудно постигнатата финансова стабилност на държавата.

Аз съм напълно съгласен с тези думи, но явно научените уроци не са наистина научени„, казва той.

Василев съобщи, че до него е достигнал доклад на Министерство на финансите, подготвен от министър-председателя, който е „меко казано обезпокояващ“. В този доклад като една от мерките се казва: „консолидация следва да се търси чрез намаляване на разходите, в това число отмяна на вече стартирали политики или намаляване отмяна на данъчни облекчения“.

„Преведено на български това означава да се спре увеличението на пенсиите, да се отменят част от данъчните облекчения, може би нулевото ДДС на хляба или данъчните облекчения за млади семейства, може би детските градини да спрат да бъдат безплатни, и като цяло да се отмени цялата социална програма и първите стъпки, които бяха направени за това България да има нормален европейски социален бюджет, а не „постна пица.

Уроците на последните 12 години са много ясни. Постните пици, бюджетите на бедността, които ГЕРБ правеха, доведоха до ето тази стабилност. И пълна разруха.
Бюджетите бяха правени при грешни макрорамки, така че в края на годината да остане бюджетен излишък, който с постановление на Министерски съвет да бъде раздаден на “наши” фирми. 1 милиард за тези, 500 милиона за тези, 100 милиона за другите… И всичко това в крайна сметка да се озове в едни чували, шкафчета и кюлчета.“

Василев добавя още, че бюджетите, които правителството направи – двете актуализации и основния бюджет тази година, показаха, че в България може да се прави социална политика. Пенсиите могат да бъдат вдигнати за 1 година повече отколкото за последните 12 години. Старите пенсии от 1 октомври да наваксат това, което 12 години е било откраднато от тези пенсионери:

„Да имаме безплатни детски градини, достойно платени учители, повишение на заплатите в здравеопазването, в МВР, в отбраната, така че държавата за първи път да започне да инвестира в кадрите, които дават гръбнака на нашето общество. В същото време да има наистина голяма инфраструктурна програма, най-голямата за последните 12 години. И всичко това да стане в рамките на позволения дефицит в Европа. Това е политиката, която ние ще водим и ще продължим да водим. Това е политиката, която ще позволи на България да стане нормална европейска държава. Това е политиката, която ще доведе до увеличение на заплатите, повишаване на минималната работна заплата, така че тя да е поне 50% от средната работна заплата. Тази политика би позволила пенсиите да се удвоят в следващите 4 години и да направим всички инвестиции в инфраструктура, които са ни необходими, без да има проблем с финансовата стабилност. Но тази политика означава също и че няма да има кражби. Няма да има постановления на Министерския съвет в последния момент, с които едни пари да отидат при едни фирми. И може би затова тази политика не харесва на ГЕРБ. На 2 октомври трябва да решим дали искаме тази нова европейска политика или искаме политиката на ГЕРБ с шакфчета, кюлчета и стабилна бедност.“

offnews.bg

 

Продължи с четенето

Политика

Петков обясни на Борисов защо няма да влезем в Шенген

Published

on

By

Ако Борисов иска да знае защо няма да влезем в Шенген, отговорът е прост: заради схеми като „Капитан Андреево“ и „Росенец“. Заради това, че първият законопроект, който внесохме – за КПКОНПИ, не стигна до зала, за сметка на Изборния кодекс. Това написа във Фейсбук лидерът на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

По негови думи европейските лидери просто не вярват на Борисов.

Петков е категоричен, че единственият начин да влезем в Шенген е, ако в страната ни има отново антикорупционно правителство.

Той подчертава, че битката за България тепърва започва и е само въпрос на време страната отново да се върне по пътя на справедливостта и просперитета.

В допълнение Петков дава и отчет през своя поглед на случилото се през тази седмица:

„1. Приеха хартиената бюлетина – върна се възможността с мастило да зацапват бюлетините. Вече всички разбраха, че през 2015 невалидните бюлетини са над 400,000, което е повече от всички гласували във Варна, Бургас и Пловдив взети заедно!

2. Махнаха възможността машината да отпечатва машинен протокол. Никаква проверка. Всичко ще се брои ръчно и на тъмно!

3. МИР Чужбина остава неясна идея за далечното бъдеще. Явно ГЕРБ, ДПС и БСП не ги интересуват въобще българите в чужбина.

Стратегия е ясна – статуквото иска избори с подправен вот„.

Той допълва, че през следващите седмици ще наблюдаваме „поредното театрално представление на ГЕРБ“, а именно опит за съставяне на правителство.

Ще гледаме монолозите на Борисов, политика, сведена до евтина шоу програма, платени сутрешни анализатори… и всичко това в пореден опит отново да изкривят общественото мнение, обобщава лидерът на ПП.

Той припомня, че преди седмица с идеята за правителство на малцинството ПП са посочили своите ясни приоритети – членство в Еврозоната, Шенген, социален пакет, бизнес пакет, реформи в съдебната система. Вчера обаче ГЕРБ, ДПС и БСП по негови думи са убили тези приоритети.

news.bg

Продължи с четенето

Политика

Костадинов (Възраждане): Случилото се е изборна вакханалия и тя ще продължи

Published

on

By

Случилото се е изборна вакханалия и тя ще продължи. И химнът, който слушахме снощи, не помогна. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в студиото на Нова телевизия в коментар на 18-часовия маратон за гласуване на поправки в Изборния кодекс.

Този парламента няма волята, но и желанието да работи, с всяко едно решение този парламент увеличава разделението в обществото. Очакват ни избори през март, единствената алтернатива, според Костадинов, който обаче не изключи и единствената възможност за съставяне на правителство – ГЕРБ и БСП да го подкрепят.

Костадинов призова президента Румен Радев да наложи вето над промените, макар и в това да не е напълно уверен, че ще се случи, тъй като държавният глава в последно време не се вслушва в такива искания. Като пример лидерът на „Възраждане“ даде това, че Радев отказа свикване на референдум за приемането на еврото.

Възраждане“ са гласували против връщането на хартиената бюлетина, въпреки че смятат, че и при машинното гласуване има злоупотреби само че на централизирано ниво и все пак може би по-малко. Те са настоявали да се обсъди ролята на „Информационно обслужване“, което не е станало обаче.

Иначе, според Костадинов, наблюдателите в СИК не са никаква гаранция за честно преброяване на вота, а като пример даде делото, което е водил през 2003 г. и което е спечелил, когато едва след решение на съда в чувала са открити неговата бюлетина, както и други за „Възраждане„, които не са били отчетени изобщо.

novini.bg

Продължи с четенето

Политика

Румен Радев връчва първия мандат в понеделник

Published

on

By

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ в понеделник, 5 декември, обяви той днес.

Мандатът се връчва първо на политическата сила, спечелила най-висок резултат на парламентарните избори.

„Надявам се, че времето, което дадох допълнително, да бъде оползотворено по най-добрия начин“, каза държавният глава.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.