Connect with us

Политика

Асен Василев: Ако Борисов иска да разговаряме – да заповяда в парламента, пред камерите

Публикувано преди

на

Трябва да се положат усилия за редовно правителство, отговорността е на ГЕРБ. Не съм сигурен обаче, че тактиката с тези контактни групи ще даде резултат, защото при такива сложни преговори е важно да се водят разговори по политики, и от хората, които могат да вземат решения. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ по bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) и бивш финансов министър Асен Василев.

Той подчерта още веднъж, че от ПП няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ, но все пак посочи, че ако Бойко Борисов пожелае да разговаря с него, „може да заповяда в парламента и да говорят пред камерите“.

Асен Василев допълни, че ако вторият мандат отиде при тях, от ПП ще проведат открити консултации с всички партии в парламента, но изрази скептицизъм, че 48-ото Народно събрание ще успее да излъчи редовно правителство.

По думите му, на теория, всяка партия е готова да води разговори за реформи, но когато се стигне до момента тези реформи да се превърнат в действие, съгласието изведнъж изчезва.

Уж всички, начело с ИТН, се бяхме разбрали, а се оказа, че Рашков като председател на КПКОНПИ е препъникамък, припомни бившият финансов министър.

По темата с бюджета Асен Василев изрази мнение, че е възможно да се приеме бюджет, който да бъде напълно изпълним.

Служебният кабинет не е използвал нито една стотинка от взетите заеми, защото имаме излишък. В момента в сметката на финансовото министерство в БНБ има 13 млрд. лева от заеми, добави той.

В заключение съпредседателят на ПП отбеляза, че от формацията са против връщането на хартиената бюлетина.

novini.bg

Продължи с четенето

Политика

„Български възход“ на консултации при президента за съставяне на кабинет

Published

on

By

Финал на консултациите при президента за съставяне на редовен кабинет. Днес държавният глава ще се срещне с представителите на последната политическа сила в новия парламент, а именно „Български възход”.

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на проучвателните мандати отне точно два месеца. Президентът посочи, че е дал достатъчно време за диалог и обясни, че ако партиите искат избори- мандатите могат да бъдат връчени изключително бързо.

Продължи с четенето

Политика

Кирил Петков: Ако се разхождах с вълшебни кодове в джоба, ГЕРБ едва ли щяха да спечелят изборите

Published

on

By

Никога не съм казвал, че ще давам кодове. Единствено предложих на г-н Свиленски кодовете да бъдат одитирани от външни експерти, за да получат пълна сигурност и да оттеглят законопроекта си за връщането на хартиената бюлетина. Казаното след това на парламентарната трибуна от г-н Свиленски беше лъжа и затова ще заведа иск срещу него, защото политиците трябва да се научат да се придържат към истината. Това заяви в сутрешния блок на bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) и бивш премиер на страната Кирил Петков.

Петков допълни, че ако съществуваха такива „вълшебни кодове“ и той е разполагал с тях, едва ли ГЕРБ щяха да спечелят изборите, а ПП да са втора политическа сила.

Цялата идея около връщането на хартиените бюлетини е отново да се манипулират изборите, за да се вземат обществените поръчки и да се откраднат пари от българите, посочи съпредседателят на ПП.

След това той призова колегите си от БСП да използват уикенда, за да помислят и да оттеглят предложението за хартиената бюлетина, като още веднъж напомни, че ако наистина кодът на машините им е проблем, винаги може да се допитат за експертно мнение от IT специалисти и одитори.

Кирил Петков разкритикува и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вчера заяви, че Петков „се разхождал с кодове в джоба“.

Вместо да се занимаваме с фалшиви новини, Борисов да покаже една програма за управлението на България. Откакто свалиха нашето правителство, се водят само несъстоятелни разговори и не е свършено нищо, каза бившият премиер.

В заключение подчерта, че ПП няма да подкрепи съставяне на кабинет с първия мандат на ГЕРБ, защото това е обещанието, което са дали пред своите избиратели.

novini.bg

Продължи с четенето

Политика

Депутати от ДБ ще внесат предложение държавата да поеме контрол над „Лукойл“

Published

on

By

Министерският съвет да бъде задължен да поеме контрола над дейността на рафинерията на руския петролен гигант “Лукойл” в Бургас. Такова предложение планират да внесат в парламента депутати от “Демократична България”. Според тях е недопустимо руската компания да поставя условия на държавата и да плаши със затваряне на рафинерията, ако условията и не бъдат приети.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.