Connect with us

Интересно

Археолозите може би откриха родното място на Свети Петър

Публикувано преди

на

Археолози и религиозни учени отдавна търсят родното място на Свети Петър, един от 12-те апостоли на Исус Христос и първият папа на Римокатолическата църква.

 

Сега археолози в Израел казват, че са открили нов артефакт, който доказва местоположението на древното село Витсаида, където е роден важният религиозен лидер, заедно с брат си Свети Андрей и друг апостол, Свети Филип.

Докато правят разкопки на, според тях, изгубената базилика „Църквата на апостолите“ в Ел Арадж, на северния бряг на Галилейското езеро, изследователите откриват голям надпис, написан на гръцки, който споменава „началника и командира на небесните апостоли“ – фраза, която често се използва за назоваване именно на Свети Петър.

Находката предполага, че той е имал „специална връзка“ с базиликата от византийския период, за която археолозите смятат, че е построена върху къщата на Петър и Андрей, казва в изявление Стивън Нотли, археолог и библейски учен в колежа Найк (Nyack College), който ръководи разкопките .

Надписът е в кръгъл медальон, обрамчен от две черни линии тесери, част от по-голяма флорална мозайка на пода на сакристията на църквата, зона или стая, където свещениците се подготвят за служба и където се съхраняват богослужебните дрехи и църковната утвар. Днес мястото за разкопки се намира в природния резерват Бетиха, който се управлява от Израелската администрация на националните паркове.

Когато следващият сезон на разкопките започне през октомври, археолозите също се надяват да открият надпис, посветен на Андрей, тъй като църквата вероятно е била посветена и на двамата мъже, съобщава Рут Шустер от Haaretz.

Според Евангелието на Йоан Свети Петър, Свети Андрей и Свети Филип са родени в рибарско селище, наречено Витсаида. Християните вярват, че това място е и мястото на някои от чудесата на Исус – изцелението на слепец и нахранване на хиляди хора с пет хляба и две риби.

Съвременните археолози не са сигурни точно къде се е намирала Витсаида, въпреки че са стеснили възможностите до няколко места: археологическият обект Ет-Тел, село Месадий и археологическият обект Ел Арадж.

И все пак, новооткритият надпис добавя към множеството доказателства, които предполагат, че Ел Арадж някога е било Витсаида. Изследователите копаят там от 2016 г.

„Доказателствата за Ел Арадж не са просто убедителни; те са поразителни и стават все по-завладяващи с всеки сезон разкопки“, казва Робърт Каргил, археолог от Университета на Айова, пред Оуен Джарус от Live Science миналата година.

Duccio di Buoninsegna 036

Призивът на Петър и Андрей

Евангелията и Деянията описват Петър като най-известния апостол, въпреки че той се отрича от Исус три пъти по време на разпятието му. Според християнската традиция Петър е първият ученик, на когото Исус се явява, балансирайки отричането на Петър и възстановявайки позицията му. Петър се смята за първия водач на ранната Църква, въпреки че скоро е засенчен в това лидерство от Яков Справедливия, „Братът на Господа“. Тъй като Петър е първият, на когото се явява Исус, лидерството му формира основата на апостолското приемство и институционалната сила на ортодоксията, като наследници на Петър и той е описан като „скалата“, върху която църквата ще бъде построен.

Той винаги е споменаван на първо място сред дванадесетте апостоли в евангелията и в Деяния на светите апостоли. Той също така често се споменава в евангелията като образуващ заедно с Яков Стари и Йоан специална група в рамките на дванадесетте апостоли, която присъства при инциденти, при които другите не присъстват, като например при Преображението на Исус, при възкресението на Дъщерята на Яир и при агонията в Гетсиманската градина.

Петър често е описван в евангелията като говорител на всички апостоли. Джон Видмар, католически учен, пише: „Католическите учени са съгласни, че Петър е имал авторитет, който е изместил този на другите апостоли. Петър е техен говорител на няколко събития, той провежда избора на Матиас, неговото мнение в дебата за обръщането на езичниците е от решаващо значение и т.н.“

chr.bg

Продължи с четенето

Интересно

ВИДЕО: Лазарки обиколиха къщите в с. Приселци

Published

on

By

Лазарки oбиколиха село Приселци и с песните си зарадваха всички,като ги дариха с прекрасните си усмивки. Традицията се спазва благодарение на усилията на Народно читалище „Просвета – 1927 г.“ с. Приселци. Освен емоции лазарките събраха и благотворителна сума в размер на 967 лв.

Каква е историята на Лазаруването?

Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – някои от тях пеят по домовете, други пеят по пътищата и нивите, а трети шетат и пеят. От пеещите по къщите първата се нарича “предница”, втората е “средница” (тя събира парите), а крайната – “задница”. От “шеталиците” “танчерица” е тази, която води танца на хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат “другарки”.

На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. Най-напред са наредени поялиците, които пеят по пътищата, след тях шеталиците, които играят, след тях поялиците, пеещи по домовете. Минавайки, поялиците пеят песни зя ливядите, нивите, горите, газят през раззеленилите се жита. Преди да влязат в двора пеят песен, след като са вече в двора пеят друга песен.

Домакинята ги посреща с решето с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Те повдигат скутите си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в джоба на саята, отнасят го вкъщи и го прибират в хамбара с жито.

Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите кланячи. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста.В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача.

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page