Connect with us

Новини

Аркадий Дворкович, преизбран за президент на ФИДЕ

Публикувано преди

на

Рускакът Аркадий Дворкович беше преизбран за втори мандат като президент на Международната федерация по шах (ФИДЕ) със 157 гласа срещу 16 за неговия електорален опонент, украинския гросмайстор по шах Андрий Баришполец. Трети кандидат, французинът Башар Куатли, оттегли кандидатурата си, след като произнесе речта си преди началото на гласуването.

Петкратният световен шампион по шах Вишванатан Ананд, който беше част от билета на Дворкович, е новият заместник-президент на ФИДЕ.

Изборите се проведоха по време на Генералната асамблея на ФИДЕ в Ченай, проведена заедно с шахматната олимпиада, едно от водещите събития на ФИДЕ. Олимпиадата е отборно състезание, в което страните са представени от своите четирима най-добри играчи. Тази година, въпреки забележителните отсъствия на Русия и Беларус (забранени) и Китай (позовавайки се на логистични затруднения, произтичащи от пандемията), олимпиадата достигна рекордно участие, със 186 нации, представени в откритото състезание, плюс още 160 в олимпиадата за жени.

Роден в Москва на 26 март 1972 г., Аркадий Дворкович беше избран за първи път за президент на ФИДЕ през октомври 2018 г., наследявайки Кирсан Илюмжинов. Въпреки че беше разпитван от някои поради неговата националност и факта, че в миналото е заемал важни позиции в руското правителство, убедителната изборна победа на Дворкович показва, че той е спечелил доверието на федерациите-членки на FIDE – и на по-широката шахматна общност.

„Да, аз съм руснак и съм служил на народа на моята страна, включително на руската шахматна общност, като председател на борда на Руската шахматна федерация“, каза Аркадий по време на речта си преди гласуването. „Опитвах се да го правя професионално и с възможно най-високо ниво на почтеност. И заех силна позиция относно трагичните събития в Украйна, както и подкрепих решенията на Съвета на ФИДЕ относно намаляването на участието на Русия във ФИДЕ. Освен това, изоставяйки руския език партньори, успяхме да намерим нови по целия свят, да организираме тази шахматна олимпиада [в Индия] и да осигурим финансова стабилност за FIDE.Лично за мен далеч не е лесно, но се надявам, че шахматът може отново да обедини хората. “

По време на предизборната си реч пред делегатите на ФИДЕ Дворкович цитира следните точки като свои основни приоритети за втория си мандат:

1) Да продължи да подобрява своите топ събития, тези, които са част от цикъла на Световното първенство, като движещата сила на FIDE. „Те не само генерират голям интерес към играта – те са източник на доход, необходим за инвестиране в различни части на света, където се развива шахът. Това трябва да ни помогне да превърнем FIDE в устойчива институция, финансово стабилна и независима на политиката“, каза той.

2) Да разшири онлайн проектите на FIDE, търсейки нови партньорства и укрепвайки съществуващите, „използвайки както силния положителен имидж, който шахът си е спечелил през вековете – така и способността на шаха да процъфтява с нови технологии.“

3) Да поддържа и укрепва подкрепата на федерациите членки. След като изпълни целта за отмяна или намаляване на повечето такси, Дворкович изрази намерението си „да изпрати нашите най-добри хора да помагат, да обучават, да споделят най-добри практики. Ние ще предоставим шахматни материали и ще помогнем за отглеждането на ново поколение арбитри, организатори , и треньори, както и училищни инструктори“.

4) Да продължи да инвестира в популяризирането на женския шах. „В продължение на години нивото на ангажираност на жените е 10-15 процента. Вече виждаме, че то се покачва над 20% – но това не е само в числата. Ще продължим да създаваме приятелска среда, ще предоставяме стимули, ще ангажираме треньори и изграждаме програми“, каза президентът. „Тези инициативи трябва да бъдат оформени като дългосрочен проект, а не като навременни дейности.“

5) Да продължи разширяването на социалните програми на FIDE. „Ние ще продължим да популяризираме идеята, че шахът е култура и инструмент за подобряване на нашите общества – повече от просто игра или спорт. Шахът е отличен инструмент за развиване на полезни умения за децата в тяхното бъдеще, като решаване на сложни проблеми, както и социално-емоционална интелигентност“.

