Connect with us

Новини

Асен Василев иска държавните служители също да си плащат осигуровките

Публикувано преди

на

Финaнcoвият миниcтъp Aceн Bacилeв иcĸa дa пpиpaвни дъpжaвнитe cлyжитeли ĸъм paбoтeщитe в чacтния ceĸтop, ĸoитo пo зaĸoн пoeмaт 40% oт coциaлнитe cи ocигypoвĸи a фиpмaтa – 60%. Дoĸaтo в мoмeнтa дъpжaвнитe инcтитyции ocигypявaт чинoвницитe нa 100%. Bacилeв плaниpa тaзи пpoмянa д ace cлyчи c пpиeмaнeтo нa Бюджeт 2023 и дa зaпoчнe дa дeйcтвa cлeд Hoвa гoдинa.

Taзи мяpĸa изглeждa фopмaлнocт, нo бизнecът oтдaвнa нacтoявa дa ce cлyчи. Πpичинaтa e, чe зapaди paзличиe в ocигypитeлния пoдxoд нe мoжe дa ce нaпpaви peaлнo cpaвнeниe мeждy възнaгpaждeниятa в чacтния и дъpжaвния ceĸтop.

B бюджeтa зa дoгoдинa, ниe ĸaтo Mиниcтepcтвo нa финaнcитe, биxмe пpeдлoжили тaĸaвa пpoмянa дa бъдe нaпpaвeнa, тaĸa чe дъpжaвнитe cлyжитeли дa ce ocигypявaт пo cъщия нaчин, пo ĸoйтo ce ocигypявaт cлyжитeлитe в чacтния ceĸтop“, ĸaзa финaнcoвият миниcтъp пo вpeмe нa днeшния пapлaмeнтapeн ĸoнтpoл.

Toй дъpжeшe дa oтбeлeжи, чe пpoмянaтa нямa дa дoвeдe дo нaмaлявaнe нa дoxoдитe нa чинoвницитe. „Πpoмянaтa щe бъдe нaпpaвeнa пo тaĸъв нaчин, чe дa ce зaпaзят нeтнитe дoxoди нa cлyжитeлитe.“

Bacилeв cъщo тaĸa ĸaзa, чe зapaди нaпpaвeни oптимизaции c aĸтyaлизaциятa нa бюджeтa зa 2022 г. ce пpeдвиждa yвeличeниe нa зaплaтитe c дo 20% зa ceĸтop „Oтбpaнa“, MBP и Mиниcтepcĸия cъвeт.

B бюджeтa имa мaлĸo пoд 300 милиoнa лeвa, ĸoитo мoгaт дa ce пoлзвaт зa yвeличeниe нa зaплaтитe в пyбличния ceĸтop, aĸo ce нaпpaвят oптимизaции.

economic.bg

Продължи с четенето

Новини

МВР с нов сектор в структурата си

Published

on

By

Изготвени са проект на структура и функции, включително и прогнозен финансов разчет за нов сектор в МВР – „Престъпления против околната среда, дивата природа и животните“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

Това става известно от отговор на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев на въпрос от народния представител Цветелина Симеонова-Заркин, публикуван на сайта на парламента.

Въпросът е във връзка с институционализирането на звено за противодействие на престъпленията против околната среда, дивата природа и животните, както и планираните конкретни мерки и срокове за тяхното изпълнение.

В отговора си министър Демерджиев посочва, че е приключила работата на междуведомствената работна група за създаването на специализирано звено „Престъпления против природата“.

Към Министерство на земеделието и Министерство на околната среда и водите е изпратен доклад и проект на Споразумение за постигане на координация и ефикасно взаимодействие при установяване ограничаването и предотвратяването на нарушения и/или престъпления против околната среда, дивата природа и животните.

Прилагането на Споразумението ще се извършва чрез междуинституционален „Механизъм за превенция, контрол, административно-наказателна дейност и/или разследване на нарушения и/или престъпления против околната среда, дивата природа и животните“, става ясно още от отговора на министъра, цитиран от БТА.

Той допълва, че предстои съгласуване на документите и насрочване на дата на подписване на Споразумението. Както и, че предстои разработване на предложения за осигуряване на щатни бройки и необходимите финансови средства за функциониране на звеното.

Припомняме, ви, че преди ден Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Захари Шулев – обвинен за насилие с особена жестокост над кучето Мечо.

Мъжът бе задържан след публикувани в медиите и социалните мрежи клипове за жестоко отношение към животното в кв. „Карпузица“.

novini.bg

Продължи с четенето

Новини

Германия ще достави „над 350 генератора“ на Украйна

Published

on

By

Германия ще достави „над 350 генератора“ на Украйна, чиято енергийна инфраструктура е частично унищожена от руските удари, обяви днес говорител на правителството, цитиран от Франс прес.

Канцлерът Олаф Шолц е говорил с украинския президент Володимир Зеленски и „го е уверил в допълнителната подкрепа в краткосрочен план“ , обяви в комюнике Щефан Хебестрейт, уточнявайки, че германската помощ в енергийната област до момента е на стойност 56 милиона евро.

Германският канцлер е „осъдил продължаващите бомбардировки и е уверил Украйна  в допълнителната подкрепа в краткосрочен план“, каза говорителят.

Олаф Шолц е „потвърдил отново, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна, включително в областта на въздушната отбрана и дългосрочното възстановяване“, заключава Щефан Хебестрейт.

Русия започна от началото на октомври мащабна кампания на масирани ракетни удари, насочени срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Според цитираните от украинското правителство данни между 25 и 30 на сто от тази инфраструктура е била повредена.

БТА

Продължи с четенето

Новини

По-строги правила за продаваните онлайн стоки въвежда ЕС

Published

on

By

Европейският парламент и представители на страните членки на ЕС постигнаха съгласие за затягане на правилата за продуктите, продавани онлайн, за да бъдат защитени по-добре потребителите, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Търговците на дребно, както и компаниите, участващи във веригите за доставки, трябва да носят по-голяма отговорност за продуктите, които продавани по интернет, съгласно „предварително политическо споразумение“, постигнато късно снощи. Една от целите му е опасните продукти да бъдат изтеглени от пазара колкото може по-бързо в бъдеще. Това например засяга продукти, които се продават в ЕС от онлайн търговци на дребно, като „Амазон“ (Amazon), но са доставени от страни, които не са част от ЕС.

Съгласно новия регламент „даден продукт може да бъде продаден единствено, ако е наличен икономически оператор, (например производителят му, вносител, дистрибутор), базиран в ЕС, който носи отговорност, че продуктът не е опасен“, се казва в съобщение до медиите на ЕП.

При определени обстоятелства тези икономически оператори са отговорни и за щети, причинени от дефектни продукти, заяви евродепутатът Рене Репаси от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. Идеята е компаниите да бъдат насърчени да информират по-бързо и по-обстойно клиентите си, например за изтеглянето на даден продукт от пазара.

Новите правила предвиждат и удължен гаранционен срок, през който купувачите имат право да върнат даден опасен продукт и да им бъде възстановена сумата, която са платили за него или той да бъде поправен, или заменен.

Новият регламент ще спести на потребителите в ЕС около 1 милиард евро през първата година от прилагането му и около 5,5 милиарда евро през през следващото десетилетие, по оценка на Европейския парламент. Споразумението трябва да бъде официално прието от държавите, които са част от Евросъюза и от Европейския парламент. След това новите правила ще започнат да се прилагат след преходен период, който ще продължи 18 месеца.

pariteni.bg

 

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.