Connect with us

Варна

Археологическият музей във Варна ще представя експозицията си чрез виртуални турове

Публикувано преди

на

Археологическият музей във Варна ще представя експозицията си чрез виртуални турове, съобщи днес директорът на Регионалния исторически музей във Варна Игор Лазаренко. Той бе сред участниците в представянето на новия проект за развитието на културната институция като мултифункционално обществено пространство за наука, култура и изкуство. Партньори по него са Икономическият университет във Варна и музеят „Нордланд“ в Норвегия. Средствата по проекта – близо 370 хиляди евро, са осигурени по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

С част от парите ще бъдат обновени и модернизирани експозиционни зали и ще бъде обновено хранилището за каменни паметници, като до него ще бъде осигурен достъп за посетители. Ще бъде създадена и нова постоянна изложба „Нумизматика“. Лазаренко уточни, че фондът с монетите е най-големият в музея, но в момента няма как да бъде представен по подходящ начин пред публиката.

В рамките на проекта се предвижда и внедряването на серия иновации. Освен платформата за виртуални турове, ще бъде разработено мобилно приложение „Персонален пътеводител“ на пет езика. За новата експозиция „Нумизматика“ ще бъде инсталиран сензорен информационен киоск, който ще предлага атрактивни информации и за най-младата публика.

Партньорите по проекта от Икономическия университет ще разработят изцяло нов предприемачески план за развитието на музея, който да позволи привличането на нови публики и развитието на туризма, допълни зам.-ректорът на учебното заведение Божидар Чапаров.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов

Published

on

By

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов  – бивш министър – председател и депутат в 49-то Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства по смисъла на чл. 219 НПК за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител пране на пари/.

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, съобщиха от държавното обвинение.

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Варна

ВИДЕО: Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна

Published

on

By

Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна. Днес в дъжда дупката не се забелязваше и десетки коли не успяха да я заобиколят и се нанизаха в нея. Дупката се е образувала преди няколко седмици и се намира в изключително натоварения участък между бензиностанциите Ромпетрол и Лукойл. В последните дни обаче тя е станала много по-голяма и вече е опасна на преминаващите автомобили. Да се надяваме Община Варна да намери начин да оправи дупката с част от половинмилиардния си годишен бюджет.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page