Вторият мандат на Дворкович ще бъде и последен, тъй като една от първите задачи, които той пое малко след като беше избран през 2018 г., беше да поднови Хартата на ФИДЕ, да въведе ограничения на мандатите и други демократични реформи. Сред тях „Президентският съвет на ФИДЕ“ беше заменен от „Съвета на ФИДЕ“, което на практика ограничава правомощията на президента.

fide.com

Продължи с четенето

България

Най-бедните пенсионери ще получат великденска добавка от 100 лева

Published

on

С 12 гласа „за“ и 6 „въздържал се“ Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри предложение да има добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност. По данни на Националния осигурителен институт (НОИ), обявени на заседанието миналата седмица, пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000 души. За добавките ще са нужни около 54 млн. лева, съобщиха депутати.

Продължи с четенето

България

Румен Радев: България максимално се възползва от Инициативата „Три морета“

Published

on

„От първата среща на върха на Инициативата „Три морета“ преди осем години досега този формат успя да консолидира значителна политическа подкрепа с основна цел – социалното и икономическо развитие на страните от Централна и Източна Европа чрез наваксване на изоставането в свързаността – енергийна, транспортна и дигитална“, заяви президентът на Република България Румен Радев при пристигането си за участие на срещата на върха в рамките на деветото издание на Инициативата „Три морета“ в Двореца на великите херцози в литовската столица Вилнюс, съобщи БТА.

„Далновидността на тази идея пролича особено силно през последните години, когато ни връхлетяха кризи от всякакъв характер – КОВИД-19, енергийна, войната в Украйна. И тези кризи доведоха до едно драматично прекъсване на доставките. Тяхното преодоляване изисква именно свързаност между нашите страни“, продължи държавният глава.

„Също така един от основните проблеми и предизвикателства пред Инициативата се явява липсата на достатъчно средства в инвестиционния фонд, които да отговарят на нивото на амбиция за мащабни инфраструктурни проекти. Но на този фон искам да споделя, че България максимално се възползва от Инициативата. Забележете само – преди четири години ние вложихме 20 милиона евро в Инвестиционния фонд, а успяхме да привлечем капитали в транспорта и енергетиката за 200 млн. Така че България успя да свърши една огромна работа за подкрепа именно на нашата свързаност, за развитието на енергетиката и транспорта“, каза още президентът.

„Но наред с конкретните практически ползи мога да кажа, че България има съществен принос за развитието на Инициативата. По време на българското председателство на Срещата на върха в София, която аз домакинствах през 2021 г., България предложи една друга важна за бъдещето ос на сътрудничество, а именно сътрудничество в иновациите, науката и научните изследвания. И тази наша идея беше подкрепена силно и постигнахме съгласие за създаване на иновационен фонд на „Три морета“. Така че, този фонд прогресира и вече работи успешно заедно с Европейския инвестиционен фонд. По този начин България дава своя принос за развитието на конкурентоспособността и устойчивото развитие на целия регион“, обобщи Радев.

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 13 държави от ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, чийто президент Гитанас Науседа е домакин на форума днес, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Украйна и Молдова се ползват със статут на асоциирани страни участнички.

Целта на Инициативата „Три морета“ е да насърчи по-бързото развитие и сближаване на региона чрез увеличаване на взаимосвързаността на държавите членки в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, с цел да се подобри сближаване на ЕС и консолидиране на трансатлантическото партньорство между ЕС и САЩ.

Продължи с четенето

Варна

Асансьорните фирми вдигат месечните такси

Published

on

Асансьорните фирми отново вдигат месечните такси за поддръжка, съобщи БНР. Всяка фирма въвежда различен процент повишение.

От началото на април една от големите фирми, която обслужва асансьорните уредби във Варна, обяви със съобщения във входовете на жилищните кооперации, че също вдига таксата за обслужване. Повишението е с около 10 %, каза за Радио Варна управителят на фирмата Константин Иванов и уточни, че при другите фирми процентът е по-голям. Иванов обясни какви са причините за по-високите цени:

„Всяка година трябва да минаваме годишен технически преглед към Държавната агенция по метрология. Тяхната такса от 1 март е вдигната със 100%. По-високата минимална работна заплата от началото на годината допълнително качва нашите разходите. Плащаме и за курсове за правоспособност на техниците.“

Шестима техници обслужват около 300 асансьора, каза Иванов. Във Варна най-често асансьорите имат между 6 и 9 спирки. Шестетажен асансьор се проверява за час и половина:

„Проверяват се агрегати, носещи въжета, пълнят се масленици, смазват се релсовият път и ролките, ако са електрически. “

Дневниците за поддържане на асансьорите се държат в машинните помещения, а когато такива няма – в таблото за управление. Живеещите в кооперацията нямат достъп до тях, обясни Иванов. Това поставя под въпрос дали фирмите извършват задължителната месечна профилактика на асансьорите. Контролът е оставен в ръцете на Държавната агенция по метрология.

Константин Иванов не очаква друго повишение на месечните такси до края на годината.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page