Connect with us

Новини

Асен Василев иска държавните служители също да си плащат осигуровките

Публикувано преди

на

Финaнcoвият миниcтъp Aceн Bacилeв иcĸa дa пpиpaвни дъpжaвнитe cлyжитeли ĸъм paбoтeщитe в чacтния ceĸтop, ĸoитo пo зaĸoн пoeмaт 40% oт coциaлнитe cи ocигypoвĸи a фиpмaтa – 60%. Дoĸaтo в мoмeнтa дъpжaвнитe инcтитyции ocигypявaт чинoвницитe нa 100%. Bacилeв плaниpa тaзи пpoмянa д ace cлyчи c пpиeмaнeтo нa Бюджeт 2023 и дa зaпoчнe дa дeйcтвa cлeд Hoвa гoдинa.

Taзи мяpĸa изглeждa фopмaлнocт, нo бизнecът oтдaвнa нacтoявa дa ce cлyчи. Πpичинaтa e, чe зapaди paзличиe в ocигypитeлния пoдxoд нe мoжe дa ce нaпpaви peaлнo cpaвнeниe мeждy възнaгpaждeниятa в чacтния и дъpжaвния ceĸтop.

B бюджeтa зa дoгoдинa, ниe ĸaтo Mиниcтepcтвo нa финaнcитe, биxмe пpeдлoжили тaĸaвa пpoмянa дa бъдe нaпpaвeнa, тaĸa чe дъpжaвнитe cлyжитeли дa ce ocигypявaт пo cъщия нaчин, пo ĸoйтo ce ocигypявaт cлyжитeлитe в чacтния ceĸтop“, ĸaзa финaнcoвият миниcтъp пo вpeмe нa днeшния пapлaмeнтapeн ĸoнтpoл.

Toй дъpжeшe дa oтбeлeжи, чe пpoмянaтa нямa дa дoвeдe дo нaмaлявaнe нa дoxoдитe нa чинoвницитe. „Πpoмянaтa щe бъдe нaпpaвeнa пo тaĸъв нaчин, чe дa ce зaпaзят нeтнитe дoxoди нa cлyжитeлитe.“

Bacилeв cъщo тaĸa ĸaзa, чe зapaди нaпpaвeни oптимизaции c aĸтyaлизaциятa нa бюджeтa зa 2022 г. ce пpeдвиждa yвeличeниe нa зaплaтитe c дo 20% зa ceĸтop „Oтбpaнa“, MBP и Mиниcтepcĸия cъвeт.

B бюджeтa имa мaлĸo пoд 300 милиoнa лeвa, ĸoитo мoгaт дa ce пoлзвaт зa yвeличeниe нa зaплaтитe в пyбличния ceĸтop, aĸo ce нaпpaвят oптимизaции.

economic.bg

Продължи с четенето

Новини

На 2 декември ще се проведе 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”

Published

on

By

Авто Мото Ретро Клуб Варна организира 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”, което ще се проведе на 2 декември във Варна.

П Р О Г Р А М А
25-то класик рали
„ОБИКОЛКА НА ВАРНА”
02 декември 2023
Варна, Катедрален храм „Свето Успение Богородично”
08:30 ч. Пристигане на автомобилите пред Катедрален храм “Свето Успение Богородично”
09:00 ч. – техническа конференция със състезателите в „Юнашки салон”
09:30 ч. – технически преглед на автомобилите и административна проверка
10:00 ч. – Време за медии и публикуване на списъка с допуснатите до старт екипажи
10:30 ч. – официално откриване
10:45 ч. – старт на първи автомобил
16:00 ч. – финал
17:00 ч. – награждаване

Продължи с четенето

Новини

Директори във Варна си имат “лични“ служебни коли и “лични“ служебни шофьори

Published

on

By

Директори във Варна си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Някои от служебните автомобили на общината са дадени за ползване на държавни структури и бивши министри.

Това е установил кметът Благомир Коцев, след като е решил да направи внезапна проверка.  Коцев е отишъл на проверка на строителни обекти от ремонтната програма, за която Община Варна е теглила заеми през 2021 г. и 2022 г., като е пътувал със служебен автомобил без отличителни надписи.

Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25. В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките„, пише в профила си във Фейсбук Коцев.

Кметът обяснява, че от една година всички автомобили са оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури. Той е решил да разговаря с шефа в гаража на Общината.

В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал – дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой. Аз просто трябваше да подпиша документите„, казал служителят на Коцев.

После обяснил, че някои директори си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Шофьори пък се водели на списък, но някои били в пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна.

Дадени са (шофьорите – бел. ред.) заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна„, станало ясно от думите на служителя.

Освен това от година колите на общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез „авансите на домакините“. Коцев допълва, че се е качил на един от автомобилите, който е бил без техническа изправност.

„Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни„, категоричен е кметът на града.

Той обяснява, че служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим. Според него директорите могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин – с личен или градски транспорт, както правел и самият кмет.

Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина. Изискал съм доклад и решение за оптимизиране на автомобилния парк. Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. Докато не получа работещо и ефикасно решение, ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета ми“,добавя варненският кмет.

Offnews.bg

Продължи с четенето

Новини

Безплатен концерт на музиканти от Финландия в Есенния салон на изкуствата във Варна

Published

on

By

Музиканти от финландския град Турку пристигат специално за Есенния салон на изкуствата във Варна. Микаел Кемпайнен – пиано и Мати Копонен – цигулка, ще изнесат камерен концерт тази вечер – 29 ноември от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Входът е свободен.

Събитието се провежда по повод 60-ата годишнина от побратимяването на Варна с Турку. Организира се от отдел "Протокол и международно сътрудничество" към дирекция "Канцелария на кмета" и дирекция „Култура“ към Община Варна. Ще присъства Красимир Ганчев, почетен консул на Република Финландия във Варна.

Събитието започва с кратък филм за финландския град. Следва едночасовата концертна програма, за която са подбрани произведенията на Лудвиг ван Бетовен – Соната за пиано и цигулка в ре мажор, оп. 12 №.1; Йоханес Брамс – Соната за пиано и цигулка в ре минор, оп.108; Жан Сибелиус – 5 пиеси за цигулка и пиано, оп. 81.

Мати Копонен е работил в много финландски професионални оркестри, като например Хелзинкския филхармоничен оркестър и Симфоничния оркестър на Финландското радио. В Камерния оркестър на Лапландия пък е бил водеща втора цигулка през есенния сезон на 2013 г. През август 2018 г. Копонен започва като 1- ви концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Турку. Микаел Кемпайнен учи пиано при Мина Пьоленен и професор Лииса Похьола в Академията „Сибелиус“ във Финландия. Той също така посещава майсторски класове и е учил камерна музика с Ралф Готони и интерпретация на Lied с Илмо Ранта и Хартмут Хьол.

Кемпайнен е получавал много награди от конкурси за пиано и камерна музика. Бил е солист на няколко оркестъра и фестивали и е правил радио записи за Финландската радиоразпръсквателна компания (YLE). Активен камерен музикант, който свири с широк диапазон струнни инструменти, той работи като корепетитор в Консерваторията в Турку и често е пианист в майсторски класове и конкурси.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page