Connect with us

Новини

Аркадий Дворкович, преизбран за президент на ФИДЕ

Публикувано преди

на

Рускакът Аркадий Дворкович беше преизбран за втори мандат като президент на Международната федерация по шах (ФИДЕ) със 157 гласа срещу 16 за неговия електорален опонент, украинския гросмайстор по шах Андрий Баришполец. Трети кандидат, французинът Башар Куатли, оттегли кандидатурата си, след като произнесе речта си преди началото на гласуването.

Петкратният световен шампион по шах Вишванатан Ананд, който беше част от билета на Дворкович, е новият заместник-президент на ФИДЕ.

Изборите се проведоха по време на Генералната асамблея на ФИДЕ в Ченай, проведена заедно с шахматната олимпиада, едно от водещите събития на ФИДЕ. Олимпиадата е отборно състезание, в което страните са представени от своите четирима най-добри играчи. Тази година, въпреки забележителните отсъствия на Русия и Беларус (забранени) и Китай (позовавайки се на логистични затруднения, произтичащи от пандемията), олимпиадата достигна рекордно участие, със 186 нации, представени в откритото състезание, плюс още 160 в олимпиадата за жени.

Роден в Москва на 26 март 1972 г., Аркадий Дворкович беше избран за първи път за президент на ФИДЕ през октомври 2018 г., наследявайки Кирсан Илюмжинов. Въпреки че беше разпитван от някои поради неговата националност и факта, че в миналото е заемал важни позиции в руското правителство, убедителната изборна победа на Дворкович показва, че той е спечелил доверието на федерациите-членки на FIDE – и на по-широката шахматна общност.

„Да, аз съм руснак и съм служил на народа на моята страна, включително на руската шахматна общност, като председател на борда на Руската шахматна федерация“, каза Аркадий по време на речта си преди гласуването. „Опитвах се да го правя професионално и с възможно най-високо ниво на почтеност. И заех силна позиция относно трагичните събития в Украйна, както и подкрепих решенията на Съвета на ФИДЕ относно намаляването на участието на Русия във ФИДЕ. Освен това, изоставяйки руския език партньори, успяхме да намерим нови по целия свят, да организираме тази шахматна олимпиада [в Индия] и да осигурим финансова стабилност за FIDE.Лично за мен далеч не е лесно, но се надявам, че шахматът може отново да обедини хората. “

По време на предизборната си реч пред делегатите на ФИДЕ Дворкович цитира следните точки като свои основни приоритети за втория си мандат:

1) Да продължи да подобрява своите топ събития, тези, които са част от цикъла на Световното първенство, като движещата сила на FIDE. „Те не само генерират голям интерес към играта – те са източник на доход, необходим за инвестиране в различни части на света, където се развива шахът. Това трябва да ни помогне да превърнем FIDE в устойчива институция, финансово стабилна и независима на политиката“, каза той.

2) Да разшири онлайн проектите на FIDE, търсейки нови партньорства и укрепвайки съществуващите, „използвайки както силния положителен имидж, който шахът си е спечелил през вековете – така и способността на шаха да процъфтява с нови технологии.“

3) Да поддържа и укрепва подкрепата на федерациите членки. След като изпълни целта за отмяна или намаляване на повечето такси, Дворкович изрази намерението си „да изпрати нашите най-добри хора да помагат, да обучават, да споделят най-добри практики. Ние ще предоставим шахматни материали и ще помогнем за отглеждането на ново поколение арбитри, организатори , и треньори, както и училищни инструктори“.

4) Да продължи да инвестира в популяризирането на женския шах. „В продължение на години нивото на ангажираност на жените е 10-15 процента. Вече виждаме, че то се покачва над 20% – но това не е само в числата. Ще продължим да създаваме приятелска среда, ще предоставяме стимули, ще ангажираме треньори и изграждаме програми“, каза президентът. „Тези инициативи трябва да бъдат оформени като дългосрочен проект, а не като навременни дейности.“

5) Да продължи разширяването на социалните програми на FIDE. „Ние ще продължим да популяризираме идеята, че шахът е култура и инструмент за подобряване на нашите общества – повече от просто игра или спорт. Шахът е отличен инструмент за развиване на полезни умения за децата в тяхното бъдеще, като решаване на сложни проблеми, както и социално-емоционална интелигентност“.

Вторият мандат на Дворкович ще бъде и последен, тъй като една от първите задачи, които той пое малко след като беше избран през 2018 г., беше да поднови Хартата на ФИДЕ, да въведе ограничения на мандатите и други демократични реформи. Сред тях „Президентският съвет на ФИДЕ“ беше заменен от „Съвета на ФИДЕ“, което на практика ограничава правомощията на президента.

fide.com

Продължи с четенето

Новини

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода

Published

on

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода. Протестът е организиран от СНЦ „Зелен дом – Приселци“ като началния час е 18.00часа, а мястото на протеста е сградата на Народно читалище „Просвета-1927“ в Приселци.

Според житъелите на с. Приселци до протест се стига, след като местната власт от години неглижира проблема с водоподаването. Липсата на диалог с община Аврен също е една от причините на протеста. От СНЦ „Зелен дом – Приселци“ информират, че са уведомили Община Аврен за предстоящия протест и очакват представители на общината да присъстват.

По информация на живущи в селото проблем с водата е имало и досега, но той се е изразявал в по-слабо налягане в летните дни. Последните седмици обаче почти в цялото село няма изобщо вода.

По наша информация в общината има необходимия дебит за водоподаване, но е необходимо изградането на нов водопродов от с. Близаци до с. Приселци. Повече от 12 години обаче това не се случва, като всеки път от община Аврен изтъкват различни причини.

 

Очаквайте директно включване довечера от протеста, където ще направим интервюта с протестиращите и огранизатота.

 

Продължи с четенето

Варна

Товарен влак е дерайлирал край Варна, няма пострадали

Published

on

В 20:45 часа тази вечер оперативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил информация за дерайлирал товарен влак, след спирка Юнак, в посока Дългопол, съобщиха от пресслужбата на областната управа във Варна.

Машинистът не е пострадал, а влакът е бил натоварен с пясък. Заради инцидента е отменен пътническият влак за Дългопол. БДЖ ще осигури автобуси за пътуващите в тази посока.

Променя се и маршрутът на бързия влак Варна – София, през Карлово, който тръгва в 21:40. Той ще премине по обходен маршрут през Шумен и Комунари, уточниха от областна управа.

На сайта си Български държавни железници (БДЖ) съобщават, че временно се преустановява движението на влаковете между гарите Юнак и Величково вследствие на инцидент на железния път. Поради тази причина се изменя маршрутът на движение на влак БВ 8656 Варна-София. Влакът ще се движи през гарите Синдел, Каспичан, Шумен, Комунари и продължава по разписанието си. Влакът няма да минава през гарите Юнак, Величково и Дългопол.

БТА

Продължи с четенето

Новини

За денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотици

Published

on

В рамките на денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотични вещества, съобщиха от ведомството.

Общо 13 души са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 13 са управлявалите с над 1,2 на 1000, петима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи, а петима са отказали да бъдат тествани.

В рамките на специализираната полицейска операция са проверени 13 472 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 15 175 водачи и пътници. Съставени са 3830 фиша и 766 акта за установени административни нарушения.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page